Cordon ombilical în jurul gâtului: ce e bine să știi înainte de naștere

Orice viitoare mămică a auzit povești de groază despre naștere, indiferent că vorbim de nașterea naturală sau de cezariană. Cordonul ombilical în jurul gâtului bebelușului este una dintre cele care creează mari temeri. În realitate însă, medicii spun că nu este chiar atât de îngrozitor pe cât pare. De ce? Acest lucru îți vom explica în rândurile ce urmează.

Ce este cordonul ombilical?

 

Cordonul ombilical împreună cu placenta, membranele amniotice, lichidul amniotic formează un sistem biologic ceea ce asigură stabilirea conexiunilor între mamă și făt. Prin intermediul acestor conexiuni circulatorii feto-materne au loc schimburile metabolice și nutriționale între mamă și făt. Grosimea și lungimea cordonului ombilical diferă de la bebeluș la bebeluș. Grosimea depinde de cantitatea de gelatină Wharton pe care o conține – o substanță gelatinoasă specială, care protejează vasele de sânge. În mod normal, grosimea cordonului variază între 1,5 și 2 centimetri. 

Lungimea cordonului este de asemenea variabilă și se situează între 40 cm (cordon scurt) și peste 70 cm (cordon lung). Toate aceste variante sunt considerate normale, dar un un cordon ombilical prea scurt este periculos pentru copil, pentru că îl poate împiedica să se miște prin canalul de naștere. Din fericire, un cordon extrem de scurt (mai puțin de 40 cm) se întâlnește destul de rar, în 12-13 % dintre cazuri. 

Ce înseamnă cordon ombilical în jurul gâtului?

 

Circulara pericervicală de cordon ombilical, așa cum este denumit în termeni de specialitate, desemnează situația în care cordonul este înfășurat în jurul gâtului copilului. Într-o sarcină normală, poziția îndoită a fătului asigură protecția cordonului în concavitatea creată între genunchi și coate, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să se deplaseze. Datorită structurii lui, cordonul are rezistență la întindere, presiune și torsiune.

De ce se deplasează cordonul ombilical și se înfășoară în jurul gâtului?

 

Bebelușii duc o viață incredibil de activă în burticile mamelor. În primele săptămâni de sarcină, atunci când au suficient loc, bebelușii înoată, se rostogolesc și „dansează”. În timpul acestor exerciții, acest fapt se poate solda cu înfășurarea cordonului în jurul gâtului sau cu înnodarea cordonului. Acest lucru se întâmplă destul de frecvent, însă pur și simplu mulți micuți desfac singuri nodurile create. 

Prin urmare, dacă termenul sarcinii este încă mic, un diagnostic de „circulară de cordon” nu trebuie să te sperie. Cel mai probabil copilul va rezolva singur problema și se va „elibera”. Însă, chiar și așa va fi nevoie de o supraveghere mai atentă în timpul ecografiilor.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Există însă factori care pot determina aceste anomalii de deplasare ale cordonului ombilical, ce țin de făt și sunt responsabile de alunecarea cordonului și anume: poziționarea anormală a fătului, malformațiile fetale sau sarcinile multiple. De asemenea, mai există cauze care țin de anexele fetale, de exemplu: lichidul amniotic este în cantitate prea mare (hidramnios) și îl face pe bebeluș să se miște exagerat de mult și implicit să se miște și cordonul ombilical. 

La fel și o lungime prea mare a cordonului ombilical, inserția joasă a placentei cu aducerea cordonului aproape de orificiul intern uterin sau ruptura prematură a membranelor ce antrenează scurgere de lichid amniotic și deplasarea cordonului ombilical sunt factori care favprizează înfășurarea cordonului în jurul gâtului.

Ce poți face dacă afli că fătul are cordonul înfășurat în jurul gâtului?

 

Deși nu trebuie să te sperii dacă medicul ginecolog sau specialistul în ecografie ți-a spus despre înfășurarea cordonului în jurul gâtului fătului, nici nu trebuie să lași lucrurile la voia întâmplării. Fiecare caz este individual. Înfășurarea unui cordon lung nu influențează, de regulă, starea de sănătate a copilului. În schimb, un cordon normal sau scurt care se strânge poate duce la deficit de oxigen. În acest caz micuțul simte un disconfort și încearcă singur să se elibereze, mișcându-se activ. Deseori el reușește acest lucru, însă există situații când nodul nu mai permite transferul complet de nutrienți și bebelușul poate stagna în dezvoltare.

O mamă își poate da seama dacă bebelușui ei este sau nu în siguranță, chiar dacă la controlul ecografic nu s-a depistat circulara de cordon, și după modul în care fătul se mișcă în burtică. În cazul unei hipoxii severe, adică bebelușul nu mai primește oxigen, fătul se mișcă activ, poate chiar și să se rostogolească. Pentru el această situație este neobișnuită și are o mare nevoie de oxigen. Starea lui în acest caz este asemănătoare panicii, iar mișcările bruște sunt, în primul rând, o încercare de a se elibera, iar în al doilea rând, un semnal de alarmă, o cerere de ajutor.

ecografie bebelus sarcina

Dacă fătul nu reușește să se elibereze singur, se instalează faza a doua a hipoxiei acute. O mamă atentă va observa încetarea bruscă a mișcărilor copilului după o activitate sporită. Acest lucru se datorează faptului că micuțul este extenuat după lupta anterioară.

Foarte puține dintre cazurile de cordon ombilical în jurul gâtului necesită cezariană de urgență, situații în care cordonul ombilical este cu adevărat comprimat și sângele nu mai ajunge în aceeași măsură la bebeluș. De regulă însă, cordonul se mișcă odată cu copilul, mai ales în timpul nașterii. Există însă și medici care consideră că înfășurarea cordonului este o indicație directă pentru cezariană pentru a exclude din start orice risc. Însă, acest lucru nu este deloc adevărat. Chiar și în cazul unei circulare de cordon multiple, nașterea naturală nu prezintă, de regulă, niciun fel de pericol pentru copil dacă mama și fătul sunt monitorizați în permanență. În timpul travaliului se efectuează monitorizarea permanentă a bătăilor inimii fătului, iar dacă se observă o hipoxie severă, se va renunța la nașterea naturală și se va recurge la cezariană.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Cea mai puternică legătură dintre mamă și copil, cordonul ombilical, reprezintă și sursa cea mai bogată de celule stem, cu potențial enorm de vindecare pentru cele mai severe boli. Baby Stem se ocupă de păstrarea ei în siguranță în laboratoarele de colectare a celulelor stem recoltate la nașterea bebelușului