Gingivita de sarcina – Cauze, remedii si sfaturi pretioase pentru gravide!

Cuprins

În momentul în care apare o sarcină, întrebările despre această perioadă delicată încep să se adune în mintea oricărei viitoare mămici. Astfel, să îți menți dinții și gingiile sănătoase, probabil nu se află pe lista de priorități. Dar schimbările hormonale în timpul sarcinii pot provoca neplăceri asupra sănătății tale orale. Iată mai multe despre gingivita în timpul sarcinii și cum să o preveni.

Ce este gingivita de sarcină?

Dacă în timpul perierii dinților sau a examinării lor ai observat o cantitate considerabilă de sânge, durere sau umflare, este posibil să fi dezvoltat gingivită. În timpul sarcinii, nivelul de progesteron este ridicat. Această creștere te face mai susceptibilă la dezvoltarea plăcii bacteriene care îți poate ataca gingiile.

Printre simptomele gingivitei se numără:

  • gingii umflate
  • gingii sensibile
  • sângerarea gingiilor
  •  retragerea gingiilor
  •  gingiile roșii
  • respiratie urât mirositoare

Gingivita de sarcină se dezvoltă cel mai frecvent între lunile 2 și 8. Femeile însărcinate se confruntă, de asemenea, cu un risc crescut atât de carii, cât și de dinți sensibili. Medicul dentist îți poate recomanda să efectuezi o ședință de igienizare undeva în al doilea sau al treilea trimestru și pentru a vă evalua starea generală a sănătății tale orale.

Cum să previi gingivita de sarcină

Este imposibil să controlezi hormonii, dar poți face multe lucruri pentru a-ți proteja dinții și gingiile înainte și în timpul sarcinii.

 1. Acordă atenție igienei orale

În mod ideal, ar trebui să ne spălăm pe dinți de două ori pe zi. Pasta de dinți care conține fluor oferă o barieră suplimentară de protecție. Dacă periajul se simte inconfortabil în acestă perioadă delicată, utilizează o periuță de dinți cu peri moi. Astfel, vei evita să îți iriți și mai tare gingiile.

 2.  Ai grijă la alimentație 

Este posibil să te simți slăbită în timpul sarcinii, mai ales în primul trimestru. Încearcă, însă să adopți o dietă echilibrată, bogată în nutrienți. Astfel, mănâncă o varietate de: fructe,  legume, cereale integrale si lactate.

Înlocuiește sucurile acidulate cu apa și stai departe de alimentele pline de zahăr, precum bomboanele, prăjiturile și fructele uscate. În timp, toate acele zaharuri îți pot ataca dinții și gingiile.

3. Folosește sarea de mare 

Dacă ai început să observi o inflamare și o sângerare a gingiilor, atunci adăugă gargara cu sare în rutina ta. Sarea de mare poate reduce inflamația cauzată de gingivită și poate ajuta la vindecarea gingiilor. Pentru a încerca acest lucru acasă, diluează 1 linguriță de sare într-o cană de apă caldă.

Îngrijirea întregului organism este esențială, mai ales în timpul sarcinii. De aceea, nici cavitatea orală nu ar trebui neglijată. Urmează sfaturile medicului și vei avea parte de o sarcină sănătoasă, iar tu te vei simți foarte bine.

 

 

Voteaza Gingivita de sarcina – Cauze, remedii si sfaturi pretioase pentru gravide!: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele
Încarc...
Articolul face parte din categoriile