Cum îngrijești pielea bebelușului în timpul iernii: de ce este bine să ții cont

Iarna este într-adevăr un anotimp nu foarte prietenos cu pielea, cu atât mai mult cu cât vorbim de pielea unui bebeluș. Gerul, vântul, diferențele de temperatură afectează epiderma, determinând uscăciunea excesivă și iritarea cutanată. În plus, temperatura ridicată din casă și aerul foarte uscat provocat de sursele de încălzire usucă suplimentar aerul, favorizând agravarea afecțiunilor dermatologice deja existente, precum dermatita atopică, rozaceea sau xeroza cutanată.

 

Așadar, este normal să ai întrebări despre îngrijirea pielii bebelușului iarna, mai ales atunci când temperatura scade – ceea ce înseamnă că pot apărea noi probleme de piele. Așa cum ați putea observa că propria piele se schimbă iarna, nevoile de îngrijire a pielii bebelușului se pot schimba și ele. Aerul rece și uscat și vântul aspru de iarnă pot usca și irita pielea delicată a bebelușului.

 

Pentru a vă ajuta să treceți prin această perioadă, vă recomandăm să luați în calcul câteva elemente esențiale de îngrijire a pielii pe timpul iernii. Citiți mai departe la ce să vă așteptați și ce soluții pentru îngrijirea pielii bebelușului în timpul iernii sunt necesare.

 

De ce este importantă îngrijirea pielii bebelușului iarna

 

Pielea este o structură complexă de țesuturi care lucrează împreună pentru a proteja organismul, în mai multe feluri. În primul rând, aceasta formează o barieră de apărare, protejând organele de invadatori străini, cum ar fi bacteriile și virusurile. Celulele Langerhans formează prima linie de apărare a sistemului imunitar la nivelul stratului exterior al pielii.

ingrijire piele nou nascut

Epiderma sau stratul exterior al pielii bebelușului este mult mai subțire decât în cazul adulților. Bariera cutanată protectoare este încă destul de limitată la copil între 0 și 2 ani. Glandele sebacee și sudoripare nu sunt înca pe deplin funcționale și nu reglează corespunzător temperatura extremităților bebelușului. Drept urmare, în timpul iernii pielea bebelușului este foarte vulnerabilă în fața agresiunilor externe: ger, vânt, umezeală, aer foarte uscat în interiorul casei.

Bariera cutanată se dezvoltă în această perioadă, iar de modul în care este protejată până la vârsta de 2 ani depinde în bună măsură starea ei de sănătate pentru tot restul vieții.

 

Semne că pielea bebelușului este afectată

 

Iată câteva probleme ale pielii pe care le poți observa la bebelușul tău în timpul iernii:

 

  • Buze crăpate. Buzele uscate sunt o problemă obișnuită pentru bebeluși, mai ales dacă salivează mult. Când buzele și pielea din jurul buzelor sunt în permanență ude de salivă, stratul superior al pielii poate începe să se irite. Acest lucru determină crăparea buzelor. Cereți sfatul medicului pediatru în legătură cu aplicarea unui balsam de buze delicat făcut cu ingrediente sigure pentru bebeluș.
  • Obrajii roșii. Obrajii delicați ai unui bebeluș se pot irita cu ușurință atunci când sunt expuși la aer rece, mai ales într-o zi cu vânt. Hidratarea înainte și după ieșirea în exterior poate ajuta. Dacă stați afară mai mult timp, luați în considerare folosirea unei copertine de cărucior. 
  • Piele uscată, mâncărime. Aerul uscat de iarnă poate face ca pielea bebelușului să piardă umezeala și să se usuce. La rândul său, pielea uscată poate provoca mâncărimi pe tot corpul. Din păcate, în urma scărpinatului pot apărea iritații și exfolierea pielii.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Dacă bebelușul are deja pielea uscată sau o afecțiune a pielii, cum ar fi eczemele, cu atât mai mult este necesar să acordați o atenție suplimentară pe vreme rece. 

ingrijire piele nou nascut

Cum îngrijești pielea bebelușului în timpul iernii

 

Deshidratarea pielii se afla la originea problemelor care pot afecta bebelușul în timpul iernii. Există mai multe lucruri care pot ajuta la protejarea pielii bebelușului sau la ameliorarea pielii uscate și mâncărimii în timpul iernii, precum:

 

  • Hidratează pielea. Folosește o cantitate mică de cremă sau loțiune hidratantă dacă bebelușul este predispus la deshidratarea pielii. Se poate aplica în zonele expuse înainte și după ieșirea în aer liber. Optează pentru un produs emolient, hipoalergenic, special conceput pentru bebeluși. Sunt de evitat loțiunile sau cremele foarte parfumate, cu un număr mare de ingrediente chimice pe etichetă. În cazul în care bebelușul suferă deja de eczeme sau iritații, este bine să te adresezi unui medic dermatolog pentru prescrierea tratamentului adecvat.
  • Modifică programul de baie. Deși o baie poate fi o parte frumoasă a rutinei de culcare, bebelușii nu trebuie să fie spălați în fiecare zi pe timpul iernii. Baile scurte în apă călduță sunt cele mai bune pentru a reduce pierderile de umiditate. Expunerea la apă, în special la apă caldă, poate provoca uscarea excesivă a pielii. De asemenea, apa foarte dură poate usca puternic pielea bebelușului iarna, de aceea redu durata băii și evită să-l speli zilnic.
  • Menține umezeala pielii după baie. După baie, este un alt moment bun pentru hidratare. În câteva minute de la uscare este cel mai bine, atunci când pielea lor este încă umedă. Dar, asigurați-vă că usuci pielea bebelușului cu un prosop moale prin tamponare, în loc să frecați.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

  • Folosește un umidificator. Dacă descoperiți că aerul din casă este destul de uscat, luați în considerare utilizarea unui umidificator. Mai multă umiditate în aer poate ajuta la reducerea pielii uscate.
  • Alege țesături moi. Îmbracă-l pe cel mic în țesături moi, de preferat bumbac, care nu vor irita pielea. Evită îmbrăcămintea cu cusături aspre sau etichete care zgârie.
  • Folosește numai produse fără miros. Cel mai bine este să eviți orice poate irita pielea bebelușului sau poate agrava pielea deja uscată. Alege loțiuni, săpunuri și detergenți pentru rufe fără parfum.
  • Îmbracă-l corespunzător pentru exterior. Dacă bebelușul tău se încălzește prea mult și începe să transpire, acest lucru îi poate irita pielea. Straturile pot fi utile dacă nu vă simțiți sigur de condițiile meteorologice, însă în niciun caz nu-l îmbrăcați excesiv de gros.
  • Masează-i pielea. Masajul pentru bebeluși este o modalitate minunată de a vă conecta cu bebelușul prin atingere. Este, de asemenea, o modalitate excelentă de a intra într-o rutină de hidratare de care vă puteți bucura amândoi. Pentru un copil care se gâdilă ușor, o atingere ușoară nu va fi deloc relaxantă. Pune suficientă presiune pe vârfurile degetelor când îl masezi.

ingrijire piele bebelus iarna

Când să apelezi la medicul pediatru

 

Tu îți cunoști cel mai bine bebelușul. Dacă hidratarea zilnică sau alți pași de bază nu ajută sau dacă pielea bebelușului se înrăutățește, cereți sfatul medicului. Ar putea exista un alt motiv pentru pielea uscată și crăpată, dincolo de uscăciunea normală cauzată de sezonul rece.

 

Voteaza Cum îngrijești pielea bebelușului în timpul iernii: de ce este bine să ții cont: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele
Încarc...
Articolul face parte din categoriile