Consumul de medicamente în timpul sarcinii

Dacă ești însărcinată sau ți-ai propus să faci asta, este posibil să fii destul de confuză în ceea ce privește consumul de medicamente pe care ai voie să le iei în timpul și înaintea acestei perioade. Dacă ai impresia că nu poți rezista fără medicamentele obișnuite, să știi că nu esti singura. Potrivit unor studii mai bine de 90% dintre femeile însărcinate iau cel puțin un medicament în timpul sarcinii, iar 70% dintre mame apelează la o prescripție medicală.

Consumul de medicamente în perioada de sarcină trebuie ajustat și întotdeauna consultat medicul înainte de a ingera orice gen de pastile, fie că vorbim chiar de vitamine sau suplimente alimentare naturale. Atunci când vorbim de suplimente, singura excepție de la regula de mai sus o face acidul folic, de 800 mg, pe care orice femeie însărcinată este recomandat să îl consume.   

Dacă obișnuiești să iei o pastilă pentru  orice durere de cap sau strănut este bine să lași acest obicei de o parte atunci când ai rămas însărcinată. Antiiflamatoarele, în care sunt incluse aspirina, ibubrofenul, dar și antibioticele sau antiacidele nu trebuie consumate în timpul sarcinii, în special dacă te afli în trimestrul al treilea de sarcină. Pe lista medicamentelor interzise se află și antidepresivele , în special cele care conțin Paroxetină și care pot afecta fătul, mai ales dacă sunt luate în primul trimestru de sarcină. Grețurile de dimineață, te poate face să dai fuga o la farmaciei. Atenție însă, chiar dacă majoritatea pastilelor care îți calmează senzația de greață sunt pe bază de ghimbir și vitamină B6, este bine să consulți înainte medicul pentru a te asigura că este în regulă să le consumi.

Ce putem face însă pentru a preveni consumul de medicamente în timpul sarcinii?

Pentru a evita consumul de medicamente, un prim pas ar fi întărirea sistemului imunitar, mai ales că acesta scade cu mult în timpul sarcinii,  astfel încât răcelile și gripele sezoniere să nu te afecte.  O dietă echilibrată, un consum crescut de vitamină C, pe care o poți lua din fructe și legume proaspte, dar și evitarea factorilor de stres pot diminua riscul contactării unei răceli. La toate acestea, se adaugă și exercițiile fizice regulate, precum și respectarea regulilor de igienă ( spălarea frecventă pe mâini, evitarea spațiilor aglomerate etc.)

Consumul medicamentelor fără un consult în prealabil al medicului poate crește riscul nașterii un copil cu defecte sau poate provoca chiar complicații la naștere. Nu te baza pe sfaturi primite de la alte mămici, atunci când vine vorba de sănătatea ta. Fiecare sarcină diferă, în funcție de organismul și stilul de viață al mamei.   

  

Nota pentru Consumul de medicamente în timpul sarcinii: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 note, media: 5,00 din 5)
Încarc...
Articolul face parte din categoriile