Gripa în sarcină: ce ar trebui să știe fiecare gravidă

Când ești însărcinată, nici măcar o simplă răceală nu ar trebui privită drept o banală viroză respiratorie, de gripă nici nu mai vorbim. Gripa este cauzată de un grup diferit de virusuri și s-a observat că este mult mai severă în manifestare decât răceala. Dacă înainte de sarcină, primul lucru pe care îl făceai când aveai gripă era să iei medicamente antivirale pentru a mai ameliora din severitatea simptomelor, atunci când ești însărcinată va trebui să fii atentă la medicamentele pe care le iei și la orice metodă de tratament. 

În timpul sarcinii, imunitatea organismului este mai scăzută deoarece corpul gravidei trebuie să fie mai puțin „agresiv” pentru a nu respinge noul organism găzduit. Astfel, și mecanismele de apărare ale organismului împotriva elementelor străine, în particular împotriva agenților infecțioși, cum ar fi virușii, bacteriile sau paraziții, scade. Tot din același motiv, răcelile sau gripa în sarcină durează în general de trei ori mai mult decât în mod obișnuit.

Tocmai de aceea, dacă ești însărcinată sau te pregătești să devii mamă și vrei să fii cât mai informată, ți-am pregătit informații despre gripa în sarcină de care e bine să știi:

Complicațiile gripei în timpul sarcinii

Nasul înfundat, durerile de gât și cap, tusea și febra sunt simptomele obișnuite care apar la o zi două de la contactul cu virusul gripal. Aparent, nimic nou și care să nu nu poată fi combătut. Dar, după, după cum se știe, primul trimestru de sarcină este crucial în dezvoltarea copilului, fiind perioada în care se pun temeliile sarcinii. Practic, fătul se transformă dintr-un ghem de celule într-un fetus cu un corp ușor de recunoscut. Până în săptămâna a cincea de sarcină, se formează deja componentele de bază ale organelor copilului. Începe să se formeze inima şi să circule sângele. Coloana vertebrală şi sistemul digestiv sunt de asemenea formate.

Febra cauzată de gripă trebuie luată foarte în serios deoarece nu mai trebuie privită ca un aliat împotriva unei infecții, cu mai degrabă ca un simptom care trebuie combătut. O temperatură a corpului prea ridicată de peste 38,5 grade Celsius a fost asociată conform studiilor în domeniu cu afecțiuni congenitale cum sunt defectele de tun neural (boli severe ale creierului și măduvei spinării) sau anomalii cardiace. 

De asemenea, dacă faci febră sau diverse complicaţii ale gripei, riscul de avort spontan creşte. Chiar dacă gripa nu este o cauză a avortului spontan, riscul de a pierde sarcina sau de a naște prematur este mult mai mare, precum și o greutate scăzută la naştere sau chiar decesul nou-născutului în prima săptămână de viaţă.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Cum tratezi corect gripa în sarcină

În mod ideal, ar trebui să nu iei deloc medicamente atunci când eşti însărcinată, mai ales în primele trei luni. De multe ori, afecţiunile precum răcelile sau durerile minore nu au nevoie de tratament medicamentos. Cu toate acestea, dacă eşti însărcinată şi crezi că trebuie să iei medicamente, paracetamolul simplu (nu acela în combinații cu alte medicamente) este o opţiune sigură. 

Paracetamolul este utilizat ca medicament standard în toate etapele sarcinii pentru a reduce temperatura ridicată şi pentru ameliorarea durerii. Chiar dacă nu există dovezi că ar avea efecte dăunătoare asupra fătului, este bine să îl iei în doze cât mai mici și pe o perioadă cât mai scurtă posibil. 

Oricum, înainte de a lua orice medicament în sarcină, ar trebui să consulţi neapărat medicul ginecolog care îţi supraveghează sarcina sau medicul de familie.

În cazul în care te confrunți cu gripa în sarcină este important sa o tratezi ținând cont de recomandările generale pentru orice bolnav:

  • Odihneste-te cât mai mult.  Dacă ești la început de sarcină și nu ai intrat încă în concediu prenatal, ia-ți câteva zile libere de la serviciu pentru a te odihni. Acordă-ți momente de relaxare și dormi cât mai mult, pentru a ajuta corpul să se refacă mult mai ușor.
  • Consumă lichide din abundență. Apă, sucuri naturale, ceaiuri calde recomandate în sarcină și bine cunoscuta supă de pui te vor ajuta să-ți menții nivelul potrivit de hidratare din corp. În plus, supa de pui este un remediu binecunoscut pentru reducerea inflamației și ameliorarea congestiei nazale.
  • Mănâncă sănătos. Este posibil să nu te simți în stare să mănânci cantitatea obișnuită de alimente la o masă, dar încearcă să consumi alimente cât mai sănătoase, de genul fructelor și supei, în porții mici și dese.
  • Menține umiditatea optimă în cameră. Congestia nazală este extrem de neplăcută deoarece fie îți creează un disconfort permanent, fie nu-ți permite să te odihnești corespunzător pe timpul nopții. Pentru a evita pe cât posibil nasul înfundat folosește sprayuri cu apă de mare și amplasează un umidificator în cameră, mai ales dacă aerul este foarte uscat.
  • Fă-ți gargară cu apă sărată pentru durerile de gât. Usturimea și durerea de gât sunt două simptome specifice în gripă și pe cât sunt de frecvente, pe atât sunt de neplăcute. Pentru unele persoane sunt de mare ajutor remediile naturiste, precum gargara cu apă sărată sau bicarbonat și ceaiurile calde cu multă miere.

Cum să te ferești de gripă în sarcină

Gripa este o boală virală respiratorie, foarte contagioasă, produsă de virusul gripal, care se transmite pe cale aeriană de la omul bolnav la cel sănătos. Așa că prevenirea este foarte importantă atunci când ești însărcinată. 

În primul rând, trebuie să respecți regulile de igienă de bază, adică dacă te afli în apropierea unei persoane bolnave evită pe cât posibilul contactul cu ea, pleacă din zona unde oamenii tușesc și poartă o mască de protecție (chirurgicală). De asemenea, spală-te pe mâini imediat ce ai ajuns acasă și ori de câte ori vrei să mănânci. 

Pentru a evita să contactezi gripa în sarcină este extrem de important să menții un stil de viață sănătos. Asigură-te că mănânci alimente sănătoase și bogate nutrițional în vitamine și minerale, că te odihnești corespunzător și că faci mișcare și plimbări în aer liber în mod regulat. De asemenea, nu uita să-ți iei vitaminele prenatale, deoarece te ajută în menținerea unui organism puternic și în dezvoltarea sănătoasă a copilului. 

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Dincolo de grija acordată în sarcină, trebuie să faci cele mai bune alegeri pentru tine și copilul ce va veni pe lume. Recoltarea celulelor stem la nașterea bebelușului poate însemna șansa pe care i-o asiguri în noua viață ce va păși!