Orice viitoare mămică a auzit povești de groază despre naștere, indiferent că vorbim de nașterea naturală sau de cezariană. Cordonul ombilical în jurul gâtului bebelușului este una dintre cele care creează mari temeri. În realitate însă, medicii spun că nu este chiar atât de îngrozitor pe cât pare. De ce? Acest lucru îți vom explica în rândurile ce urmează.

Ce este cordonul ombilical?

 

Cordonul ombilical împreună cu placenta, membranele amniotice, lichidul amniotic formează un sistem biologic ceea ce asigură stabilirea conexiunilor între mamă și făt. Prin intermediul acestor conexiuni circulatorii feto-materne au loc schimburile metabolice și nutriționale între mamă și făt. Grosimea și lungimea cordonului ombilical diferă de la bebeluș la bebeluș. Grosimea depinde de cantitatea de gelatină Wharton pe care o conține – o substanță gelatinoasă specială, care protejează vasele de sânge. În mod normal, grosimea cordonului variază între 1,5 și 2 centimetri. 

Lungimea cordonului este de asemenea variabilă și se situează între 40 cm (cordon scurt) și peste 70 cm (cordon lung). Toate aceste variante sunt considerate normale, dar un un cordon ombilical prea scurt este periculos pentru copil, pentru că îl poate împiedica să se miște prin canalul de naștere. Din fericire, un cordon extrem de scurt (mai puțin de 40 cm) se întâlnește destul de rar, în 12-13 % dintre cazuri. 

Ce înseamnă cordon ombilical în jurul gâtului?

 

Circulara pericervicală de cordon ombilical, așa cum este denumit în termeni de specialitate, desemnează situația în care cordonul este înfășurat în jurul gâtului copilului. Într-o sarcină normală, poziția îndoită a fătului asigură protecția cordonului în concavitatea creată între genunchi și coate, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să se deplaseze. Datorită structurii lui, cordonul are rezistență la întindere, presiune și torsiune.

De ce se deplasează cordonul ombilical și se înfășoară în jurul gâtului?

 

Bebelușii duc o viață incredibil de activă în burticile mamelor. În primele săptămâni de sarcină, atunci când au suficient loc, bebelușii înoată, se rostogolesc și „dansează”. În timpul acestor exerciții, acest fapt se poate solda cu înfășurarea cordonului în jurul gâtului sau cu înnodarea cordonului. Acest lucru se întâmplă destul de frecvent, însă pur și simplu mulți micuți desfac singuri nodurile create. 

Prin urmare, dacă termenul sarcinii este încă mic, un diagnostic de „circulară de cordon” nu trebuie să te sperie. Cel mai probabil copilul va rezolva singur problema și se va „elibera”. Însă, chiar și așa va fi nevoie de o supraveghere mai atentă în timpul ecografiilor.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Există însă factori care pot determina aceste anomalii de deplasare ale cordonului ombilical, ce țin de făt și sunt responsabile de alunecarea cordonului și anume: poziționarea anormală a fătului, malformațiile fetale sau sarcinile multiple. De asemenea, mai există cauze care țin de anexele fetale, de exemplu: lichidul amniotic este în cantitate prea mare (hidramnios) și îl face pe bebeluș să se miște exagerat de mult și implicit să se miște și cordonul ombilical. 

La fel și o lungime prea mare a cordonului ombilical, inserția joasă a placentei cu aducerea cordonului aproape de orificiul intern uterin sau ruptura prematură a membranelor ce antrenează scurgere de lichid amniotic și deplasarea cordonului ombilical sunt factori care favprizează înfășurarea cordonului în jurul gâtului.

Ce poți face dacă afli că fătul are cordonul înfășurat în jurul gâtului?

 

Deși nu trebuie să te sperii dacă medicul ginecolog sau specialistul în ecografie ți-a spus despre înfășurarea cordonului în jurul gâtului fătului, nici nu trebuie să lași lucrurile la voia întâmplării. Fiecare caz este individual. Înfășurarea unui cordon lung nu influențează, de regulă, starea de sănătate a copilului. În schimb, un cordon normal sau scurt care se strânge poate duce la deficit de oxigen. În acest caz micuțul simte un disconfort și încearcă singur să se elibereze, mișcându-se activ. Deseori el reușește acest lucru, însă există situații când nodul nu mai permite transferul complet de nutrienți și bebelușul poate stagna în dezvoltare.

O mamă își poate da seama dacă bebelușui ei este sau nu în siguranță, chiar dacă la controlul ecografic nu s-a depistat circulara de cordon, și după modul în care fătul se mișcă în burtică. În cazul unei hipoxii severe, adică bebelușul nu mai primește oxigen, fătul se mișcă activ, poate chiar și să se rostogolească. Pentru el această situație este neobișnuită și are o mare nevoie de oxigen. Starea lui în acest caz este asemănătoare panicii, iar mișcările bruște sunt, în primul rând, o încercare de a se elibera, iar în al doilea rând, un semnal de alarmă, o cerere de ajutor.

ecografie bebelus sarcina

Dacă fătul nu reușește să se elibereze singur, se instalează faza a doua a hipoxiei acute. O mamă atentă va observa încetarea bruscă a mișcărilor copilului după o activitate sporită. Acest lucru se datorează faptului că micuțul este extenuat după lupta anterioară.

Foarte puține dintre cazurile de cordon ombilical în jurul gâtului necesită cezariană de urgență, situații în care cordonul ombilical este cu adevărat comprimat și sângele nu mai ajunge în aceeași măsură la bebeluș. De regulă însă, cordonul se mișcă odată cu copilul, mai ales în timpul nașterii. Există însă și medici care consideră că înfășurarea cordonului este o indicație directă pentru cezariană pentru a exclude din start orice risc. Însă, acest lucru nu este deloc adevărat. Chiar și în cazul unei circulare de cordon multiple, nașterea naturală nu prezintă, de regulă, niciun fel de pericol pentru copil dacă mama și fătul sunt monitorizați în permanență. În timpul travaliului se efectuează monitorizarea permanentă a bătăilor inimii fătului, iar dacă se observă o hipoxie severă, se va renunța la nașterea naturală și se va recurge la cezariană.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Cea mai puternică legătură dintre mamă și copil, cordonul ombilical, reprezintă și sursa cea mai bogată de celule stem, cu potențial enorm de vindecare pentru cele mai severe boli. Baby Stem se ocupă de păstrarea ei în siguranță în laboratoarele de colectare a celulelor stem recoltate la nașterea bebelușului

 Voteaza Cordon ombilical în jurul gâtului: ce e bine să știi înainte de naștere: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele
Încarc...


Articolul face parte din categoriile

Mămici fericite ne recomandă

emma zeicescu

Au fost 9 luni de provocări, zâmbete, gânduri, lacrimi și speranțe. Vestea că voi deveni mamă a fost cea mai frumoasă. Au urmat apoi planurile de viitor. Am conştientizat și cât sunt de responsabilă de viitorul micuţului nostru și, de aceea, am decis să recoltez cu Baby Stem...

Află povestea ei

adela popescu

Dupa o perioada in care ne-am informat foarte mult, am luat decizia ca pentru siguranta copilului nostru, sa incheiem contractul cu Banca de Celule Baby Stem [...] www.babystem.ro Avem incredere si suntem convinsi ca am facut cea mai buna alegere!

Află povestea ei

amalia enache

O altfel de "valiza", o altfel de calatorie in care pornesc, cea mai importanta de pana acum.Anul acesta de 1 iunie, i-am facut primul cadou copilului meu inca nenascut: kitul de recoltare si stocare a celulelor stem Baby Stem.

Află povestea ei

oana ionita

Inainte să fac această alegere, m-am documentat temeinic şi am ales Baby Stem. De ce? Pentru că stocând [...] se păstrează toate celulele atât de importante în tratamente [...] şi pentru că experienţa Baby Stem [...] este remarcabilă.DA, copilul meu merită ce este mai bun!

Află povestea ei

ioana tiganila

Romania, Liban, Africa de Sud ... Nu conteaza din ce colt de lume venim, nu conteaza culoarea pielii. Important este sa invatam din prezent, ca sa putem construi un viitor mai frumos. Iar viitorul sunt copiii.​​Haideti sa investim, ce gasim fiecare mai bun pe lume, in copiii nostri si in viitorul lor!Noi tocmai am facut un prim pas : am decis sa recoltam celule stem cu Baby Stem.

Află povestea ei

carmen bruma

După multe luni de studiat ofertele de pe piaţă, am decis să aleg Baby Stem. Iată câteva dintre motive: [...] stocarea se face în 3 eşantioane şi este garantată timp de 20 de ani prin asigurarea împotriva falimentului.

Află povestea ei

mirela boureanu-vaida

Aseara am incheiat contractul cu Banca de Celule Baby Stem pentru viitorul si siguranta copilului meu.. Sper sa nu fie niciodata nevoie de ele, dar paza buna trece primejdia rea.. de aceea am apelat la cei mai buni!!Multumesc, Baby Stem!

Află povestea ei

daniel osmanovici

Ce să alegi? Trebuie să alegi? Cum alegi? După ce am trecut în revistă toate ofertele …cu prețuri, metode recoltare, transportator care lucrează și în weekend, durată de păstrare și modalitate de păstrare, modul și modalitatea prin care pot să mă folosesc de ele, costuri înainte, după sau la nevoie am decis să aleg #babystem...

Află povestea lui

andreea banica

Sunt fericita!!! Azi am luat kit-ul de recoltare celule de la Baby Stem, [...] Prelevand celule din cordonul ombilical si stocandu-l [...], stocam mai multe celule care ne pot ajuta, in acest moment, in tratarea a peste 80 de boli. Viitoare mamici, asigurati-va bebelusul!

Află povestea ei

oana roman

Investiţia în viitorul copilului meu este cea mai importantă pentru mine. De aceea am hotărât din timpul sarcinii că voi recolta celule stem. După ce m-am documentat şi am studiat în detaliu mai multe oferte de pe piaţă, am hotărât că Baby Stem...

Află povestea ei

octavia geamanu

In minunata perioada a existentei mele – care-o precede pe cea mai frumoasa 🙂 -, am avut multe nopti nedormite in care am cautat raspunsuri la sutele de intrebari pe care n-ai cum sa nu ti le pui atunci cand urmeaza sa devii mama...

Află povestea ei

raluca culcea

E aproape aici! Gandul ma entuziasmeaza, ma copleseste, uneori ma amuza si alteori ma sperie. Dar in permanenta ma motiveaza! Sanatatea copilului meu e acum cel mai important lucru asadar caut acei specialisti care vor face din sanatatea prichindelului meu un ţel la fel de important...

Află povestea ei

Medicii aleg cu incredere Baby Stem

Contactează-ne pentru a primi o ofertă personalizată și consultanță gratuită din partea specialiștilor noștri.

Termenii si Conditiile

Celule stem
Câștiga un voucher de 1000 EURO pentru orice pachet de recoltare celule stem Baby Stem și premii speciale oferite de Provita (consultație, ecografie, kinetoterapie & masaj). Înscrie-te în concurs completând formularul de mai jos și te vom contacta cu informații despre stocarea celulelor stem! Succes!

Termenii si Conditiile