Celulele stem oferă o mare șansă în cazul bolilor grave. Ai auzit probabil acest lucru la știri sau poate ai citit diverse articole despre celulele stem, despre utilitatea lor terapeutică pentru bolile grave ale sângelui, boli care afectează organele sau în care sistemul imunitar este atacat. Probabil, informațiile despre celule stem ți-au stârnit curiozitatea și te-au făcut să te întrebi cum te pot ajuta pe tine sau pe cineva iubit care suferă de o boală gravă. 

O luăm pe rând și îți explicăm de ce sunt importante celulele stem și ce tipuri de afecțiuni se pot trata prin transplant cu celule stem, fie că vorbim de transplant cu celule stem autolog (cu celule stem de la pacient) sau transplant cu celule stem alogen (cu celule stem de la un donator compatibil). 

Ce sunt celulele stem?

Corpul uman este format din trilioane de unități mici, cunoscute sub numele de celule. Cu toate acestea, încă din faza timpurie a dezvoltării, am fost embrioni constând dintr-un mic grup de celule. Celulele dintr-un embrion sunt într-o stare primitivă și le numim celule stem embrionare.

Celulele stem sunt materiile prime ale corpului – celule din care sunt generate toate celelalte funcții specializate. În condițiile potrivite din corp sau laborator, celulele stem se împart pentru a forma mai multe celule numite celule fiice. Aceste celule fiice fie devin celule stem noi (autoînnoire), fie devin celule specializate (diferențierea) cu o funcție mai specifică, cum ar fi celulele sanguine, celulele creierului, celulele musculare cardiace sau celulele osoase. Nici o altă celulă din corp nu are capacitatea naturală de a genera noi tipuri de celule.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

De ce există un astfel de interes pentru celulele stem?

Cercetătorii și medicii speră că studiile cu celule stem pot ajuta la:

Aprofundarea modului în care apar bolile. Urmărind procesul prin care celulele stem se diferențiază în celule din oase, mușchi cardiac, nervi și alte organe și țesuturi, cercetătorii și medicii pot înțelege mai bine cum se dezvoltă bolile și condițiile care le favorizează apariția. Celulele stem pot fi ghidate să devină celule specifice care pot fi utilizate pentru regenerarea și repararea țesuturilor bolnave sau deteriorate la oameni.

Tratament pentru bolile incurabile. Persoanele bolnave ar putea beneficia de terapii cu celule stem pentru a trata cele mai grave maladii, precum bolile măduvei spinării, diabet de tip 1, boala Parkinson, scleroza laterală amiotrofică, boala Alzheimer, boli de inimă, accident vascular cerebral, arsuri, cancer și osteoartrită.

Obținerea de țesuturi sau organe noi datorită medicinei regenerative. Majoritatea țesuturilor umane au o capacitate proprie de regenerare, de refacere după ce au fost afectate, spre exemplu pielea sau ficatul sunt organe cu un mare potențial de regenerare după diverse leziuni sau boli. Însă, capacitatea de regenerare este autolimitată, existând diferențe între țesuturi și organe. Celulele stem au potențialul de a fi crescute pentru a deveni țesut nou pentru utilizare în transplant și medicamente regenerative. Cercetătorii continuă să avanseze cunoștințele despre celulele stem și aplicațiile lor în transplant și în medicina regenerativă.

Testarea noilor medicamente. Înainte de a utiliza medicamente de investigație la oameni, cercetătorii pot utiliza unele tipuri de celule stem pentru a testa medicamentele pentru siguranță și calitate. Noile domenii de studiu includ eficacitatea utilizării celulelor stem umane care au fost programate în celule specifice țesutului pentru a testa noi medicamente. 

Pentru ca testele de medicamente noi să fie corecte, celulele trebuie să fie programate pentru a dobândi proprietăți de tipul de celule vizate de medicament. Tehnicile de programare a celulelor în anumite celule continuă să fie studiate. De exemplu, celulele nervoase ar putea fi generate pentru a testa un nou medicament pentru o boală nervoasă. Testele ar putea arăta dacă noul medicament a avut vreun efect asupra celulelor și dacă celulele au fost afectate.

Ce afecțiuni pot trata celulele stem

Teoretic, nu există nicio limită la tipurile de boli care ar putea fi tratate cu celule stem. Există celule stem care sunt deja utilizate pentru terapie, cum ar fi celulele stem hematopoietice (din sânge), care sunt utilizate pentru tratamentul cancerului de măduvă osoasă. 

Când vorbim de tratament cu celule stem ne referim la un transplant de celule stem. Transplantul de celule stem hematopoietice este o procedură care presupune o perfuzie intravenoasă de celule stem proprii, pentru a restabili funcțiile organismului din punct de vedere hematopoietic. Această procedură este aplicată în principal pacienților a căror măduva osoasă este afectată sau al căror sistem imunitar a fost distrus.

Diagnosticele pentru care se pot face transplant cu celule stem se împart în 3 categorii: terapii standard, terapii în studiu clinic, tratamente experimentale. Utilizarea altor tipuri de celule stem este în prezent studiată în laborator și în terapii experimentale. Cercetătorii încearcă să descopere cel mai bun mod de a oferi celulelor stem pacienților, unde se află celulele în corp și cât timp supraviețuiesc la pacient. Dar, se așteaptă ca în viitor să devină disponibile mai multe terapii cu celule stem.

Printre afecțiunile tratabile în prezent prin transplant cu celule stem hematopoietice se numără:

  • Leucemia mieloidă acută;
  • Limfomul Hodgkin și non-Hodgkin;
  • Leucemia cronică granulocitară;
  • Leucemia limfocitară cronică;
  • Leucemia mielomonocitară juvenilă.

diabet zaharat de tip 1

De asemenea, transplantul de celule stem hematopoietice reprezintă o opțiune și pentru pacienții ale căror celule stem sau al căror sistem imunitar a fost distrus de expuneri la doze mari de radiații și/sau chimioterapie, dar și de tulburări metabolice ereditare. În acest caz, cele mai des întâlnite afecțiuni sunt:

  • Anemia aplastică;
  • Sindromul Hurler;
  • Tulburări mielidisplazice;
  • Sindromul Wiskott-Aldrich.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

La fiecare 3 minute, în lume, un om este diagnosticat cu o formă gravă de cancer de sânge. Mulți dintre aceștia pot fi vindecați prin transplant cu celule stem hematopoietice de la un donator compatibil. Mai puțin de 30% dintre pacienți au un donator compatibil în familie, pentru restul de 70%, singura șansă la viată fiind găsirea unui donator compatibil neînrudit, din registrele donatorilor de celule stem hematopoietice. 

Dacă vrei să-i oferi șansa copilului tău la viață, alege recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical, la nașterea acestuia! 

 Voteaza Celule stem: Ce tipuri de afecțiuni se pot trata prin transplant cu celule stem: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele
Încarc...


Articolul face parte din categoriile

Mămici fericite ne recomandă

emma zeicescu

Au fost 9 luni de provocări, zâmbete, gânduri, lacrimi și speranțe. Vestea că voi deveni mamă a fost cea mai frumoasă. Au urmat apoi planurile de viitor. Am conştientizat și cât sunt de responsabilă de viitorul micuţului nostru și, de aceea, am decis să recoltez cu Baby Stem...

Află povestea ei

adela popescu

Dupa o perioada in care ne-am informat foarte mult, am luat decizia ca pentru siguranta copilului nostru, sa incheiem contractul cu Banca de Celule Baby Stem [...] www.babystem.ro Avem incredere si suntem convinsi ca am facut cea mai buna alegere!

Află povestea ei

amalia enache

O altfel de "valiza", o altfel de calatorie in care pornesc, cea mai importanta de pana acum.Anul acesta de 1 iunie, i-am facut primul cadou copilului meu inca nenascut: kitul de recoltare si stocare a celulelor stem Baby Stem.

Află povestea ei

oana ionita

Inainte să fac această alegere, m-am documentat temeinic şi am ales Baby Stem. De ce? Pentru că stocând [...] se păstrează toate celulele atât de importante în tratamente [...] şi pentru că experienţa Baby Stem [...] este remarcabilă.DA, copilul meu merită ce este mai bun!

Află povestea ei

ioana tiganila

Romania, Liban, Africa de Sud ... Nu conteaza din ce colt de lume venim, nu conteaza culoarea pielii. Important este sa invatam din prezent, ca sa putem construi un viitor mai frumos. Iar viitorul sunt copiii.​​Haideti sa investim, ce gasim fiecare mai bun pe lume, in copiii nostri si in viitorul lor!Noi tocmai am facut un prim pas : am decis sa recoltam celule stem cu Baby Stem.

Află povestea ei

carmen bruma

După multe luni de studiat ofertele de pe piaţă, am decis să aleg Baby Stem. Iată câteva dintre motive: [...] stocarea se face în 3 eşantioane şi este garantată timp de 20 de ani prin asigurarea împotriva falimentului.

Află povestea ei

mirela boureanu-vaida

Aseara am incheiat contractul cu Banca de Celule Baby Stem pentru viitorul si siguranta copilului meu.. Sper sa nu fie niciodata nevoie de ele, dar paza buna trece primejdia rea.. de aceea am apelat la cei mai buni!!Multumesc, Baby Stem!

Află povestea ei

daniel osmanovici

Ce să alegi? Trebuie să alegi? Cum alegi? După ce am trecut în revistă toate ofertele …cu prețuri, metode recoltare, transportator care lucrează și în weekend, durată de păstrare și modalitate de păstrare, modul și modalitatea prin care pot să mă folosesc de ele, costuri înainte, după sau la nevoie am decis să aleg #babystem...

Află povestea lui

andreea banica

Sunt fericita!!! Azi am luat kit-ul de recoltare celule de la Baby Stem, [...] Prelevand celule din cordonul ombilical si stocandu-l [...], stocam mai multe celule care ne pot ajuta, in acest moment, in tratarea a peste 80 de boli. Viitoare mamici, asigurati-va bebelusul!

Află povestea ei

oana roman

Investiţia în viitorul copilului meu este cea mai importantă pentru mine. De aceea am hotărât din timpul sarcinii că voi recolta celule stem. După ce m-am documentat şi am studiat în detaliu mai multe oferte de pe piaţă, am hotărât că Baby Stem...

Află povestea ei

octavia geamanu

In minunata perioada a existentei mele – care-o precede pe cea mai frumoasa 🙂 -, am avut multe nopti nedormite in care am cautat raspunsuri la sutele de intrebari pe care n-ai cum sa nu ti le pui atunci cand urmeaza sa devii mama...

Află povestea ei

raluca culcea

E aproape aici! Gandul ma entuziasmeaza, ma copleseste, uneori ma amuza si alteori ma sperie. Dar in permanenta ma motiveaza! Sanatatea copilului meu e acum cel mai important lucru asadar caut acei specialisti care vor face din sanatatea prichindelului meu un ţel la fel de important...

Află povestea ei

Medicii aleg cu incredere Baby Stem

Contactează-ne pentru a primi o ofertă personalizată și consultanță gratuită din partea specialiștilor noștri.

Termenii si Conditiile

Celule stem
Câștiga un voucher de 1000 EURO pentru orice pachet de recoltare celule stem Baby Stem și premii speciale oferite de Provita (consultație, ecografie, kinetoterapie & masaj). Înscrie-te în concurs completând formularul de mai jos și te vom contacta cu informații despre stocarea celulelor stem! Succes!

Termenii si Conditiile