Cum se manifestă alergia la bebeluși? Semne care indică o alergie

O alergie este reacția exagerată a organismului la o substanță dintr-un aliment sau produs care este fie ingerat, fie prezent în mediul înconjurător. Aceste substanțe vinovate se numesc alergeni. Cauzele alergiilor la bebeluși nu sunt întotdeauna clare, dar medicii au stabilit că genele pot juca un rol principal. Dacă ambii părinți suferă de alergii, riscul ca bebelușul să aibă alergii este de aproximativ 70%. Dacă un părinte are alergii, riscul este mai mic, de aproximativ 33%.

După cum spun majoritatea părinților, bebelușul care are reacții precum nasul înfundat sau o erupție cutanată, poate fi dificil de diagnosticat, deoarece aceste simptome sunt similare cu răceala sau bolile eruptive. Dar, alergiile sunt cele mai frecvente afecțiuni cronice pe care le suferă copiii mici – iar alergiile alimentare pot afecta până la 8% din toți copiii.

Cum se manifestă alergia la bebeluși?

Un bebeluș poate suferi de alergie în momentul în care intră în contact cu un alergen, fie prin atingere, inhalare, înghițire sau injectare. O astfel de substanță alergenă irită corpul și cauzează simptome ca nas înfundat, strănut, mâncărimi sau tuse. Simptomele pot fi ușoare sau mai severe, intermitente (de sezon, de exemplu) sau cronice, din cauza expunerii prelungite la agentul alergen. Există și cazuri în care un alergen poate crea o reacție severa, numită șoc anafilactic. Aceasta este o urgență medicală, deoarece reacțiile sunt foarte periculoase (dificultatea de a respira).

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Substanțele alergene se găsesc într-o gamă largă de produse și alimente, precum ouăle, laptele, cosmeticele, detergenții, medicamentele etc. De asemenea, alergiile pot fi cauzate de insecte, păr de animale, praf, mucegai sau polen. Alergenii pot cauza simptome respiratorii ca alergii nazale sau rinite alergice, iritații ale epidermei sau probleme intestinale, în cazul alergiilor alimentare.

 

Alergii de care poate suferi un bebeluș

Alergiile infantile pot să însemne sensibilitatea la alimente, medicamente sau factori de mediu și pot apărea la orice vârstă, inclusiv la nou-născuți:

  • Alimente

Alimentele sunt cea mai frecventă cauză de alergii la copiii cu vârsta sub 1 an. Mamele care alăptează pot vedea semne de alergie alimentară atunci când încep să introducă alimente solide în alimentația sugarului.

alergie bebelus lapte

Cele mai frecvente alergii alimentare la copiii mici sunt laptele de vacă, ouă, pește și crustacee, nuci, gluten, căpșuni, arahide.

O alergie la sugari la laptele de vacă poate apărea imediat ce părintele introduce formula de lapte praf. Aproximativ 7,5% dintre sugari pot dezvolta această alergie. 

  • Polenul

Unul din zece copii este alergic la polen. Pentru protejarea bebelușului este indicat a se respecta recomandarea medicului alergolog in ceea ce priveste optiunea medicamentoasa.

Combaterea acestui tip de alergie se poate realiza si prin remedii naturiste, precum: consumul zilnic de miere (1-2 lingurite/zi), eliberarea cailor respiratorii prin irigatie nazala cu substanta salina, consum de ceai de menta si ulei de menta, acesta din urma avand rol expectorant.

  • Păr de animale

Alergia la păr de animale este una dintre cele mai frecvente alergii, care din păcate persistă toată viața. Aceasta presupune reacția organismului la acest alergen (părul) și se manifestă prin diverse simptome: eczeme, mâncărime, strănut, tuse, lăcrimare, secreție nazală abundentă etc. Ca în cazul oricărei alte cauze, soluția este evitarea contactului cu animalele. 

  • Praf și acarieni

Pentru evitarea alergiilor cauzate de praf și acarieni este indicată o atenție mai mare asupra curățeniei casei, precum evitarea decorațiunilor textilelor care pot aduna cantități mari de praf, cât și spălarea la temperaturi ridicate a așternuturilor, cel puțin o dată pe săptămână.

camera nou nascut

Covoarele, un alt mediu preferat de acarieni, este indicat să fie evitate sau înlocuite cu carpete din iută sau linoleum. De asemenea, în camera bebelușului evitați jucăriile de pluș și orice alte textile decorative care nu pot fi spălate frecvent la temperaturi ridicate.

  • Detergenți 

Primul indiciu că bebelușul suferă de alergie la detergenți este iritația pielii, care apare sub forma unor bubițe mici și roșii. Pe lângă această reacție mai pot apărea strănutul și lăcrimatul. 

Alergiile ușoare la detergent se calmează odată ce factorul declanșator a fost îndepărtat. Xistă în comerț detergenți cu formulă blândă, special creați pentru hainele bebelușilor. 

  • Mucegai

Sporii de mucegai pot apărea atât ca substanțe alergene de interior, cât și de exterior. Mucegaiurile de interior sunt prezente frecvent în locuințele cu ventilație deficitară, în praful de interior, sub tapet, în aparatele de aer condiționat, în pământul plantelor de interior, cât și în alimentele vechi (pâine, produse de patiserie, legume, fructe, cereale). Sporii de mucegai din exterior se regăsesc pe sol și în iarbă.

Această alergie apare de obicei mai târziu, rar este depistată la bebeluși. Expunerea la mucegai poate declanșa apariția unor afecțiuni precum: conjunctivita, bolile pulmonare cronice (astmul bronșic, aspergiloza bronho – pulmonară), eczeme.  

Semne că bebelușul suferă de alergie

Simptomele unei alergii sunt destul de asemănătoare cu cele ale răcelii. Părintele va observa la bebeluș: nas înfundat, ochișori umezi, tuse, rinoree (scurgeri nazale), strănut, de aceea poate fi dificil de identificat. Simptomele locale apar, de obicei, în zona unde alergenul a intrat în contact cu organismul.

alergie bebelusi

Cele mai frecvente simptome ale alergiilor la nivelul tractului respirator sunt:

  • Strănut;
  • Rinoree (scurgeri nazale);
  • Nas înfundat;
  • Mâncărimi ale nasului;
  • Dificultăți în respirație.

Manifestările alergiilor la baza pielii pot include:

  • Erupții cutanate (urticarii);
  • Apariția de prurit (mâncărime);

În ceea ce privește membranele mucoase ale ochilor, alergiile pot determina:

  • Umflarea, înroșirea sau lăcrimarea. 

Și alte părți ale corpului se pot umfla în caz de alergie: fața, gâtul, buzele, limba.

La nivelul tractului gastro-intestinal, alergiile pot avea ca simptome:

  • Balonarea;
  • Vărsăturile;
  • Diareea.

alergia la bebelusi

Ce trebuie să faci dacă bănuiești alergia la bebeluș

Dacă un bebeluș prezintă simptome alergice atunci când sunt introduse alimente noi sau dacă un părinte suspectează o alergie la un bebeluș, părintele ar trebui să solicite o părere medicului pediatru.

Iată câteva moduri în care pediatrii testează alergiile pentru sugari și copii mici:

  • Pune întrebări despre simptomele copilului și despre orice antecedente familiale de alergii;
  • Face un examen fizic;
  • Testează pielii (de obicei efectuată cu copii mai mari);
  • Analize ale sângelui (mai frecvent la sugari și copii mici);
  • Recomandă eliminarea produselor și alimentelor consideate potențial alergene.

Odată descoperite cauzele alergice, un medic pediatru sau un alergolog vă poate ajuta să veniți cu un plan care să vă ajute copilul să evite alergenii sau să trateze simptomele. Bebelușii sunt mai puțin predispuși să depășească alergiile de mediu decât alergiile alimentare. În timp ce aproximativ 50% dintre copiii care au simptome de astm cauzate de alergii par să-și depășească simptomele până în adolescență, când plămânii lor s-au maturizat, astmul nu dispare cu adevărat, deoarece simptomele reapar în anumite contexte.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Identificarea precoce a alergiilor la bebeluși și copii mici conduce la îmbunătățirea calității vieții acestora prin modificarea comportamentului alimentar sau evitarea anumitor situații.