Celulele stem pluripotente și potențialul lor de vindecare sunt un subiect de interes major pentru savanții din bioinginerie din toate colțurile lumii. Tocmai de aceea, medicina regenerativă evoluează permanent, iar studii clinice privind utilizarea celulelor stem au loc în centrele medicale din întreaga lume.

Celulele stem sunt fundația pentru fiecare țesut și organ din organismul nostru. Există multe tipuri de celule stem care provin din diferite zone din organism, dar, nu toate celulele stem posedă aceeași capacitate de multiplicare sau de diferențiere. Specialiștii le-au împărțit în 3 categorii: 

  • celule stem totipotente (din care se poate forma embrionul),
  • celule stem pluripotente (care au potențial să genereze orice fel de țesut adult),
  • celule stem multipotente (care sunt capabile să regenereze țesuturi specifice).

După naștere, celulele stem continuă să existe în organism (celule stem adulte), dar sunt limitate pentru a reproduce acele celule de care este nevoie pentru țesuturile și organele specifice în care există, de exemplu în piele sau oase.

De aceea, recoltarea celulelor stem tinere din placentă sau cordonul ombilical al copilului este o metodă recomandată pentru a preleva acele celule stem cu potențial uriaș de tratament.Toate celulele stem se pot reînnoi (fac copii ale lor), dar nu toate se diferențiază (nu toate se transformă în celule specializate), adică nu sunt celule pluripotente.

Datorită capacității lor speciale de a se diferenția în alte tipuri de celule, celulele stem embrionare au un mare potențial în medicină. Cu toate acestea, utilizarea lor deschide aspecte de ordin etic deoarece pentru a putea fi recoltate celulele este necesar ca embrionul să fie distrus, embrion care înseamnă de fapt o viață.

 

Din acest motiv, specialiștii folosesc așa-numitele celule stem pluripotente induse (IPSC). Practic este posibil ca aceste celule stem adulte prelevate cu o simplă probă de sânge să fie „regresate” până la un stadiu similar cu cel al celulelor stem embrionare. Celulele stem induse sau reprogramate sunt capabile să dea naștere la toate tipurile de celule ale unui organism adult, cum ar fi cele ale creierului sau inimii.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Tehnologia celulelor stem pluripotente induse a revoluționat știința medicală, oferind oportunitatea de a descoperi tratamente pentru bolile cele mai grave, inclusiv boala Parkinson, scleroza laterală amiotrofică, diabet, boli cardiace, artrita etc.

Pentru a înțelege mai bine care este viitorul celulelor stem pluripotente induse și cum revoluționează ele medicina regenerativă vrem să menționăm două cazuri medicale în care s-au folosit celule stem pluripotente pentru a se crea organe:

Primul esofag creat cu celule stem pluripotente

Ultima inovaţie a cercetătorilor de la Center for Stem Cell and Organoid Medicine (CuSTOM) din Cincinnati, Statele Unite, este crearea primului esofag cu ajutorul celulelor stem pluripotente. De foarte mulți ani, cercetătorii încearcă să găsească noi moduri de studiu a defectelor congenitale şi a bolilor care afectează milioane de oameni cu tulburări gastrointestinale. Scopul este găsirea unor noi metode de diagnosticare personalizată şi concentrarea pe dezvoltarea terapiilor de regenerare a ţesutului pentru a trata sau vindeca afecţiunile gastrointestinale.

Conform Science Daily, savanţii din bioinginerie care lucrează să producă întregul sistem gastrointestinal al omului în laborator au afirmat că celulele stem pluripotente au fost folosite pentru a crea organoide de esofag uman. Este prima dată când savanţii au putut creşte ţesut uman de esofag din celule stem pluripotente, celule despre care se cunooaște faptul că pot crea orice tip de ţesut din corp.

Primul mușchi cardiac creat cu celule stem 

Primul mușchi cardiac uman, perfect funcţional, a fost creat din celule stem în laborator de către cercetători de la Universitatea din Columbia, SUA. Mușchiul funcţionează precum cel al unui adult, reproducând perfect structura țesutului și bătăile inimii.

Abilitatea de a dezvolta ţesuturi cardiace mature într-un timp atât de scurt este un pas important în studierea fiziologiei umane, întrucât le oferă cercetătorilor posibilitatea de a testa în laborator tratamente pentru diverse afecţiuni ale inimii, cum ar fi insuficienţa cardiacă, dar și posibilitatea cercetării cardiotoxicităţii induse de medicamentele utilizate pentru tratarea altor organe.

Pentru a realiza noul ţesut cardiac, savanții au folosit celule stem pluripotente aflate în faze incipiente de dezvoltare. Aceste celule au fost supuse diferiţilor stimuli pentru a le accelera creşterea, iar pentru a stimula inima să bată cercetătorii au folosit o metodă specială de condiţionare electromecanică, crescând frecvenţa contracţiilor.

Cum se recoltează celulele stem 

Celulele stem prezente în cordonul ombilical al nou-născutului pot fi recoltate doar la naștere, fiind practic singurul moment în care se poate interveni. Procedura este una foarte simplă și durează maxim 3 minute, fiind efectuată chiar de medicul care asistă nașterea, indiferent de tipul ei, naturală sau prin cezariană.

Recoltarea celulelor stem de la bebeluș se face printr-o puncție în cordonul ombilical, după ce au încetat ultimele pulsații, și transferarea sângelui într-o pungă specială de recoltare care va fi trimisă într-un kit special către laboratorul băncii de celule stem cu care părinții au semnat contractul.

Medicina regenerativă nu mai este doar un domeniu al viitorului în ceea ce privește tratarea bolilor grave. Este deja un domeniul al prezentului care evoluează permanent. Dacă vrei ca în viitor copilul tău să beneficieze de progresele medicinei regenerative și a celulelor stem pluripotente induse, alege recoltarea celulelor la nașterea lui și îi vei oferi șansa la sănătate.

 Voteaza Ce sunt celulele stem pluripotente induse și cum revoluționează medicina: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele
Încarc...


Articolul face parte din categoriile

Mămici fericite ne recomandă

emma zeicescu

Au fost 9 luni de provocări, zâmbete, gânduri, lacrimi și speranțe. Vestea că voi deveni mamă a fost cea mai frumoasă. Au urmat apoi planurile de viitor. Am conştientizat și cât sunt de responsabilă de viitorul micuţului nostru și, de aceea, am decis să recoltez cu Baby Stem...

Află povestea ei

adela popescu

Dupa o perioada in care ne-am informat foarte mult, am luat decizia ca pentru siguranta copilului nostru, sa incheiem contractul cu Banca de Celule Baby Stem [...] www.babystem.ro Avem incredere si suntem convinsi ca am facut cea mai buna alegere!

Află povestea ei

amalia enache

O altfel de "valiza", o altfel de calatorie in care pornesc, cea mai importanta de pana acum.Anul acesta de 1 iunie, i-am facut primul cadou copilului meu inca nenascut: kitul de recoltare si stocare a celulelor stem Baby Stem.

Află povestea ei

oana ionita

Inainte să fac această alegere, m-am documentat temeinic şi am ales Baby Stem. De ce? Pentru că stocând [...] se păstrează toate celulele atât de importante în tratamente [...] şi pentru că experienţa Baby Stem [...] este remarcabilă.DA, copilul meu merită ce este mai bun!

Află povestea ei

ioana tiganila

Romania, Liban, Africa de Sud ... Nu conteaza din ce colt de lume venim, nu conteaza culoarea pielii. Important este sa invatam din prezent, ca sa putem construi un viitor mai frumos. Iar viitorul sunt copiii.​​Haideti sa investim, ce gasim fiecare mai bun pe lume, in copiii nostri si in viitorul lor!Noi tocmai am facut un prim pas : am decis sa recoltam celule stem cu Baby Stem.

Află povestea ei

carmen bruma

După multe luni de studiat ofertele de pe piaţă, am decis să aleg Baby Stem. Iată câteva dintre motive: [...] stocarea se face în 3 eşantioane şi este garantată timp de 20 de ani prin asigurarea împotriva falimentului.

Află povestea ei

mirela boureanu-vaida

Aseara am incheiat contractul cu Banca de Celule Baby Stem pentru viitorul si siguranta copilului meu.. Sper sa nu fie niciodata nevoie de ele, dar paza buna trece primejdia rea.. de aceea am apelat la cei mai buni!!Multumesc, Baby Stem!

Află povestea ei

daniel osmanovici

Ce să alegi? Trebuie să alegi? Cum alegi? După ce am trecut în revistă toate ofertele …cu prețuri, metode recoltare, transportator care lucrează și în weekend, durată de păstrare și modalitate de păstrare, modul și modalitatea prin care pot să mă folosesc de ele, costuri înainte, după sau la nevoie am decis să aleg #babystem...

Află povestea lui

andreea banica

Sunt fericita!!! Azi am luat kit-ul de recoltare celule de la Baby Stem, [...] Prelevand celule din cordonul ombilical si stocandu-l [...], stocam mai multe celule care ne pot ajuta, in acest moment, in tratarea a peste 80 de boli. Viitoare mamici, asigurati-va bebelusul!

Află povestea ei

oana roman

Investiţia în viitorul copilului meu este cea mai importantă pentru mine. De aceea am hotărât din timpul sarcinii că voi recolta celule stem. După ce m-am documentat şi am studiat în detaliu mai multe oferte de pe piaţă, am hotărât că Baby Stem...

Află povestea ei

octavia geamanu

In minunata perioada a existentei mele – care-o precede pe cea mai frumoasa 🙂 -, am avut multe nopti nedormite in care am cautat raspunsuri la sutele de intrebari pe care n-ai cum sa nu ti le pui atunci cand urmeaza sa devii mama...

Află povestea ei

raluca culcea

E aproape aici! Gandul ma entuziasmeaza, ma copleseste, uneori ma amuza si alteori ma sperie. Dar in permanenta ma motiveaza! Sanatatea copilului meu e acum cel mai important lucru asadar caut acei specialisti care vor face din sanatatea prichindelului meu un ţel la fel de important...

Află povestea ei

Medicii aleg cu incredere Baby Stem

Contactează-ne pentru a primi o ofertă personalizată și consultanță gratuită din partea specialiștilor noștri.

Termenii si Conditiile

Celule stem
Câștiga un voucher de 1000 EURO pentru orice pachet de recoltare celule stem Baby Stem și premii speciale oferite de Provita (consultație, ecografie, kinetoterapie & masaj). Înscrie-te în concurs completând formularul de mai jos și te vom contacta cu informații despre stocarea celulelor stem! Succes!

Termenii si Conditiile