Ce înseamnă hemoglobina scăzută în sarcină?

Hemoglobina este o proteină bogată în fier și se găsește în celulele roșii din sânge. Oxigenul care intră în plămâni se atașează la hemoglobina din sânge, care duce către țesuturile din organism.

Atunci când cineva are celule roșii insuficiente sau celule care nu funcționează corespunzător, corpul limitează infiltrarea oxigenului necesar, iar acesta coboară și astfel nu mai funcționează normal. Această afecțiune este numită anemie.

Anemia

Anemia este o afecțiune în care nu există suficiente celule roșii sanguine sănătoase pentru a transporta oxigen la țesuturile din organism. Atunci când țesuturile nu primesc o cantitate adecvată de oxigen, multe organe și funcții sunt afectate. Anemia în timpul sarcinii este o problemă deosebită și trebuie tratată ca atare deoarece este asociată cu greutatea mică la naștere, naștere prematură și mortalitate maternă.

Femeile care sunt însărcinate prezintă un risc mai mare de a dezvolta anemie din cauza cantității excesive de sânge pe care organismul o produce pentru a ajuta la furnizarea de nutrienți pentru copil. Anemia în timpul sarcinii poate fi o afecțiune ușoară și poate fi tratată cu ușurință dacă este descoperită din timp. Cu toate acestea, poate deveni periculoasă atât pentru mamă, cât și pentru copil, dacă aceasta nu este tratată.

Anemia cu deficit de fier

Aceasta este cauza principală a anemiei și, în consecință, cel mai frecvent tip de anemie întâlnit în timpul sarcinii. Aproximativ 15% până la 25% din toate sarcinile prezintă deficit de fier. Fierul este un mineral găsit în celulele roșii din sânge și este folosit pentru a transporta oxigenul din plămâni în restul corpului, precum și pentru a ajuta mușchii să stocheze și să utilizeze oxigenul. Când se produce prea puțin fier, corpul poate deveni obosit și poate avea o rezistență scăzută la infecții.

Anemia cu deficit de folat

Folatul se referă la acidul folic, și este o vitamină solubilă în apă care poate ajuta la prevenirea defectelor tubului neural în timpul sarcinii. Acidul folic este un supliment obișnuit luat de femeile însărcinate, care poate fi găsit și în alimente fortificate, cum ar fi cerealele, legumele cu frunze, banane, pepene și legume. O dietă lipsită de acid folic poate duce la un numar redus de celule roșii din sânge, ceea ce conduce spre o deficiență a acidului folic în organism.

Cauzele anemiei în timpul sarcinii

Cauza anemiei se rezumă la numărul de celule roșii din sânge produse în organism și la cât de sănătoase sunt acestea. O scădere a nivelului de hemoglobină în timpul sarcinii este cauzată de o creștere mai mare a volumului plasmatic în comparație cu creșterea volumului de celule roșii.

Această disproporție între ratele de creștere pentru plasmă și eritrocite are cel mai mare impact în timpul celui de-al doilea trimestru.
Prevenirea anemiei în timpul sarcinii este la fel de ușoară ca schimbarea sau adăugarea de alimente în dieta ta. Profesioniștii din domeniul medical recomandă ca o femeie gravidă să mănânce zilnic 30 mg (cel puțin trei porții) de fier.

hemoglobina scazuta sarcinaBaby Stem se ghidează după standarde înalte de lucru și folosește tehnologie de ultimă oră în domeniul serviciilor de prelucrare și depozitare a celulelor stem, fiind partener exclusiv al Seracell, una dintre cele mai renumite bănci de celule stem din Europa. Vizitați site-ul www.babystem.ro pentru a vă informa cu privire la serviciile noastre.