Celulele stem ar putea ajuta pacienții cu Covid-19?

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat noul coronavirus (care provoacă infecția COVID-19) o „urgență de sănătate publică de îngrijorare internațională”. Cum numărul de cazuri de îmbolnăviri continuă să crească și pentru că nu există în prezent vaccin sau tratament antiviral specific, a devenit prioritară găsirea unei abordări terapeutice sigure și eficiente pentru tratarea pacienților infectați cu acest virus.

În acest context, cunoscând proprietatea terapeutică extraordinară a celulelor stem, era normal să apară întrebarea: Pot fi celulele stem din cordonului ombilical răspunsul la oprirea acestei boli infecțioase?

Trei noi studii clinice au apărut pe www.clinicaltrials.gov, care investighează utilizarea potențială a celulelor stem ale cordonului ombilical în tratamentul pacienților infectați cu noul virus COVID-19. Aceste studii fac parte din cele 80 de studii clinice noi care încearcă să combată  acest nou coronavirus cu răspândire rapidă. Cercetările sunt axate în principal pe utilizarea de celule stem mezenchimale (MSC) în tratamentul bolii.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Rolul esențial al celulelor stem mezenchimale

 

Celulele stem mezenchimale (MSC) sunt un tip de celule care se pot diferenția într-o varietate de tipuri de celule. Într-adevăr, acesta este motivul pentru care aceste celule sunt considerate fundamentale pentru terapiile regenerative și ingineria țesuturilor.

Țesutul cordonului ombilical este deosebit de bogat în aceste celule, motiv pentru care mulți părinți aleg să le depoziteze la naștere.

În ultimii ani, cercetările științifice au arătat că MSC-urile au proprietăți utile in tratarea infectiilor:

  • exercită puternice funcții anti-inflamatorii și de reglare a imunității;
  • capacitatea unică de a migra în țesuturile deteriorate;
  • ajută la regenerarea și repararea tesuturilor afectate;
  • reduce procesul de deteriorare a țesutului.  

celule stem mezenchimale

Cum acționează celulele stem mezenchimale în lupta cu COVID-19?

Noul coronavirus este un virus care provoacă infecția Covid 19, o boală respiratorie foare gravă și în cazuri grave poate duce la pneumonie severă. Studiile efectuate pe șoareci au demonstrat că efectele antiinflamatorii ale celulelor stem mezenchimale (MSC) au făcut față virusului și au arătat capacitatea lor de a reduce leziunile pulmonare după infecție. Utilizarea MSC-urilor are efecte benefice în cazurile de COVID-19, aceste studii demonstrând eficacitatea celulelor prin reducerea nivelului inflamațiilor, precum și a numărului de celule prezente în focarul inflamator după dezvoltarea  unei boli precum pneumonia.

Noi studii clinice investighează siguranța și eficiența terapiei cu celule stem mezenchimale din cordon ombilical pentru pacienții cu pneumonie severă cauzată de  infecția COVID-19. Se speră că aceste celule stem vor ajuta la repararea țesuturilor deteriorate din sistemul respirator al pacienților și vor ajuta la o vindecare și recuperare rapidă.

Celulele stem mezenchimale din cordonul ombilical vor fi administrate prin perfuzie intravenoasă, care este injectata direct în vena pacientului. Acești pacienți vor fi evaluați timp de  90 de zile până la 96 de săptămâni după administrarea tratamentul cu celule stem.

 

Ce este COVID-19?

Coronavirusurile (CoV) aparțin unei familii numeroase de viruși care provoacă boli respiratorii, variind de la răceala comună la boli mai severe, precum Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) și Sindromul respirator acut sever (SARS-CoV).

La începutul acestui an, a fost descoperită o nouă tulpină de coronavirus, care nu a fost identificată anterior la ființe umane, cunoscută și sub numele de noul coronavirus (nCov). Organizația Mondială a Sănătății a anunțat numele oficial al bolii la 11 februarie 2020: boala coronavirus 2019: COVID-19.

Se pare că focarul a început într-o  piață chineză de fructe de mare din orașul Wuhan, care se află în estul Chinei și are o populație de peste 11 milioane. De la primele rapoarte despre cazuri cu COVID-19 la 31 decembrie 2019, au existat peste 72.000 de cazuri în China continentală, afectând aproximativ 760 de milioane de persoane. 

 

tratament covid 19

Simptomele coronavirusului sunt simptome respiratorii, febră, tuse, dificultăți de respirație. Cazurile mai severe de COVID-19 pot cauza pneumonie, sindrom respirator acut sever și insuficiență renală. Aceste simptome pot fi deosebit de periculoase pentru pacienții vârstnici sau persoanele cu afecțiuni de sănătate pre-existente.

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că din cauza extinderii rapide a virusului, tratamente sigure și eficiente pentru boala infecțioasă sunt vitale și esențiale în încercarea de bloca răspândirea virusului.

Agenția de reglementare pentru medicamente și servicii medicale (MHRA) lucrează în strânsă legătură cu Departamentul de Sănătate și Asistență Socială (DHSC) în a oferi un răspuns global cu privire la COVID-19. Agenția autorizează și inspectează studiile clinice ale noilor medicamente din Marea Britanie. Se speră ca studiile clinice recent apărute, folosind celule stem mezenchimale ale cordonului ombilical pentru a trata boala, pot oferi un progres în lupta COVID-19 și în oprirea acestei pandemii.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Sursa: cells4life.com