Diabetul de tip 1 este caracterizat prin pierderea insulinei din cauza faptului că sistemul imunitar distruge celulele din pancreas. În lipsa acestor celule producătoare de insulină, glicemia crește la niveluri periculoase. Astfel, în acest caz este necesară administrarea de insulină. Insulina este hormonul care asigură necesarul energetic celular, prin utilizarea zahărului (glucozei) de către celule.

Diabetul zaharat tip 1 apare la orice vârstă, însă predomină la copii și adulți tineri, motiv pentru care este denumit și diabet juvenil. Ritmul în care celulele secretoare de insulină sunt distruse este variabilă, astfel la copii boala se instalează brusc deoarece celulele beta pancreatice sunt rapid distruse, în timp ce la adulți, debutul este lent pentru că distrugerea celulară se produce progresiv.

Diabetul zaharat de tip 1 mai este cunoscut și sub numele de diabet zaharat insulino dependent tocmai pentru că pacienţii diagnosticaţi cu diabet  zaharat de tip 1 încă sunt nevoiţi să apeleze zilnic la injecţii cu insulină.

Simptome care anunță diabet zaharat de tip 1

Simptomele diabetul zaharat tip 1 se instalează rapid, în câteva zile sau săptămâni și sunt determinate de nivelul crescut al glucozei sanguine. În fazele de debut, uneori simptomele pot trece neobservate de către pacient, mai ales dacă persoana a avut de curând gripă. Aceste simptome apărute la debut sunt reprezentate de:

  • urinări frecvente, în special nocturne. Unii copii mici care au învățat să folosească toaleta încep să aibă enurezis (urinează în pat în timpul nopții);
  • sete exagerată și gura permanent uscată;
  • scădere în greutate;
  • apetit crescut.

diabet zaharat de tip 1

Celulele producătoare de insulină cultivate în laborator șansa pentru diabet zaharat de tip 1

În fiecare an, mii de persoane în întreaga lume sunt diagnosticate cu diabet zaharat de tip 1, o boală autoimună gravă. Pacienții sunt nevoiți să-și auto-administreze insulină pentru a-și ține sub control nivelul de glucoză din sânge. 

În ultimii ani, progresele în laborator au atras atenția asupra unei abordări alternative: tratamentul cu celule stem. Cel mai cunoscut este studiu este cercetarea din 2014, când un grup de cercetători de la Universitatea Harvard a raportat utilizarea celulelor producătoare de insulină derivate din celulele stem embrionare umane și celule stem pluripotente induse pentru scăderea nivelului glicemiei la șoareci. Inspirate de astfel de succese, numeroase laboratoare înregistrează acum progrese rapide în tehnologia celulelor stem umane pentru a dezvolta echivalenți funcționali ai celulelor beta și a altor tipuri de celule pancreatice. Alte grupuri dezvoltă biomateriale noi pentru a încapsula astfel de celule și pentru a le proteja împotriva sistemului imunitar fără a fi nevoie de imunosupresoare.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

O echipă de specialişti din cadrul Universităţii din California în parteneriat cu ViaCyte, Inc., o firmă de biotehnologie au încercat și a reușit să transforme celulele stem în celule beta pancreatice, complet funcţionale. ”Am reuşit să generăm celule ce produc insulină, care arată şi acţionează precum celulele beta pancreatice pe care le avem cu toţii în corp”, a explicat fiziologul Matthias Hebrok, din cadrul Universităţii San Francisco din California.

Pentru a rezolva această problemă, cercetătorii au analizat modul în care celulele se dezvoltă în pancreas. Ei au observat că odată create, celulele se separă în insule pancreatice. Specialiştii au analizat procesul în laborator, unde au separat artificial celulele stem şi le-au reorganizat în grupuri ce sunt formate şi în mod natural de corp. Noul aranjament a permis celulelor stem pancreatice să ajungă la maturitate şi să funcţioneze la fel ca celulele obişnuite ce produc insulină. De asemenea, atunci când au fost transferate la şoareci sănătoşi, celulele au continuat să producă insulină.

Profesorul dr Robert R. Henry a declarat că va implanta sub pielea pacienților celule derivate din celule stem incapsulate special, unde se crede că se vor maturiza în celulele beta pancreatice care să producă un flux continuu de insulină necesară organismului. Testele anterioare la animale au arătat rezultate promițătoare, dar acum este nevoie pentru a determina că această abordare conferă siguranță la om.

Protejarea celulelor stem de sistemul imunitar

O altă provocare majoră este furnizarea de celule pacientului într-un pachet care protejează atacul imun, menținând celulele pe deplin funcționale. Cercetătorii au urmărit două strategii principale: microcapsularea, în care celulele stem sunt imobilizate, individual sau sub formă de clustere mici și macroencapsularea, în care un număr mai mare de celule stem sunt puse într-un dispozitiv mult mai mare, implantabil.

Studiul a arătat că dispozitivul a fost sigur, bine tolerat și protejat de sistemul imunitar adaptativ – și că unele celule s-au diferențiat în insule pancreatice care funcționează.

Cercetările sunt în continuare în desfășurare pentru a evalua siguranța și eficienta terapiilor înainte de a fi testate la om, descoperind riscuri neprevăzute sau complicații. O astfel de testare este esențială pentru a asigura că noua terapie este dezvoltată responsabil cu management corespunzător al riscurilor pe care toate tratamentele medicale le pot prezenta. Tratamentul standard pentru diabet zaharat de tip 1 presupune injecții zilnice cu insulină și o gestionare riguroasă a dietei și stilului de viață. 

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Recoltarea de celule stem la nașterea bebelușului reprezintă o șansă la tratamentele viitorului și evitarea respingerii în cazului unui transplant. Tratamentul cu celule stem se utilizează în prezent în întreaga lume în peste 80 de boli grave, precum diferite tipuri de cancer, boli ale sângelui sau sistemului imunitar.Nota pentru Celule stem care produc insulină, tratamentul viitorului pentru diabet zaharat: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 note, media: 4,00 din 5)
Încarc...


Articolul face parte din categoriile

Mămici fericite ne recomandă

emma zeicescu

Au fost 9 luni de provocări, zâmbete, gânduri, lacrimi și speranțe. Vestea că voi deveni mamă a fost cea mai frumoasă. Au urmat apoi planurile de viitor. Am conştientizat și cât sunt de responsabilă de viitorul micuţului nostru și, de aceea, am decis să recoltez cu Baby Stem...

Află povestea ei

adela popescu

Dupa o perioada in care ne-am informat foarte mult, am luat decizia ca pentru siguranta copilului nostru, sa incheiem contractul cu Banca de Celule Baby Stem [...] www.babystem.ro Avem incredere si suntem convinsi ca am facut cea mai buna alegere!

Află povestea ei

amalia enache

O altfel de "valiza", o altfel de calatorie in care pornesc, cea mai importanta de pana acum.Anul acesta de 1 iunie, i-am facut primul cadou copilului meu inca nenascut: kitul de recoltare si stocare a celulelor stem Baby Stem.

Află povestea ei

oana ionita

Inainte să fac această alegere, m-am documentat temeinic şi am ales Baby Stem. De ce? Pentru că stocând [...] se păstrează toate celulele atât de importante în tratamente [...] şi pentru că experienţa Baby Stem [...] este remarcabilă.DA, copilul meu merită ce este mai bun!

Află povestea ei

ioana tiganila

Romania, Liban, Africa de Sud ... Nu conteaza din ce colt de lume venim, nu conteaza culoarea pielii. Important este sa invatam din prezent, ca sa putem construi un viitor mai frumos. Iar viitorul sunt copiii.​​Haideti sa investim, ce gasim fiecare mai bun pe lume, in copiii nostri si in viitorul lor!Noi tocmai am facut un prim pas : am decis sa recoltam celule stem cu Baby Stem.

Află povestea ei

carmen bruma

După multe luni de studiat ofertele de pe piaţă, am decis să aleg Baby Stem. Iată câteva dintre motive: [...] stocarea se face în 3 eşantioane şi este garantată timp de 20 de ani prin asigurarea împotriva falimentului.

Află povestea ei

mirela boureanu-vaida

Aseara am incheiat contractul cu Banca de Celule Baby Stem pentru viitorul si siguranta copilului meu.. Sper sa nu fie niciodata nevoie de ele, dar paza buna trece primejdia rea.. de aceea am apelat la cei mai buni!!Multumesc, Baby Stem!

Află povestea ei

daniel osmanovici

Ce să alegi? Trebuie să alegi? Cum alegi? După ce am trecut în revistă toate ofertele …cu prețuri, metode recoltare, transportator care lucrează și în weekend, durată de păstrare și modalitate de păstrare, modul și modalitatea prin care pot să mă folosesc de ele, costuri înainte, după sau la nevoie am decis să aleg #babystem...

Află povestea lui

andreea banica

Sunt fericita!!! Azi am luat kit-ul de recoltare celule de la Baby Stem, [...] Prelevand celule din cordonul ombilical si stocandu-l [...], stocam mai multe celule care ne pot ajuta, in acest moment, in tratarea a peste 80 de boli. Viitoare mamici, asigurati-va bebelusul!

Află povestea ei

oana roman

Investiţia în viitorul copilului meu este cea mai importantă pentru mine. De aceea am hotărât din timpul sarcinii că voi recolta celule stem. După ce m-am documentat şi am studiat în detaliu mai multe oferte de pe piaţă, am hotărât că Baby Stem...

Află povestea ei

octavia geamanu

In minunata perioada a existentei mele – care-o precede pe cea mai frumoasa 🙂 -, am avut multe nopti nedormite in care am cautat raspunsuri la sutele de intrebari pe care n-ai cum sa nu ti le pui atunci cand urmeaza sa devii mama...

Află povestea ei

raluca culcea

E aproape aici! Gandul ma entuziasmeaza, ma copleseste, uneori ma amuza si alteori ma sperie. Dar in permanenta ma motiveaza! Sanatatea copilului meu e acum cel mai important lucru asadar caut acei specialisti care vor face din sanatatea prichindelului meu un ţel la fel de important...

Află povestea ei

Medicii aleg cu incredere Baby Stem

Contactează-ne pentru a primi o ofertă personalizată și consultanță gratuită din partea specialiștilor noștri.

Termenii si Conditiile

Celule stem
Câștiga un voucher de 1000 EURO pentru orice pachet de recoltare celule stem Baby Stem și premii speciale oferite de Provita (consultație, ecografie, kinetoterapie & masaj). Înscrie-te în concurs completând formularul de mai jos și te vom contacta cu informații despre stocarea celulelor stem! Succes!

Termenii si Conditiile