Greșeli pe care părinții le fac frecvent (continuare)

–  Nu îți pedepsi copilul când ești nervos: ești predispus în aceste momente să exagerezi și să-l cerți și pentru ceea ce nu a făcut. În plus, copilul nu o să înțeleagă pe deplin greșeala, întrucât o să creadă că îl pedepsești fiind furios poate din alte motive.

– Fii disponibil pentru copilul tău: chiar dacă pune întrebări agasante, aparent fără sens, chiar dacă îți cere să te joci cu el tocmai când ai cine știe ce treabă, sau ești iritat. Încearcă să-l implici cumva în activitatea ta, să îi explici de ce nu poți să te joci cu el. Oferă-i atenție și se va simți implicat, adult și chiar responsabil.

– Nu fi hiper-protectiv: îl obișnuiești că nu îl lași să ia decizii de unul singur și că îl verifici și protejezi de orice greșeală sau inconvenient. Va deveni dependent de deciziile tale și îi va fi foarte greu să își asume responsabilități în viața de adult. Chiar dacă mai greșește, sau uită să se îmbrace gros și răcește, vor fi rodul deciziilor lui și va înțelege cât de important este să-și asume responsabilitatea.

– Bătaia nu e ruptă din Rai: deseori în loc să corecteze comportamentul copilului ea generează furie, comportament agresiv și frustrări. Explică-o copilului unde a grești și de ce este considerat comportamentul inadecvat. Spune-i cum îl vei pedepsi și implică-l în activități care să-l ajute să înțeleagă greșeala.

 

Nota pentru Greșeli pe care părinții le fac frecvent (continuare): 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (2 note, media: 5,00 din 5)
Încarc...
Articolul face parte din categoriile