Exercitiile Kegel – Ce sunt si de ce sunt recomandate?

Cuprins

 

Împingerea fătului prin pelvis și apoi, către ieșire reprezintă o acțiune destul de agresivă nu numai pentru tine, ci și pentru mușchii pelvieni – care trebuie să se întindă la proporții foarte mari. Chiar dacă poate nu ai știut niciodată prea multe despre acești mușchi, vei dori să acorzi atenție deosebită mușchilor pelvieni în timpul și după sarcină. Și nu numai că joacă un rol important în timpul nașterii, dar când funcționează corect, aceștia susțin uterul, vezica urinară și rectul.

Din fericire, există un exercițiu pe care experții îl recomandă la prevenirea problemelor cu mușchii pelvieni după naștere și chiar poate face nașterea să fie mult mai ușoară: Kegel.

Ce reprezintă exercițiile Kegel?

Numite după ginecologul Arnold Kegel, aceste exerciții se antrenează și întăresc podeaua pelviană, un grup de mușchi și ligamente care se găsesc între șolduri pentru a îți susține vezica, uterul și alte organe și controla fluxul de urină și contracția vaginului.

Scopul exercițiilor Kegel este de a contracta și apoi relaxa mușchii pelvisului pentru perioade scurte de timp și, cel mai bine este să încerci câteva seturi scurte de câteva ori pe zi. Exercițiul este rapid și, odată ce știi cum să le faci, poți să le faci oriunde – când ești blocată în trafic sau te uiți la televizor.

Beneficiile exercițiilor Kegel

Pe măsură ce bebelușul își crește  în interiorul uterului în timpul sarcinii, mușchii pelviienii trebuie să suporte din ce în ce mai multă greutate. Uneori,aceștia nu sunt pe deplin antrenați. Dacă observi scurgeri ocazionale de urină – când tușești sau strănuți – înseamnă că mușchii tăi pelvieni supraîncărcați nu sunt capabili îți susțină pe deplin vezica așa cum fac de obicei.

Numeroase studii au arătat că efectuarea regulată a exercițiilor Kegel în timpul și după sarcină poate contribui la scăderea problemelor legate de podeaua pelviană. În plus, cercetările au sugerat, de asemenea, că femeile care fac exerciții pentru zona pelviană se recuperează mult mai repede decât celelalte femei. Și ca și cum acest lucru nu este de ajuns, exercițiile Kegel s-au dovedit că stimulează activitatea sexuală.

Cât de des ar trebui să faci exercițiile Kegel?

Odată ce ai localizat mușchii pelvieni, este recomandat să:

Începe prin antrenarea mușchilor timp de aproximativ trei până la cinci secunde, apoi relaxează-i pentru încă 3-5 secunde (relaxarea este la fel de importantă ca și contractarea). Fă acest lucru de patru sau cinci ori la rând, de câteva ori pe zi.

Pe măsură ce devine mai ușor, începe să contractezi și să relaxezi mușchii pentru mai multe secunde – până la 10 secunde – și efectuează mai multe repetări.

În cele din urmă, este recomandat să faci cel puțin trei seturi de a câte 10 repetări Kegel în fiecare zi.

Nu te întrista dacă nu ești nici pe departe aproape de acest obiectiv. Calitatea este mult mai importantă decât să efectuezi o mulțime de repetări Kegel incorect. Și amintește-ți, aceștia reprezintă o grupă de mușchi ca oricare alta din corpul tău. Cu o muncă îndelungată, consecventă și conștientă, ei pot deveni mai puternici.