Hepatita B în sarcină: 3 lucruri IMPORTANTE de știut pentru viitoarele mămici

Infecția cu virusul hepatitei B (HBV) în timpul sarcinii prezintă probleme de management unice atât pentru mamă, cât și pentru făt. Acestea includ efectele HBV asupra sănătății materne și fetale, efectele sarcinii asupra cursului infecției cu VHB, tratamentul hepatitei B în sarcină în timpul sarcinii și prevenirea transmiterii de la mamă la copil.

Prevenirea transmiterii de la mamă la copil reprezintă o componentă importantă a eforturilor principale de reducere a hepatitei B în sarcină, de tip cronic, deoarece transmiterea pe verticală este responsabilă pentru aproximativ jumătate din infecțiile cronice la nivel mondial. Riscul de a dezvolta o infecție cronică cu VHB este invers proporțional cu vârsta la momentul expunerii. Riscul este de până la 90% la cei expuși la naștere fără vaccinare, în timp ce riscul este mult mai mic (aproximativ 20-30%) la cei expuși în timpul copilăriei. Programele de screening matern și vaccinarea universală a sugarilor au redus în mod semnificativ ratele de transmisie.

Cum contactezi acest virus?

Unul dintre cele mai importante lucruri, dacă nu primul, ar fi acesta. Hepatita B este un virus extrem de infecțios care se răspândește prin sânge, spermă și alte fluide ale corpului. Dacă ești un purtător, este posibil să fi contractat virusul:

  • Prin contact sexual de la un alt transportator
  • La naștere (dacă mama ta a fost un transportator)
  • Prin împărțirea acelor sau folosirea accidentală a unui ac infectat
  • Folosind o periuță de dinți sau o mașină de ras care are o mică urmă a sângelui purtătorului pe ea (chiar dacă nu o poți vedea)
  • Prin facerea unui piercing sau a unui tatuaj într-un loc cu practici de igienizare săracă

 

Cum previi?

Hepatita B în sarcină devine mai problematică pentru că nu doar sănătatea ta este în joc. Primii pași sunt însă relativ simplu de urmat. Prevenția rămâne cel mai bun mod de tratament. Toate femeile gravide trebuie testate pentru hepatita B. Testarea este deosebit de importantă pentru femeile care se încadrează în grupuri cu risc sporit, cum sunt lucrătorii din domeniul sănătății, femeile din comunitățile etnice în care hepatita B este comună, soții sau partenerii care trăiesc cu o persoană infectată etc. Dacă ești gravidă, asigură-te că medicul te testează pentru hepatita B înainte de nașterea bebelușului, în mod ideal cât mai curând posibil în timpul primului trimestru.

Dacă testați pozitiv pentru hepatita B în sarcină, atunci nou-născutului trebuie să i se acorde imediat două vaccinuri în sala de nașteri:

  • Prima doză a vaccinului împotriva hepatitei B.
  • O doză de imunoglobulină hepatitică B (HBIG).

Dacă aceste două medicamente sunt administrate corect, nou-născutul are mai mult de 90% șanse de a fi protejat împotriva unei infecții hepatite B de-a lungul vieții. Trebuie să vă asigurați că bebelușul dvs. primește fotografiile rămase din serie în conformitate cu programul, pentru a asigura o protecție completă.

Pot să alăptez dacă am Hepatita B?

Alăptarea nu crește riscul transmiterii hepatitei B de la mamă la copil. Singura situație în care alăptarea poate prezenta un risc potențial de transmitere este atunci când mama are anumite sângerări sau răni ale sfârcurilor. Dacă există totuși o nesiguranță, consultă medicul tău de fiecare dată. Nu există o greșeală mai mare decât neinformarea sau presupunerea unor lucruri, fără ajutorul unei persoane specializate în domeniu.

Alege să te informezi riguros

Deși s-a concluzionat că medicamentele pot fi administrate în primele 12 ore de viață, nu există o a doua șansă de a proteja un copil odată ce această oportunitate este ratată. Prin urmare, se recomandă cu tărie ca profesioniștii din domeniul sănătății să administreze imediat aceste medicamente însala de nașteri pentru a evita întârzierile sau greșelile.

hepatita b in timpul sarciniiFoarte multe din bolile care apar în timpul sarcinii ar fi putut fi mult mai ușor de combătut dacă viitoarea mămică este foarte informată. Cu toate riscurile prezente în societatea de azi, multe femei prefer să-și ia toate măsurile de precauție necesare.

BabyStem oferă posibilitatea de a proteja copilul după naștere de până la 40 de boli grave, prin procedeul de recoltare a celulelor stem.  Siguranța lor vine din partea colaborării exclusive cu Seracell, care este banca de celule stem  nr. 1 din Germania, care oferă procedee profesionale de recoltare și depozitare a celulelor stem, pentru a putea combate posibilitatea apariției a mai mult de 40 de boli grave. Pentru mai multe detalii vizitează www.babystem.ro