Cu o experiență de mai bine de 50 de ani în studiul celulelor stem care formează sângele, oamenii de știință au ajuns în punctul în care pot utiliza celulele stem hematopoietice cu succes în terapia bolilor grave. Transplanturile cu celule stem hematopoietice sunt în prezent utilizate în mod obișnuit pentru a trata pacienții cu cancer, afecțiuni ale sângelui și boli ale sistemului imunitar. Cea mai simplă și complet neinvazivă sursă de colectare a celulelor stem hematopoietice este prelevarea celulelor din sângele cordonului ombilical la nașterea bebelușului.

 

Ce sunt celulele stem hematopoietice?

Celulele din sânge sunt responsabile pentru întreținerea constantă și protecția imunitară a fiecărui tip de celulă din organism. Această funcție deosebit de importantă face ca, împreună cu celulele pielii, celulele sangvine să aibă cele mai mai puteri de reînnoire. Celulele stem care formează sângele sunt cunoscute sub numele de celule stem hematopoietice și sunt responsabile pentru reînnoirea constantă a sângelui, ceea ce înseamnă producerea de miliarde de celule sanguine în fiecare zi.

Prima dovadă a eficienței celulelor stem hematopoietice a avut loc în urmă cu foarte mulți ani și a provenit din tratamentele efectuate oamenilor expuși la doze letale de radiații din 1945 (victimele bombelor nucleare de la Hiroshima și Nagasaki).

La începutul anilor 1960, doi medici cercetători canadieni, James Till și Ernest McCulloch, au început analizarea în profunzime a măduvei osoase pentru a afla care componente sunt responsabile de regenerarea sângelui. Aceștia au descoperit cele două caracteristici esențiale ale unei celule stem hematopoietice: se poate reînnoi și poate produce celule care dau naștere la toate tipurile diferite de celule sanguine. Dacă în trecut se credea că aceste celule sangvine nu se pot replica în alte tipuri de celule, așa cum se întâmplă în cazul celulelor stem mezenchimale, în prezent cercetările au relevat faptul că și celulele stem hematopoietice sunt capabile să formeze alte tipuri de celule cum sunt cele care formează vasele de sânge, mușchii și oasele.

Celulele stem hematopoietice sunt responsabile de formarea celulelor de sânge (leucocite, trombocite și hematii), până în prezent acestea fiind categoria de celule stem cu valoarea terapeutică cea mai mare, mii de pacienți fiind tratați cu celule hematopoietice din sângele placentar sau al măduvei osoase.

 

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Baby Stem Contact Recoltare Celule Stem

Placenta și cordonul ombilical – sursele cele mai valoroase de celule stem hematopoietice

După ce un copil se naște și cordonul ombilical este tăiat, o anumită cantitate de sânge rămâne în vasele de sânge ale placentei și în partea din cordonul ombilical rămasă atașată de bebeluș. După naștere, copilul nu mai are nevoie de acest sânge suplimentar. Acest sânge este denumit sânge placentar sau sânge din cordonul ombilical și conține celule stem hematopoietice cu o valoare terapeutică extraordinară. Celulele stem hematopoietice recoltate la naștere din placentă sau cordonul ombilical sunt asemănătoare cu celulele hematopoietice prezente la adulți în măduva osoasă, însă fiind mai puțin mature au o valoare mai mare și un potențial mult mai mare de diferențiere în mai multe tipuri de celule (pluripotente). De asemenea, alte surse disponibile de celule stem pentru obținerea unei grefe de transplant sunt măduva osoasă (femur, sold, coaste, stern si alte oase) și sângele periferic (vene și artere).

 

 40.000 de transplanturi sunt efectuate anual în centrele medicale din toată Europa 

 

Celule Stem Hematopoietice Baby Stem 2

Dar, cea mai simplă și complet neinvazivă procedură de prelevare a celulelor stem hematopoietice este la nașterea bebelușului, din sângele prezent în cordonul ombilical. Cordonul ombilical are rolul de a susține fătul în dezvoltare pe toată perioada sarcinii și este eliminat odată cu nașterea. Sângele din cordonul ombilical conține toate elementele sângelui din întreg organismul, iar sângele placentar se consideră că este extraordinar de valoros.   

Conform EBMT (European Bone MarrowTransplant), anual, se efectuează peste 40.000 de transplanturi în centrele medicale din toată Europa pentru a trata un număr variat de afecțiuni, de la boli ale sângelui (leucemie), până la anemii grave sau regenerarea țesuturilor distruse. Mai mult de 80 de tipuri de boli au fost tratate până în prezent datorită transplanturilor de sânge din cordonul ombilical, printre care se numără: leucemia acută limfoblastică, leucemia acută mieloidă, limfomul non-hodgkin, virusul Epstein Barr, mielofibroza, anemia Fanconi, talasemia, deficiențe ale sistemului imunitar etc.  

Celulele stem hematopoietice sunt considerate cărămizile celulelor sanguine și ale sistemului imunitar, deoarece au o capacitate fantastică de a se replica în celulele noi și în celule diferențiate, cu scopul de a reface celulele afectate în urma bolilor rare, extrem de grave. Stocarea celulelor stem reprezintă cu atât mai mult o șansă la viață pentru copilului tău, dacă există un istoric familial cu boli cu potențial fatal, cum sunt leucemia, siclemia, bolile sistemului limfatic.

 

Informează-te în legătură cu cea mai bună opțiune pentru recoltarea, procesarea și stocarea celulelor stem din lume, prin tehnologia TotiCyte.

 

 Voteaza Ghidul mamei informate: Ce sunt celulele stem hematopoietice: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele
Încarc...


Articolul face parte din categoriile

Mămici fericite ne recomandă

emma zeicescu

Au fost 9 luni de provocări, zâmbete, gânduri, lacrimi și speranțe. Vestea că voi deveni mamă a fost cea mai frumoasă. Au urmat apoi planurile de viitor. Am conştientizat și cât sunt de responsabilă de viitorul micuţului nostru și, de aceea, am decis să recoltez cu Baby Stem...

Află povestea ei

adela popescu

Dupa o perioada in care ne-am informat foarte mult, am luat decizia ca pentru siguranta copilului nostru, sa incheiem contractul cu Banca de Celule Baby Stem [...] www.babystem.ro Avem incredere si suntem convinsi ca am facut cea mai buna alegere!

Află povestea ei

amalia enache

O altfel de "valiza", o altfel de calatorie in care pornesc, cea mai importanta de pana acum.Anul acesta de 1 iunie, i-am facut primul cadou copilului meu inca nenascut: kitul de recoltare si stocare a celulelor stem Baby Stem.

Află povestea ei

oana ionita

Inainte să fac această alegere, m-am documentat temeinic şi am ales Baby Stem. De ce? Pentru că stocând [...] se păstrează toate celulele atât de importante în tratamente [...] şi pentru că experienţa Baby Stem [...] este remarcabilă.DA, copilul meu merită ce este mai bun!

Află povestea ei

ioana tiganila

Romania, Liban, Africa de Sud ... Nu conteaza din ce colt de lume venim, nu conteaza culoarea pielii. Important este sa invatam din prezent, ca sa putem construi un viitor mai frumos. Iar viitorul sunt copiii.​​Haideti sa investim, ce gasim fiecare mai bun pe lume, in copiii nostri si in viitorul lor!Noi tocmai am facut un prim pas : am decis sa recoltam celule stem cu Baby Stem.

Află povestea ei

carmen bruma

După multe luni de studiat ofertele de pe piaţă, am decis să aleg Baby Stem. Iată câteva dintre motive: [...] stocarea se face în 3 eşantioane şi este garantată timp de 20 de ani prin asigurarea împotriva falimentului.

Află povestea ei

mirela boureanu-vaida

Aseara am incheiat contractul cu Banca de Celule Baby Stem pentru viitorul si siguranta copilului meu.. Sper sa nu fie niciodata nevoie de ele, dar paza buna trece primejdia rea.. de aceea am apelat la cei mai buni!!Multumesc, Baby Stem!

Află povestea ei

daniel osmanovici

Ce să alegi? Trebuie să alegi? Cum alegi? După ce am trecut în revistă toate ofertele …cu prețuri, metode recoltare, transportator care lucrează și în weekend, durată de păstrare și modalitate de păstrare, modul și modalitatea prin care pot să mă folosesc de ele, costuri înainte, după sau la nevoie am decis să aleg #babystem...

Află povestea lui

andreea banica

Sunt fericita!!! Azi am luat kit-ul de recoltare celule de la Baby Stem, [...] Prelevand celule din cordonul ombilical si stocandu-l [...], stocam mai multe celule care ne pot ajuta, in acest moment, in tratarea a peste 80 de boli. Viitoare mamici, asigurati-va bebelusul!

Află povestea ei

oana roman

Investiţia în viitorul copilului meu este cea mai importantă pentru mine. De aceea am hotărât din timpul sarcinii că voi recolta celule stem. După ce m-am documentat şi am studiat în detaliu mai multe oferte de pe piaţă, am hotărât că Baby Stem...

Află povestea ei

octavia geamanu

In minunata perioada a existentei mele – care-o precede pe cea mai frumoasa 🙂 -, am avut multe nopti nedormite in care am cautat raspunsuri la sutele de intrebari pe care n-ai cum sa nu ti le pui atunci cand urmeaza sa devii mama...

Află povestea ei

raluca culcea

E aproape aici! Gandul ma entuziasmeaza, ma copleseste, uneori ma amuza si alteori ma sperie. Dar in permanenta ma motiveaza! Sanatatea copilului meu e acum cel mai important lucru asadar caut acei specialisti care vor face din sanatatea prichindelului meu un ţel la fel de important...

Află povestea ei

Medicii aleg cu incredere Baby Stem

Contactează-ne pentru a primi o ofertă personalizată și consultanță gratuită din partea specialiștilor noștri.

Termenii si Conditiile

Celule stem
Câștiga un voucher de 1000 EURO pentru orice pachet de recoltare celule stem Baby Stem și premii speciale oferite de Provita (consultație, ecografie, kinetoterapie & masaj). Înscrie-te în concurs completând formularul de mai jos și te vom contacta cu informații despre stocarea celulelor stem! Succes!

Termenii si Conditiile