Nu cred că mai este cazul să vorbim despre riscurile şi situaţiile neplăcute provocate de fumat în general şi  mai ales în sarcină. Doar că de la a conştientiza riscurile la car te expui fumând în sarcină şi până a scăpa de acest obicei vicios e cale lungă. Este cu atât mai complicat să renunţi la acest obicei cu cât este vorba despre o fumătoare înrăită.

Este greu să renunţi la acest obicei în sarcină tocmai pentru că aceasta poate reprezenta un stres în plus, aşa cum afirmă specialiştii. Fumatul în sarcină poate crea complicaţii şi conduce la un avort spontan. Dacă viitoare mămică nu reunţă la fumat aceasta se poate confrunta cu naştere prematură sau copil subnutrit. Fumatul în sarcină cauzează apariţia bolilor respiratorii la copil. Fumatul poate opri dezvoltarea copilului, de aceea, sarcina este momentul în care mama trebuie să se lase de fumat, oricât de greu ar fi, pentru a-şi proteja copilaşul.

Specialiştii au păreri împărţite când vine vorba despre renunţarea bruscă la fumat în sarcină. Unii spun că aceasta este un factor de stres în plus pentru mamă, alţii afirmă că este cea mai înţeleaptă decizie pentru a proteja copilaşul. Practica arată că renunţarea bruscă la fumat înrăutăţeşte starea de sănătate a femeii însărcinate, de aceea aceasta trebuie făcută treptat, de preferat în primele 14 săptămâni.

Se consideră că ţigările pot fi înlocuite cu gume de mestecat ce conţin nocotină, plasturi cu nicotină sau atomizoare. Din păcate nu s-a studiat îndeajuns efectul nicotinei asupra sănătăţii bebeluşului, aşa încât nu putem şti cu siguranţă dacă aceste înlocuitoare a ţigărilor vor fi mai puţin periculoase pentru copil. Tocmai de aceea, renunţarea la fumat trebuie făcută cu propriile puteri şi multă voinţă.

Foarte important pentru mămici ca să renunţe la fumat este conştientizarea că acum este răspunzătoare nu doar pentru sănătatea ei, ci şi a copilului care nu se proteja singur de factorii care îi pun în pericol sănătatea. El se poate naşte sănătos, voinic şi cu şanse de dezvoltare normală, sau poate suferi încă până la naştere şi apoi toată viaţa, fără drept de apel. Balanţa poate să încline în ambele părţi, totul ţine de alegerea pe care o va face acum mămica bebeluşului. Sănptatea copilului şi fericirea, liniştea întregii familii se ascunde în puterea de voină a mămicii şi ea va fi însutit întprită dacă va conştientiza cât de important este să renunţe acum la fumat.

Pentru ca renunţatul la fumat să nu fie foarte chinuitor schimbaţi-vă unele obiceiuri. Scăpaţi de brichete şi scrumierele din casă, feriţi-vă de colegii, prietenii care fumează, renunţaţi la cafea. Înlocuiţi ţigara cu bomboane mentolate sau sucuri din fructe, încăperile pline de fum de ţigară – cu plimbările la aer curat. Puteţi merge la înot sau puteţi face exerciţii de yoga. Aceste noi obiceiuri nu vor fi doar un substitut reuşit pentru nicotină, dar vor colora în nuanţe proaspete perioada de sarcină.

Renunţarea la fumat în timpul sarcinii este esenţială, este foarte importantă pentru mamă şi copilaş şi poate fi mai simplă decât credeţi, pentru că din dragoste pentru copilaşi mamele sunt în stare de foarte multe sacrificii. Iar acesta va fi unul util pe termen lung.

 

Credit foto: mamapedia.com.uaVoteaza Fumatul în sarcină: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele
Încarc...


Articolul face parte din categoriile

Mămici fericite ne recomandă

emma zeicescu

Au fost 9 luni de provocări, zâmbete, gânduri, lacrimi și speranțe. Vestea că voi deveni mamă a fost cea mai frumoasă. Au urmat apoi planurile de viitor. Am conştientizat și cât sunt de responsabilă de viitorul micuţului nostru și, de aceea, am decis să recoltez cu Baby Stem...

Află povestea ei

adela popescu

Dupa o perioada in care ne-am informat foarte mult, am luat decizia ca pentru siguranta copilului nostru, sa incheiem contractul cu Banca de Celule Baby Stem [...] www.babystem.ro Avem incredere si suntem convinsi ca am facut cea mai buna alegere!

Află povestea ei

amalia enache

O altfel de "valiza", o altfel de calatorie in care pornesc, cea mai importanta de pana acum.Anul acesta de 1 iunie, i-am facut primul cadou copilului meu inca nenascut: kitul de recoltare si stocare a celulelor stem Baby Stem.

Află povestea ei

oana ionita

Inainte să fac această alegere, m-am documentat temeinic şi am ales Baby Stem. De ce? Pentru că stocând [...] se păstrează toate celulele atât de importante în tratamente [...] şi pentru că experienţa Baby Stem [...] este remarcabilă.DA, copilul meu merită ce este mai bun!

Află povestea ei

ioana tiganila

Romania, Liban, Africa de Sud ... Nu conteaza din ce colt de lume venim, nu conteaza culoarea pielii. Important este sa invatam din prezent, ca sa putem construi un viitor mai frumos. Iar viitorul sunt copiii.​​Haideti sa investim, ce gasim fiecare mai bun pe lume, in copiii nostri si in viitorul lor!Noi tocmai am facut un prim pas : am decis sa recoltam celule stem cu Baby Stem.

Află povestea ei

carmen bruma

După multe luni de studiat ofertele de pe piaţă, am decis să aleg Baby Stem. Iată câteva dintre motive: [...] stocarea se face în 3 eşantioane şi este garantată timp de 20 de ani prin asigurarea împotriva falimentului.

Află povestea ei

mirela boureanu-vaida

Aseara am incheiat contractul cu Banca de Celule Baby Stem pentru viitorul si siguranta copilului meu.. Sper sa nu fie niciodata nevoie de ele, dar paza buna trece primejdia rea.. de aceea am apelat la cei mai buni!!Multumesc, Baby Stem!

Află povestea ei

daniel osmanovici

Ce să alegi? Trebuie să alegi? Cum alegi? După ce am trecut în revistă toate ofertele …cu prețuri, metode recoltare, transportator care lucrează și în weekend, durată de păstrare și modalitate de păstrare, modul și modalitatea prin care pot să mă folosesc de ele, costuri înainte, după sau la nevoie am decis să aleg #babystem...

Află povestea lui

andreea banica

Sunt fericita!!! Azi am luat kit-ul de recoltare celule de la Baby Stem, [...] Prelevand celule din cordonul ombilical si stocandu-l [...], stocam mai multe celule care ne pot ajuta, in acest moment, in tratarea a peste 80 de boli. Viitoare mamici, asigurati-va bebelusul!

Află povestea ei

oana roman

Investiţia în viitorul copilului meu este cea mai importantă pentru mine. De aceea am hotărât din timpul sarcinii că voi recolta celule stem. După ce m-am documentat şi am studiat în detaliu mai multe oferte de pe piaţă, am hotărât că Baby Stem...

Află povestea ei

octavia geamanu

In minunata perioada a existentei mele – care-o precede pe cea mai frumoasa 🙂 -, am avut multe nopti nedormite in care am cautat raspunsuri la sutele de intrebari pe care n-ai cum sa nu ti le pui atunci cand urmeaza sa devii mama...

Află povestea ei

raluca culcea

E aproape aici! Gandul ma entuziasmeaza, ma copleseste, uneori ma amuza si alteori ma sperie. Dar in permanenta ma motiveaza! Sanatatea copilului meu e acum cel mai important lucru asadar caut acei specialisti care vor face din sanatatea prichindelului meu un ţel la fel de important...

Află povestea ei

Medicii aleg cu incredere Baby Stem

Contactează-ne pentru a primi o ofertă personalizată și consultanță gratuită din partea specialiștilor noștri.

Termenii si Conditiile

Celule stem
Câștiga un voucher de 1000 EURO pentru orice pachet de recoltare celule stem Baby Stem și premii speciale oferite de Provita (consultație, ecografie, kinetoterapie & masaj). Înscrie-te în concurs completând formularul de mai jos și te vom contacta cu informații despre stocarea celulelor stem! Succes!

Termenii si Conditiile