Furia laptelui: Află și tu ce înseamnă această afecțiune de care suferă orice proaspătă mămică

Cuprins

Angorjarea sânilor sau „furia laptelui” este o problemă frecventă în primele zile și săptămâni de alăptare. Odată se naște, sânii tăi primesc un semnal pentru a începe producția completă de lapte. Sângele circulă spre sâni, iar laptele se declanșează, de obicei, în 1 până la 4 zile după naștere. Furia laptelui apare în momentul în care sânii devin mult prea plini cu lapte.

Ce înseamnă furia laptelui?

Furia laptelui reprezintă acea afecțiune în care țesutul mamar se umple de lapte, sânge și alte lichide. Acest lucru face ca sânii să se simtă foarte plini, să devină tari și dureroși, iar sfârcurile să pară aplatizate.

Angorjarea sânilor poate fi severă. De obicei, apare dacă bebelușul nu se hrănește corect, astfel încât laptele se acumulează pentru o perioadă mai lungă. Furia laptelui poate apărea, de asemenea, în orice moment când alăptezi, mai ales atunci când se schimbă modul de hrănire al copilului.  De obicei, această afecțiune este temporară – în cele din urmă, vei produce cantitatea necesară de lapte de care are nevoie copilul.

Cum se poate preveni furia laptelui

Pentru a reduce șansa de angorjare a sânilor, ar trebui să-ți hrănești copilul des și la cerere (nu după ceas). De asemenea, evită să-i oferi bebelușului alte lichide decât laptele matern, cu excepția cazului în care este necesar dintr-un motiv medical specific, astfel încât să nu limitezi timpul copilului la sân.

De asemenea, poți face următoarele lucruri:

Începe alăptarea cât mai curând posibil după naștere, pentru a oferi copilului timp să învețe să se hrănească înainte ca sânii să devină plini și fermi.

Dacă nu este indicat medical, evită utilizarea timpurie a sticlelor și a suzetei în timp ce copilul învață să alăpteze.

Solicită ajutor consultantului pentru alăptare al spitalului, astfel încât problemele de blocaj al laptelui să fie rezolvate cât mai curând posibil.

De fiecare dată când sari peste o alăptare, folosește o pompă de sân pentru a extrage laptele.

Cum poți ameliora furia laptelui?

Dacă sânii tăi devin umflați și dureroși, există lucruri pe care le poți face pentru a ameliora disconfortul.

Cel mai bun mod de a goli sânul este fie prin hrănirea copilului la sân, fie prin mulgere. Este în regulă să îți trezești copilul și să-i oferi o alăptare dacă sânii devin plini și inconfortabili între mese.

De asemenea, poți încerca următoarele:

Pune copilul mai întâi la sânul cel mai dureros. Încearcă să folosești un singur sân la fiecare masă, în loc să-i oferiți pe amândoi. Doar în cazul în care bebelușul tău încă este înfometat, atunci il poți da și pe celălalt.

Înainte de hrănire, fă un duș cald timp timp de 5 minute. Este liniștitor și confortabil și poate favoriza fluxul de lapte în timpul hrănirii.

Aplică o compresă caldă pe sân înainte de hrănire dacă nu reușești să faci de fiecare dată duș, pentru confort și pentru a ajuta la curgerea laptelui.

Masează ușor sânul într-o mișcare de sus în jos, spre sfârc în timp ce copilul se hrănește.

Folosește o compresă rece sau un gel rece din frigider pentru a ameliora inflamația.

Scurge laptele rămas după o hrănire cu o pompă de sân, dacă sânii încă se simt plini.

Uneori, în cazul în care furia laptelui nu se ameliorează, este posibil să fie necesară o „pompare” completă cu o pompă electrică pentru a scăpa de presiunea laptelui care provoacă creșterea sângelui și a lichidului în țesutul sânului.

Cu toate acestea, dacă simți un disconfort prea mare, trebuie să te adresezi imediat medicului pentru a-ți prescrie cel mai bun tratament. 

Nota pentru Furia laptelui: Află și tu ce înseamnă această afecțiune de care suferă orice proaspătă mămică: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 note, media: 3,00 din 5)
Încarc...
Articolul face parte din categoriile