Colicile la bebeluși: Posibilă cauză pentru plânsetele dese – Babystem.ro

Cuprins

Când ești o proaspătă mămică devine o adevărată provocare să te descurci cu un bebeluș ce are colici. Bebelușii ce prezintă colici au episoade, aparent, interminabile de plânsete, indiferent de ce ai încerca să faci pentru a-i calma. Ce este această problemă, ce presupune și cauzele ei le vei afla în continuare.

Ce înseamnă, de fapt, colicii?

Realitatea este că toți bebelușii plâng: este cel mai bun (și singurul) mod de a-și comunica nevoile la această vârstă fragedă. Ca părinți, suntem programați biologic pentru a le răspunde, astfel încât aceste nevoi să fie îndeplinite. Însă la copiii ce au colici, plânsul începe brusc, fără niciun motiv aparent.

Colicii nu reprezintă o boală sau un diagnostic, ci o combinație de comportamente derutante. Este o problemă frecventă, care apare la 1 din 5 sugari. Aceste perioade obositoare pot dura ore în șir, uneori târziu în noapte.

De obicei, se poate detecta colicii prin prezența a trei lucruri:

  •         Plânsetul durează cel puțin trei ore
  •         Are loc cel puțin trei zile pe săptămână
  •         Persistă cel puțin trei săptămâni la rând

Simptome și semne ale colicilor la bebelușul tău

  •         Plânsetul apare la aceeași oră în fiecare zi (de obicei după-amiaza târzie sau seara devreme, dar poate varia).
  •         Plânsul pare să apară fără niciun motiv (nu pentru că bebelușul are un scutec murdar sau îi este foame sau obosit).
  •         Bebelușul își poate trage picioarele, încleșta pumnii și, în general, își mișcă mai mult picioarele și brațele.
  •         De asemenea, de multe ori va închide ochii sau îi va deschide foarte larg, își va încrunta fruntea.
  •         Activitatea intestinului poate crește și poate avea gaze.
  •         Mâncarea și somnul sunt perturbate de plâns.

Care este diferența dintre colici și plânsul obișnuit?

Nu există o definiție clară a colicilor sau cum diferă de alte tipuri de plâns. Însă, de obicei, medicii sunt de acord că diferența dintre colici și plânsul obișnuit este că bebelușul pare inconsolabil, plânsul se transformă în țipete, având o durată de cel puțin trei ore și uneori mult mai mult. Cel mai adesea, episoadele reapar zilnic.

Sfaturi pentru ameliorarea colicilor

Întâi de toate, desigur, consultă medicul pediatru pentru a te asigura că plânsul nu are legătură cu vreo afecțiune medicală gravă care ar putea necesita tratament.

Dacă alăptezi, încearcă să elimini produsele lactate, cofeina, ceapa, varza și orice alte alimente potențial iritante.

Dacă îți hrănești bebelușul cu formulă de lapte, discută cu medicul pediatru despre o formulă de proteină hidrolizată. Dacă sensibilitatea alimentară provoacă disconfort, colicii ar trebui să se amelioreze în câteva zile de la aceste modificări nutriționale. De asemenea, minimizează cantitatea de aer din sticlă și încearcă să găsești poziția corerctă de hrănire.

Nu supra hrăni bebelușul, fiind un factor important în disconfortul acestuia. În general, așteaptă cel puțin două ore de la începutul unei hrăniri până la următoarea.

Plimbă copilul într-un ham. Mișcarea ajută la calmarea bebelușului din plâns.

Cu toate acestea, colicii reprezintă doar o etapă în primele săptămâni de viață ale bebelușului, iar cu răbdare, vor trece mai repede decât ai crede. Încearcă să rămâi mereu pozitivă, iar bebelușul tău va avea și el o stare de spirit bună. 

Voteaza Colicile la bebeluși: Posibilă cauză pentru plânsetele dese – Babystem.ro: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele
Încarc...
Articolul face parte din categoriile