Ce este vernix caseosa și ce rol are în protejarea fătului?

Minutele după nașterea unui copil pot părea doar o secundă. Mamele și bebelușii se bucură de un mic timp de îmbrățișare și de contact piele pe piele, dar nu durează mult până când o asistentă îl ia pe nou-născut pentru a-i verifica greutatea, temperatura corpului și circumferința capului.

De asemenea, nu este neobișnuit ca nou-născuților să li se facă baie imediat după naștere, adesea în primele două ore. Baia este recomandată pentru a elimina lichidul amniotic și sângele de pe pielea bebelușului. Dar, există un motiv pentru care această primă baie ar trebui amânată dacă este posibil. Baia nu numai că elimină fluidele menționate mai sus din pielea nou-născutului, ci elimină și vernix caseosa, o substanță de protecție care se găsește pe pielea bebelușului.

Ce înseamnă vernix caseosa 

Vernix caseosa este un strat albicios, brânzos, care acoperă pielea fătului în ultimul trimestru de sarcină. Vernixul este compus din: 80% apă, 10% lipide și 10% proteine. Lipidele și proteinele sunt cele care îl fac cremos și uleios. Vernix caseosa protejează pielea nou-născutului și facilitează adaptarea extra-uterină a pielii în prima săptămână postnatală cu mediul exterior dacă nu este spălat după naștere.

Pentru a înțelege rolul vernix caseosa, gândiți-vă la modul în care pielea dumneavoastră răspunde la expunerea prea mare la apă. După înot sau baie, nu durează mult până când degetele și pielea se cutează și apar bine cunoscutele riduri. Lichidul amniotic are același efect asupra fătului. Ține cont că fătul stă în lichid amniotic timp de aproximativ 40 de săptămâni. 

vernix caseosa

Acest înveliș este cel care protejează pielea fătului din uter. Fără această protecție, pielea unui copil s-ar încreți în uter. De asemenea, vernix caseosa contribuie ca bebelușii să aibă pielea moale după naștere. De asemenea, protejează pielea bebelușului de infecții cât stă în interiorul uterului.

Cantitatea de vernix caseosa de pe pielea bebelușului scade cu cât te apropii de data nașterii. Este normal ca bebelușii născuți prematur să aibă un strat mai gros de vernix caseosa. Dar, dacă naști după data scadentă, copilul dumneavoastră poate avea mai puțin strat. Bebelușii prematuri tind să aibă mai mult vernix caseosa decât bebelușii născuți la termen.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

De ce este important vernix caseosa

Beneficiile acestei substanțe de protecție vernix caseosa nu se limitează doar la sarcină, bebelușul poate beneficia și în timpul, cât și după naștere. Indiferent de cât de puțină sau cât de multă substanță rămâne pe pielea bebelușului după naștere, ține cont să păstrezi vernix caseosa pe pielea nou-născutului cât mai mult timp posibil. Aceasta înseamnă amânarea primei băi în primele zile.

Beneficiile acestui protector natural includ următoarele aspecte:

  • Are proprietăți antimicrobiene

Nou-născuții au un sistem imunitar fragil, ceea ce înseamnă că sunt mai susceptibili la boli. Alăptarea ajută la întărirea sistemului imunitar al bebelușului, dar aceasta nu este singura opțiune. Vernix caseosa poate proteja, de asemenea, un nou-născut de infecții după naștere. Acest lucru se datorează faptului că învelișul conține antioxidanți, precum și proprietăți antiinfecțioase și antiinflamatorii. 

Vernixul acționează în mod natural ca o barieră, în primul rând pentru că nu permite bacteriilor să treacă imediat în pielea bebelușului. Acest lucru îl ajută pe bebeluș să se adapteze la noul său mediu și îi dă timp sistemului imunitar să se întărească.

De asemenea, vernix caseosa conține imunopeptide, enzime și lipide cu proprietăți antimicrobiene, ceea ce protejează copilul de agenți patogeni și reduc inflamația.

vernix caseosa

  • Ajută la reglarea temperaturii corpului bebelușului

În timpul sarcinii, corpul tău joacă un rol vital în reglarea temperaturii corpului bebelușului tău. Este nevoie de timp pentru ca un copil să-și regleze temperatura corpului după naștere. Acesta este motivul pentru care este important să înfășurați copilul într-o păturică și să mențineți o temperatură confortabilă a camerei. Menținerea vernixului caseosa pe pielea bebelușului cât mai mult posibil poate stabiliza în mod natural temperatura corpului acestuia.

  • Hidratează pielea bebelușului tău

Vernix caseosa ajută, de asemenea, la o piele mai moale și mai fină la naștere și după naștere. Această substanță albicioasă este un hidratant natural pentru bebeluși, protejându-le pielea de uscăciune și deshidratare.

  • Facilitează trecerea prin canalul de naștere

Vernix caseosa nu oferă doar o barieră de protecție pentru fluidele din uter. De asemenea, poate reduce frecarea pe măsură ce bebelușul trece prin canalul de naștere în timpul travaliului.

Odată ce înțelegi rolul vernix caseosa, poți alege să amâni prima baie a bebelușului pentru a maximiza beneficiile pentru sănătate. Durata de timp pe care alegi să amâni baia depinde de tine.

vernix caseosa

Unele mame nu fac bebelușilor prima baie timp de câteva zile sau până la o săptămână după naștere. Bineînețeles, nu trebuie să așteptați atât de mult. Chiar dacă amâni prima baie cu doar 24 până la 48 de ore, nou-născutul tău va beneficia de această protecție suplimentară.

După naștere, nou-născutul este de obicei șters cu un prosop de către asistena medicală, pentru a îndepărta ușor orice urmă de sânge și lichid amniotic de pe piele. În următoarele una sau două zile, îi puteți face baie bebelușului masând ușor pielea. 

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Vernix caseosa poate fi puțin neplăcut ca aspect, dar amânarea primei băi a nou-născutului vine cu unele beneficii potențiale. Discută oricum cu personalul medical despre eventuala întârziere a primei băi a nou-născutului pentru a afla părerea lor cu privire la cum este mai bine să procedezi pentru bebelușul tău.

 

Nota pentru Ce este vernix caseosa și ce rol are în protejarea fătului?: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 note, media: 5,00 din 5)
Încarc...
Articolul face parte din categoriile