Contracții Braxton-Hicks. Ce înseamnă și care este diferența față de contracțiile adevărate?

În ultimul trimestru de sarcină, cu mult înainte de a începe travaliul adevărat, gravida poate resimți un anumit tip de contracții, numite contracții Braxton-Hicks sau contracții false. Contracțiile sunt ceasul deșteptător al corpului, care te avertizează că ai intrat în travaliu. Uneori, totuși, contracțiile pot declanșa o alarmă falsă, acestea fiind contracțiile Braxton-Hicks.

Te poți gândi la ele ca la contracții care vă pregătesc corpul pentru sosirea bebelușului, dar nu sunt cele care anunță travaliul. Cum îți dai însă seama care sunt contracțiile false normale și care sunt cele adevărate care anunță o naștere prematură, îți explicăm în rândurile următoare.

Ce sunt contracțiile Braxton-Hicks?

Contracțiile Braxton-Hicks sunt uneori numite „travaliu fals”, deoarece dau senzația falsă că ai contracții reale. Ele reprezintă contracții uterine neregulate și sunt perfect normale, fiind modul în care corpul se pregătește pentru travaliul real.

Deși pot subția colul uterin (deschiderea uterului) așa cum fac contracțiile reale, contracțiile Braxton-Hicks nu vor duce în cele din urmă la naștere. Apar în general după-amiaza sau seara și mai ales după ce gravida a avut o zi activă. Trebuie să știi că nu vei observa un anumit tipar, dar contracțiile Braxton-Hicks pot apărea mai des cu cât te apropii de data nașterii.

contractii false

Uterul este un muschi, iar orice irită acel mușchi poate cauza contracția sa. Cu cât uterul se mărește, cu atât vei observa senzații de încordare a abdomenului, uneori prelungite până la 30-60 de secunde. Uterul se contractă fără să simți încă de la 7 săptămâni de sarcină, iar aceste contracții poartă denumirea de contracții de antrenament. 

Semnele care îți indică că ai contracții Braxton-Hicks sunt:

 • Contracții neregulate care apar și dispar;
 • Contracții nedureroase, dar ușor inconfortabile;
 • Nu cresc în intensitate;
 • Contracții care dispar atunci când schimbi poziția, când bei apă sau îți golești vezica urinară.

Contracțiile Braxton-Hicks nu reprezintă un pericol nici pentru făt nici pentru mamă, ele sunt un antrenament pentru naștere și sunt inofensive. Contracţiile Braxton-Hicks se intensifică pe măsură ce o femeie însărcinată se apropie de termen, ajutând organismul ei să se pregătească pentru naştere.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

În cazul apariţiei unor asemenea contracţii se recomandă:

 • O baie caldă;
 • Hidratatre cu apă sau sucuri naturale;
 • Adoptarea unei poziţii lejere de relaxare;
 • Respiraţie profundă şi ritmică.

Ce sunt contracțiile reale?

Contracțiile reale se întâmplă atunci când corpul eliberează un hormon numit oxitocină, care stimulează uterul să se contracte. Sunt un semnal al corpului că ai intrat în travaliu. Pentru multe femei, contracțiile reale încep în jurul celei de-a 40-a săptămâni de sarcină. Contracțiile reale pot fi însoțite de alte simptome ca scurgeri roșiatice sau ruperea apei. Contracțiile reale care încep înainte de a 37-a săptămână pot fi clasificate ca travaliu prematur.

contractii false

Contracțiile reale apar în partea superioară a uterului pentru a împinge copilul în jos în canalul de naștere, în pregătirea pentru naștere. De asemenea, subțiază colul uterin pentru a vă ajuta copilul să treacă.

Senzația unei contracții adevărate a fost descrisă de multe gravide ca un val de durere. Durerea începe să scadă, apoi crește până când atinge un vârf și, în cele din urmă, scade. Dacă atingi abdomenul, acesta se simte tare în timpul unei contracții.

O dată ce contracțiile adevărate au început la intervale relativ regulate și cervixul începe să se dilate și să se scurteze. În acel moment, gravidă intră oficial în procesul de naștere. Dacă ești în prima perioadă a nașterii, contracțiile tale vor deveni treptat mai lungi, mai puternice și mai aproape una de alta. Ele se simt la fiecare cinci minute și vor dura 40-60 de secunde fiecare. Unele femei au contracții mult mai dese, dar contracțiile tind să fie relativ ușoare și nu durează mai mult de 60 de secunde. În faza travaliului latent, gravida poate face diverse treburi prin casă sau chiar poate dormi între contracții. 

În faza travaliului latent, contracțiile se manifestă astfel:

 • Durere de spate;
 • Dificultate de respirație în timpul contracțiilor;
 • Senzație de presiune în zona pelviană;
 • Durerea se va „muta” din zona spatelui către zona din față;
 • Crampe puternice resimțite.

Faza activă (nașterea) este atunci când contracțiile devin mult mai intense, mai frecvente, mai lungi și mai puternice și nu vei mai dori să faci nimic altceva. Cervixul tău se dilată mai repede, până când s-a dilatat complet până la 10 centimetri.

În cazul travaliul real în care dilatarea cervix-ului începe să crească spre cei zece centimetri, iata care sunt simptomele acestor contractii:

 • Apar la fiecare cinci minute sau chiar mai devreme;
 • Se mențin cel puțin 60 de secunde;
 • Uterul nu se „relaxează” deloc în intervalul dintre contracții;
 • Dureri semnificative de spate și stări de presiune, timp în care căpșorul bebelușului începe să coboare spre canalul de naștere;
 • Simți puternic să împingi.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Ca o regulă generală, odată ce ai avut contracții regulate și dureroase la fiecare cinci minute  într-o oră, este timpul să-l suni pe medic și să te îndrepți spre spital. Ultima parte a nașterii active, când cervixul s-a dilatat de la 8 la 10 centimetri este numită tranzitivă. Aproape de sfârșitul perioadei active bebelușul tău poate să înceapă să se coboare.

Așadar, sperăm că ai înțeles care este diferența dintre contracțiile false și cele adevărate. Contracțiile Braxton-Hicks nu trebuie să te sperie, ele au un rol în tonifierea mușchiului uterin și favorizarea fluxului de sânge către placentă. Nu au un rol în dilatarea colului uterin, dar pot avea un impact asupra dilatării ulterioare.

Voteaza Contracții Braxton-Hicks. Ce înseamnă și care este diferența față de contracțiile adevărate?: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele
Încarc...
Articolul face parte din categoriile