Infecție urinară în sarcină: când și cum poate afecta bebelușul?

În general, orice tip de infecție în sarcină poate prezenta un risc atât pentru gravidă, cât și pentru făt. Infecția urinară în sarcină se înscrie în categoria infecțiilor cu risc, deoarece nediagnosticate și netratate corect pot duce la naștere prematură, greutate scăzută la naștere a fătului sau chiar la mortalitate infantilă.

Infecția tractului urinar apare la aproximativ 10% din toate femeile însărcinate. Cele mai frecvente infecții în sarcină pot fi transmise fătului și pot determina dezvoltarea de afecțiuni cronice la copil. 

Factori care favorizează infecție urinară în sarcină

Sarcina crește riscul apariției a trei tipuri de infecții ale tractului urinar: cistita, infecția urinară și bacteriuria asimptomatică (urocultură pozitivă la o persoană care nu prezintă simptome). Iată care sunt factorii care favorizează apariția infecției urinare în sarcină:

 • Uretră mai scurtă. Sarcina provoacă numeroase modificări fiziologice în corpul gravidei, care, corelate cu o uretră scurtă (de aproximativ trei-patru centimetri), fac din infecțiile urinare unele dintre cele mai frecvente infecții bacteriene în timpul sarcinii. Încă de la șase săptămâni de gestație, aproape toate femeile însărcinate prezintă dilatare uretrală, când uretra se extinde și continuă să se mărească până la naștere.
 • Schimbări hormonale. Femeile însărcinate sunt mai predispuse să facă infecții urinare din cauza schimbărilor hormonale care afectează tractul urinar. Niveluri mai ridicate de hormon progesteron scad tonusul muscular al ureterelor (tuburile dintre rinichi și vezică), încetinind fluxul de urină. În plus, pe măsură ce uterul se mărește, acesta poate comprima ureterele, ceea ce face mai dificlă curgerea urinei prin ele, la fel de repede ca de obicei.
 • Vezica urinară își pierde tonusul în timpul sarcinii. Devine mai dificilă golirea completă a vezicii urinare, aceasta devenind mai predispusă la reflux, o afecțiune în care urina se întoarce înapoi în uretere spre rinichi. Rezultatul acestor modificări constă în faptul că urina trece mai mult prin tractul urinar, oferind bacteriilor mai mult timp pentru a se înmulți și, de asemenea, devine mai ușor pentru bacterii să călătorească până la rinichi.
 • Urina în sarcină devine mai puțin acidă. În timpul sarcinii, urina devine mai puțin acidă și are mai multe șanse de a conține glucoză, ambele stimulând potențialul de creștere a bacteriilor.

infectie urinara

Dilatarea ureterei, creșterea în volum a vezicii urinare și scăderea tonusului vezicii urinare pot bloca scurgerea urinei din vezică, favorizând astfel apariția infecțiilor urinare.

Simptome care anunță o infecție urinară în sarcină

Femeia care suferă de infecție urinară in sarcina se poate confrunta cu:

 • Durere sau arsură (disconfort) la urinare;
 • Nevoia de a urina mai des decât de obicei, chiar şi atunci când urina este în cantităţi mici;
 • Sânge sau mucus în urină;
 • Febră;
 • Disconfort pelvin sau dureri abdominale inferioare;
 • Incontinență urinară;
 • Modificarea cantității de urină;
 • Urină tulbure, cu miros puternic.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Când bacteriile ajung la rinichi, femeia însărcinată acuză dureri de spate, frisoane, febră, greață și vărsături. În acest caz, gravida trebuie să consulte de urgență medicul.

Infecție urinară în sarcină: problemele asupra fătului

În funcție de severitatea ei, o infecție urinară în sarcină poate trece neobservată, dar în același timp poate fi extrem de periculoasă atât pentru gravidă, cât și pentru făt. Asta pentru că infecțiile urinare cresc riscul de naștere prematură, dar pot da complicații și după naștere. Una dintre aceste complicații este pielonefrita. 

Dacă infecția urinară nu este tratată la timp, poate determina contracții cu deschiderea prematură a colului și nașterea înainte de termen a bebelușului. Infecțiile urinare sunt corelate și cu o creștere a riscului de preeclampsie. Cercetări de specialitate arată că există un risc crescut de preeclampsie la femeile cu infecții urinare în timpul sarcinii.

infectie urinara in sarcina

Atunci când vezica urinară este iritată din cauza unei infecții, aceasta se poate extinde și la nivelul uterului, ceea ce poate determina contracții cu deschiderea prematură a colului și chiar naștere înainte de termen. Infecțiile urinare se corelează cu o creștere a riscului de preeclampsie, cu naștere prematură și cu greutate mică la naștere. În plus, o infecție urinară joasă netratată poate evolua în una înaltă, ceea ce îți afectează rinichii și îți poate pune în pericol sănătatea pe termen lung și chiar viața.

Infecțiile urinare netratate pot evolua către infecții renale, care sunt mult mai grave. Anumite medicamente pot fi agresive în tratarea infecțiilor renale în timpul sarcinii, deoarece pot duce la complicații grave atât pentru mama, cât și pentru bebeluș. 

Cum poți preveni o infecție urinară în sarcină?

Regulile generale de prevenire a infecției urinare în general, cu atât mai mult în sarcină, țin într-o măsură mare și de igienă și obiceiurile de viață. Așadar pentru a preveni îmbolnăvirea iată câteva măsuri de care este bine să ții cont:

 • În primul rând, mergi la baie imediat ce ai senzația de urinare, fără să amâni, chiar dacă asta înseamnă urinări frecvente;
 • Bea în fiecare zi 6-8 pahare de apă. Un flux mare de urină spală eventualele bacterii, fără să le ofere timp sau condiții favorabile pentru a se grefa în mucoasa și de a se înmulți;
 • Elimină alimentele rafinate, sucurile carbogazoase, cofeina și alcoolul.
 • Urinează înainte și după actul sexual;
 • După ce mergi la toaletă, asigură-te că te ștergi din față spre spate.
 • Evită să folosești săpunuri puternice, geluri de duș, creme sau spray-uri de igienă feminină iritante etc;
 • Schimbă lenjeria intimă în fiecare zi și alege doar lenjerie din bumbac;
 • Evită să porți lenjerie și pantaloni foarte strâmți.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

În cazul în care suferi de infecție urinară în sarcină, medicul ginecolog îți va recomanda un antibiotic tolerabil în sarcină, eficient pe microorganismul care a provocat boala. Sub nicio formă nu te trata singură, bazându-te pe ceea ce ai auzit la alte persoane.