Semnificația rh-ului negativ în timpul sarcinii

Aproximativ 17% dintre femei au RH negativ în sarcină. Dacă o femeie însărcinată are RH-ul negativ și partenerul ei, Rh pozitiv, există o șansă ca și copilul să aibă Rh pozitiv și să se dezvolte normal. Problema poate apărea dacă o cantitate mică de sânge a bebelușului intră în contact cu sângele mamei în timpul sarcinii sau nașterii, mama poate produce anticorpi împotriva celulelor RH pozitive.

Iată când este în pericol bebelușul femeii cu rh negativ în sarcină:

Ce înseamnă rh negativ în sarcină

De obicei, prezența de RH negativ în timpul sarcinii nu afectează primul copil, dar dacă femeia purtătoare de RH negativ va avea o altă sarcină, răspunsul său imun va fi mai mare și poate produce mai mulți anticorpi. Acești anticorpi pot să traverseze placenta și să distrugă celulele sanguine ale bebelușului, ducând la o afecțiune numită „boala rhesus” sau „boala hemolitică a nou-născutului”. Acest lucru poate duce la anemie, icter și leziuni ale creierului la copil.

Cum pot fi eliminate efectele rh negativ în sarcină

Boala Rhesus este rar întâlnită, deoarece poate fi de obicei prevenită prin injectarea unui medicament numit „imunoglobulină anti-D”. Injecția este oferită femeilor cu RH negativ la 28 și la 34 săptămâni de sarcină.
De asemenea, se poate aplica injecția după ce copilul a fost născut și testele confirmă că acesta are Rh pozitiv. Singura modalitate de a afla dacă un copil are Rh pozitiv este după ce se naște, moment în care sângele ombilical poate fi testat.

Injecția anti-D este sigură atât pentru mamă, cât și pentru copil?

Dacă o femeie a dezvoltat anticorpi anti-D într-o sarcină anterioară, atunci aceste injecții cu imunoglobulină nu ajută. Sarcina va fi monitorizată mai atent decât de obicei, la fel și copilul după naștere.
Rh negativ în sarcinăDacă un copil nenăscut dezvoltă boala rhesus, tratamentul depinde de cât de gravă este problema. În cazuri mai severe este necesară o transfuzie de sânge la copilul nenăscut.
Tratamentul pentru boala rhesus după naștere poate include un tratament ușor numit fototerapie, transfuzii de sânge și o injecție cu o soluție de anticorpi (imunoglobulină intravenoasă) pentru a preveni distrugerea celulelor roșii din sânge.
Dacă boala rhesus este lăsată netratată, cazurile severe pot duce la deces. În alte cazuri, ar putea duce la leziuni cerebrale, dificultăți de învățare, surditate și orbire. Cu toate acestea, tratamentul este de obicei eficient și aceste probleme sunt mai puțin frecvente.
Baby Stem, partener Seracell in Romania, are grija de copilul tau, astfel ca ofera servicii de prelucrare si depozitare a celulelor stem, la cele mai inalte standarde. Seracell detine doua dintre cele mai importante acreditari, GMP (God Manufacturing Practice) si JACIE, ca semn al serviciilor performante. Pentru mai multe detalii, viziteaza www.babystem.ro.