Cele mai eficiente 5 poziții de alăptare și atașarea corectă la sân

Laptele matern este cel mai prețios aliment de care are nevoie copilul în primele luni de viață. În perioada de alăptare, tipul laptelui matern se schimbă după cum urmează: colostru în primele 5 zile, lapte de tranziție între zilele 6 și 14 și lapte matur după două săptămâni. Compoziția și tipul proteinelor se modifică de asemenea, astfel încât ponderea proteinelor în colostru este de aproximativ 5 ori mai mare decât în laptele matur, de aceea se consideră esențial în primele zile de viață ale bebelușului.

 

Experiența alăptării nu este, din păcate, un proces atât de ușor și natural pe cât s-ar crede, din contră, foarte multe proaspete mame povestesc de momente încărcate de tristețe, neputință și chiar durere. Dar, dacă ești însărcinată și citești acest articol nu trebuie să te deznădăjduiești, ci dimpotrivă este foarte important că ai conștientizat acest lucru și că vrei să te pregătești din toate punctele de vedere pentru marea întâlnire. Așadar, iată ce lucruri ar trebui să știi despre pozițiile de alăptare și o atașare corectă la sân.

 

Cele mai cunoscute poziții de alăptare

 

Învăţând câteva reguli de la bun început, încă din perioada sarcinii, referitoare la ataşarea corectă a bebeluşului la sân şi la cele mai bune poziţii de alăptare, vei vedea că alăptarea poate fi o experienţă minunată atât pentru tine, cât şi pentru copil. Iată deci 5 poziții de alăptare confirmate a fi cele mai eficiente de foarte multe mame:

  • Poziția de alăptare ”șezând” sau ”leagănul”

Această poziție de alăptare pornește de la ținutul bebelușului în brațe, în modul natural. Diferența o face faptul că stai așezată, pe un fotoliu sau în pat, sprijinită cu spatele drept, astfel încât braţul din partea cu sânul la care urmează să pui copilul să susţină perfect coprul bebeluşului. În această poziție, la fel de bine poți folosi o pernă specială pentru alăptat sau orice alt suport pe care îl vei pune sub copil, astfel încât el să poată ajunge la sân şi să sugă într-o manieră cât mai confortabilă, iar ție să nu îți amorțească brațul sub greutatea bebelușului. 

Atenție însă, nu este o poziție foarte confortabilă pentru femeile care au născut prin cezariană, mai ales în primele zile, din cauza presiunii care se pune pe abdomen din cauza poziției sezând.

pozitia de alaptare leaganul

 

  • Poziţia de alăptare ”minge de fotbal” sau ”poșeta”

Numele acestei poziţii provine de la felul în care jucătorii de fotbal american ţin sub braţ mingea. Ca să ajungi în această poziție de alăptare, trebuie să îl pui pe bebeluş în lateralul taliei tale, astfel încât corpul lui să treacă pe sub braţul de lângă sânul la care alăptezi şi să se sprijine pe şoldul tău. Această poziţie este un pic mai dificil de pus în practică, dar asigură o bună ataşare a bebeluşului la sân. 

Este utilă pentru mamele care au născut prin cezariană, pentru mamele cu mameloane plate sau pentru mamele care se confruntă cu un jet puternic de lapte. Totodată, poate fi considerată salvatoare în anumite situaţii în care bebeluşul trece printr-o etapă în care nu vrea sub nicio formă să sugă din celelalte poziţii.

  • Poziția de alăptare ”culcat pe spate”

Așa cum spune și numele, această poziție de alăptare se referă la așezarea mamei pe spate, iar bebelușul așezat pe burtică pe burta mamei, susținut cu mâna pentru a nu aluneca. Poziția este potrivită pentru mamele care au născut prin cezariană și nu se pot ridica în șezut, cât și pentru copiii mici prematuri care au dificultăți în a apuca sânul.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

  • Poziția de alăptare ”culcat lateral”

Poziţia de alăptare culcat se obține stând culcată pe o parte şi cu capul sprijinit de brațul tău sau o pernă, iar bebeluşul e poziţionat la sânul aflat pe partea pe care stai. Este o poziţie foarte confortabilă şi frecvent folosită mai ales în timpul somnului pentru că poate oferi odihnă şi relaxare atât pentru copil, cât şi pentru mamă. Se utilizează cel mai des noaptea, astfel încât mama poate să adoarmă imediat după ce ataşează copilaşul la sân, în timp ce bebeluşul poate să-şi continue liniştit alăptatul.

Este o poziție de alăptare potrivită pentru bebelușii la care masa durează mai mult din cauza că fie au probleme la prinderea sfârcului și la supt, fie că sunt genul care sug mai încet și se satură mai greu.

pozitia de alaptare culcat lateral

 

  • Poziția de alăptare ”călare în șa”

Este una dintre pozițiile de alăptare potrivită pentru bebelușii mai mari care pot sta deja în funduleț. Practic, copilul stă cu fața spre tine, aproape de sân. Partea cea mai bună la această poziție de alăptare este că, fiind un bebelus cu experiență, care își menține bine poziția în șezut, îți va fi mult mai ușor să alăptezi, nu te vor durea brațele sau nu îți vor amorți deoarece el știe foarte bine ce să facă.

 

Cum se face atașarea corectă la sân

 

Atașarea corectă la sân este deosebit de importantă din două motive: copilul se va hrăni corespunzător și va acumula în greutate, deci nu va fi nevoie de suplimentare cu lapte praf, iar mama nu va suferi dureroasele ragade, care probabil o va determina să înțarce mult mai devreme decât este cazul. 

Pentru o atașare corectă la sân va trebui să ții cont de următoarele aspecte: 

 

  • Gura bebelușul este mult deschisă, astfel încât mare parte a areolei și a țesutului mamar se află în gura acestuia:
  • Sânul este întins pentru a forma o ”tetină alungită”, iar mamelonul reprezintă doar o treime din aceasta;
  • Limba bebelușului este încolăcită ca o cupă în lateralele mamelonului, ceea ce înseamnă că buzele nu sunt cele trag laptele.

 

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Semnele că bebelușul este atașat corect la sân sunt:

  • Buzele bebelusului sunt răsfrante pe sân;
  • Bărbia bebelușului atinge sânul;
  • Gura bebelușului cuprinde mai mult decât areola sânului;
  • Îl vezi și îl auzi înghițind;
  • Nu-l auzi clămpănind.

Alăptarea bebelușului este importantă pentru a crea o legătură emoțională între mamă și copil, dar mai ales pentru o dezvoltare sănătoasă. Laptele matern conţine toţi nutrienţii de care bebeluşul are nevoie în primele şase luni de viaţă, în plus este foarte ușor de digerat, astfel bebeluşul tău nu are nevoie de altă hrană în afară de laptele tău.