Fumatul in perioada sarcinii: Este acest obicei daunator? Vezi ce spune medicul!

Fumatul in perioada sarcinii: Este acest obicei daunator? Vezi ce spune medicul!

 

Este binecunoscut faptul că fumatul și sarcina nu se împacă bine, însă multe mămici nu conștientizează riscurile la care se expun atât ele, cât și bebelușii lor. Un prim pas către înțelegerea consecințelor este buna informare despre fumatul pe timpul sarcinii.

Cuprins:

Cum afectează fătul fumatul în timpul sarcinii?

 

Fumatul în timpul sarcinii te expune atât pe tine cât și pe bebelușul tău la multe substanțe chimice dăunătoare, care limitează alimentarea copilului cu oxigen și furnizarea de nutrienți. Nicotina afectează creierul și plămânii copilului. Fumatul în timpul sarcinii este, de asemenea, legat de numeroase probleme de sănătate, printre care:

  •       Probleme cu placenta
  •       Reducerea greutății copilului la naștere
  •       Ruptura prematură a membranelor
  •       Naștere prematură
  •       Anumite malformații congenitale
  •       Pierderea sarcinii

 

Fumatul în timpul sarcinii poate afecta, de asemenea, un copil după nașterea sa, crescând riscul de:

 

  •       Sindromul moarte infantilă bruscă (SIDS)
  •       Astm
  •       Obezitate infantila

 

 Țigările electronice sunt o variantă mai bună?

Și acestea conțin nicotină dăunătoare. Iar pe lânga aceasta, mai au un agent de propulsie – utilizat pentru a crea vapori – care ar putea să nu fie foarte sigură pentru sănătatea copilului.

 

 Se poate renunța la fumat în timpul sarcinii astfel încât să se reducă riscurile fătului?

Absolut. Dacă fumezi, renunțarea este o soluţie ideală de a-i oferi copilului tău un bun venit sănătos. Renunțarea la fumat în orice moment poate ajuta. Copilul tău va începe să primească mai mult oxigen chiar și la o zi după ce ai spus stop țigărilor. În schimb, renunțarea înainte de săptămâna a 15-a sarcinii oferă cele mai mari beneficii pentru bebelușul tău.

 

 Ce poți face pentru a renunța la fumat?

Hotărârea de a renunța este primul pas. Poți începe prin a consulta medicul pentru sfaturi și consiliere. Apoi, elimină toate produsele de fumat. Evită contextele care te fac să dorești să fumezi. Petrece mai mult timp alături de oameni care nu fumează și mergi în locuri unde se interzice fumatul. Stabilește un obiectiv clar și creează o recompensă pentru îndeplinirea acestuia. Spre exemplu, în cazul în care renunți pentru o anumită perioadă de timp, poți cheltui banii alocaţi cumpărării de țigări, cumpărând ceva util pentru copil.

 

Este sigur să utilizezi produse de stopare a fumatului în timpul sarcinii?

Discută cu medicul tău despre riscurile și beneficiile folosirii produselor de înlocuire a nicotinei – cum ar fi un plasture de nicotină, inhalator, gumă de nicotină, pastile sau spray nazal. Utilizarea oricăruia dintre aceste produse va feri bebelușul de toxinele conținute în nicotină.

 Este comună întoarcerea la fumat după naștere?

Adaptarea la viața cu un nou-născut poate fi stresantă. Multe femei care renunță la fumat în timpul sarcinii recidivează la scurt timp după naștere. Dacă renunți la fumat în timpul sarcinii, conștientizează riscul de recidivă după nașterea bebelușului și căută consiliere pentru sprijin.

 

fumatul si sarcinaDacă începi să fumezi iar după naștere, nu fuma lângă copil sau în timpul alăptării. Dacă fumezi și alăptezi în același timp, copilul va fi expus la multe substanțe chimice dăunătoare prin laptele matern.

 

Oprirea din fumat este rareori ușoară. Ar putea fi necesară mai mult de o încercare de a renunța pentru totdeauna. Amintește-ți totuși, că acest lucru se poate, iar copilul tău îți va mulțumi pentru asta.

Voteaza Fumatul in perioada sarcinii: Este acest obicei daunator? Vezi ce spune medicul!: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele
Încarc...
Articolul face parte din categoriile