…În prima zi după naștere

Primele 2-4 ore după o naștere normală

Proaspăta mămică rămâne în sala de nașteri pentru supravegherea atentă a personalului medical. Sunt 2 ore de odihnă în poziția de culcat. Femeii i se interzice să se ridice pentru organismul este încă mult prea slăbit pentru orice fel de efort. Bebelușul se află pe masa de înfășat și doarme. Medicul obstetrician supraveghează starea generală de sănătate a proaspetei mămici: pulsul, tensiunea arterială, monitorizează starea uterului (consistența, înălțimea fundului de sac, verifică gradul de sângerare. În aceeași perioadă postpartum medicul monitorizează colul uterin.

Dacă după 2 ore de la naștere starea generală de sănătate este în regulă veți fi transportată în altă secție pentru monitorizare. În acest timp poate fi deja adus copilul să mai stea în brațele mamei.  Femeile pot percepe diferit perioada imediată nașterii. Unele se simt în culmea fericirii, altele sunt pur și simplu extenuate. După 4 ore de la naștere femeia poate încerca deja să se ridice și să se plimbe puțin prin salon. Această procedură ajută la îmbunătățirea circulației sanguine, îmbunătățește procesul de vindecare, se normalizează activitatea tractului urinar și intestine.

Alăptare

În prima zi după naștere glandele mamare secreta colostru un lichid gros gălbui. Colostrul este extrem de util pentru nou-născut. De aceea, vă recomandăm să alăptați bebelușul chiar din prima zi după naștere. În plus, alăptarea asigură o revenire mai rapidă după naștere. În plus, alăptarea intensifică secreția de lapte matern. De obicei, procesul de lactație începe la 3-4 zile de la naștere.