Ce nu se poate sa-i spui copilului?

Deseori spunem ca e greu sa gasesti limba comuna cu cel mic, pentru ca se incapataneaza sa asculte sau sa inteleaga. Mai rar pomenim ca si parinti din acestia exista. Ce nu este bine sa-i spui copilului si ce fraze repetam destul de des, dar nu sunt atat de corecte pe cat am crede?

„Eu stiu mai bine”

Repetam atat de des aceasta propozitie, incat nici macar nu mai observam cand o facem si cat de tare irita pe cel mic dornic de cunoastere. Copilul vrea sa stie de ce i se cere sau interzice un anumit lucru. El nu refuza din lipsa de educatie, doar asre nevoie de un raspuns, o explicatie, un argument. Trebuie sa va bucurati ca aveti un copil inteligent, care incearca sa inteleaga lucrurile in profunzime, nu-i taiati acest avand obligandu-l sa accepte un raspuns stereotipic si de suprafata. In plus, acest „eu stiu mai bine” poate sa nu fie tocmai adevarat, pentru ca avand atat de mult acces la informatii copiii s-ar putea sa cunoasca un anumit subiect mai bine. Porpuneti-i sa cercetati impreuna un anumit subiect si sa il expuneti criticii din prisma expeerientei dumneavoastra. Asa va suna mult mai credibil.

„Traieste tot ce am trait eu, ajungi la varsta mea si apoi cere-ti drepturile in casa asta”

Bun, poate nu le spunem copiilor cat sunt de-o schioapa fraza asta, dar le-o spunem cand cresc mai maricei si tot o zicem. Am auzit-o si noi la randul nostru. Nu va enerva? Cu siguranta, pentru ca suna complet lipsit de perspective, cum sa lasi totul balta, ca sa ajungi la varsta parintelui si sa nu poti rezolva ceea ce ai de rezolvat acum?! Incercati sa rezolvati situatia prin discutie, copilul va cere sa stea mai mult la calculator? Bine, daca isi face ordine in camera si temele atunci poate sa stea 1h-2h ore la calculator, cereti-i ceva in schimbul oferirii unui avantaj.

„Daca as avea si eu problemele tale”

Adica lui i se par problemele sale cat un munte si dumneavoastra il luati in deradere? Nu se intampla sa fie asa, dar el asta intelege. Si se sperie si mai mult de ce il asteapta, pentru ca se trezeste singur in fata a ceea ce i se pare imposibil de rezolvat pentru un copil. Incercati sa-l ajutati cu o vorba buna macar. Are proobleme in dragoste? Spuneti-i ca asta nu inseamna nimic, pentru ca el este cel mai frumos si bun copil din lume si va fi apreciat la justa valoare de persoana care il merita cu adevarat. Nu reuseste sa ia un calificativ bun la o anumita materie? Subliniati-i faptul ca este talentat la o alta.

 

Voteaza Ce nu se poate sa-i spui copilului?: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele
Încarc...
Articolul face parte din categoriile