Lanugo la bebeluși: Cum apare și când dispare puful de pe corp

Lanugo este un tip special de păr care crește pe corpul fătului, încă din luna 4-5 de sarcină. Acest tip de păr, care este mai degrabă un puf foarte fin și moale, este perfect normal. Nu toți bebelușii se nasc cu lanugo, dar toți au fost acoperiți cu el în uter. Părul dispare, de obicei, înainte de naștere, dar uneori rămâne până când se naște un copil sau chiar pentru câteva luni după aceea, iar părinții pot fi extrem de surprinși la vederea lui. 

Cel mai adesea, acest păr moale și pufos se observă la prematuri, însă nu este un lucru neobișnuit ca și nou-născuții la termen să aibă lanugo. Dacă te pregătești să naști sau ai născut de curând și ești curioasă de ce apare lanugo la bebeluși, în cât timp va dispărea de la naștere, dacă reprezintă sau nu un semn de îngrijorare, iată 

Ce este bine de știut despre lanugo

Lanugo face parte dintr-o etapă importantă de dezvoltare a fătului. Termenul lanugo provine din cuvântul latin „lana” care înseamnă lână. Acest tip de păr pare să aibă multe funcții, iar cercetătorii continuă să-l studieze și să afle mai multe despre ceea ce face.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Practic, lanugo este primul păr care crește din foliculii de păr ai bebelușului în timp ce acesta se dezvoltă încă în uter. Lanugo se dezvoltă începând din luna a cincea de sarcină, când foliculii piloși încep să producă primele fire de păr.

Ceea ce știm este că bebelușii își pierd acest păr în timp ce sunt încă în pântecul mamei sau la scurt timp după aceea. Lanugo cade practic în lichidul amniotic. Chiar dacă bebelușii înghit din lichidul amniotic, acesta va fi eliminat în primul scaun, numit în termeni de specialitate meconium.

lanugo bebelusi

Ce rol are lanugo pentru bebeluș?

Lanugo poate arăta ca un păr atât deschis, cât și închis la culoare, sau chiar poate să nu aibă pigment. S-ar putea să-l vedeți sau doar să-l simțiti la atingere pe spatele, umerii, brațele, fruntea și obrajii bebelușului. Părul poate fi rar și moale sau dimpotrivă foarte des. Poate acoperi doar mici părți sau poate acoperi cea mai mare parte a corpului.

Părul poate fi găsit oriunde pe corp, cu excepția părților care nu au foliculi de păr – cum ar fi buzele, palmele mâinilor, tălpile picioarelor, părțile laterale ale degetelor și de la picioare, organele genitale și unghiile.

Deși poate la prima impresie, lanugo pare că este total neimportant, specialiștii spun că existența acestuia are următoarele roluri:

  • Protejarea  pielii

În uter, o substanță groasă, albă, grasă, numită vernix caseosa acoperă pielea bebelușului, oferind o barieră pentru a-l proteja de lichidul amniotic care îl înconjoară. Această substanță se lipește de lanugo ceea ce îl ajută să ramână pe loc pe piele. Dacă vernixul nu avea părul de care să se agațe, acesta ar putea aluneca de pe corpul bebelușului.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Pe măsură ce bebelușul se apropie de data nașterii (40 de săptămâni), va avea mai puțin lanugo, mai puțin vernix și mai puțină protecție împotriva efectelor plutirii în lichidul amniotic. Acest lucru se poate observa adesea atunci când un copil se naște după termen, deoarece are o piele ridată, cu o coajă pe deasupra.

  • Reglarea temperaturii

Bebelușul nu se îngrașă semnificativ și nu prezintă strat de grăsime decât târziu, spre ultimele două luni de sarcină. Se crede că apariția acestui tip de păr joacă un rol în a ajuta fătul să-și regleze temperatura, de a-i menține căldura și de a-l încălzi în uter.

  • Reglare hormonală

O altă teorie este că mișcarea lanugo pe pielea bebelușului ar putea juca un rol în eliberarea hormonilor care reduc stresul și stimulează creșterea fătului în uter.

tusea la bebelusi

Ce factori influențează apariția lanugo la bebeluși 

Caracteristicile genetice joacă un rol important în modul în care lanugo arată. Iată câteva aspecte care pot influența apariția lanugo:

  • Factori genetici: Lanugo ar putea fi deschis la culoarea sau să nu aibă culoare la bebelușii cu piele mai deschisă. Bebelușii cu ten mai măsliniu și cu părul mai închis, au tendința prin urmare, să aibă și lanugo mai închis și implicit mult mai vizibil. De fapt culoarea închisă este cea care face lanugo vizibil pentru că puful există pe pielea tuturor bebelușilor.
  • Momentul nașterii (după-termen): Bebelușii născuți după 42 de săptămâni nu mai prezintă lanugo, pentru că acesta a căzut între timp în lichidul amniotic.
  • Prematuri: Dacă un bebeluș se naște mai devreme (înainte de 37 de săptămâni), va avea adesea o cantitate mare de lanugo pe corp. Acest păr va cadea cu timpul.
  • Nou-născuți la termen (37 până la 42 de săptămâni) pot avea sau nu lanugo vizibil. Lanugo este prezent la aproximativ 30% dintre nou-născuții la termen.

detresa respiratorie

Nu trebuie să faceți nimic special pentru a face să dispară lanugo, dar următoarele sfaturi vă vor ajuta să aveți grijă de părul de pe corpului bebelușului.

  • Aveți răbdare. Timpul este cel mai bun ”tratament” pentru lanugo la nou-născut. Lăsați părul bebelușului în pace și în cele din urmă va dispărea. În câteva zile sau săptămâni, nou-născutul ar trebui să piardă definitiv lanugo – dar dacă durează mai mult, acest lucru poate fi normal.
  • Nu utilizați produse de îndepărtare a părului. Chiar dacă este vorba de o fetiță și părul vi se pare în exces și inestetic, nu îndepărtați sub nicio formă lanugo. Orice produs de îndepărtare a părului ar putea afecta pielea delicată a unui nou-născut.
  • Masați delicat pielea. Masarea pielii foarte ușor cu ulei pentru bebeluși poate ajuta la accelerarea căderii pufului. Îngrijiți pielea cu grijă și nu masați excesiv pentru a preveni iritarea pielii bebelușului. Folosiți numai produse care nu vor irita pielea sau ochii bebelușului.
  • Discutați cu medicul. Dacă simțiți neliniște, cel mai bine ar fi să discutați cu medicul pediatru. Un specialist vă poate răspunde la întrebări și vă poate asigura că, probabil, părul nu este nimic îngrijorător și lanugo va dispărea de la sine.

lanugo bebelusi

Când lanugo devine motiv de îngrijorare

Lanugo este absolut normal la nou-născuți, dar odată ce dispare în săptămânile sau lunile de după naștere, nu ar trebui să crească din nou. Dezvoltarea lanugo după perioada nou-născutului sau mai târziu în viață poate fi un semn al mai multor afecțiuni medicale, inclusiv următoarele:

  • Subnutriție extremă. Lanugo poate indica o alimentație deficitară. Această stare poate fi cauzată de tulburări de alimentație, cum ar fi anorexia sau alte afecțiuni care cauzează pierderea severă în greutate. Asocierea este făcută prin faptul că lanugo se dezvoltă atunci când cineva nu are suficientă grăsime corporală pentru a-i menține cald. Un strat de păr moale și pufos crește pentru a proteja și a izola corpul. Odată ce starea nutrițională a unei persoane se îmbunătățește, lanugo ar trebui să dispară.
  • Tulburare genetică. Hipertricoza Lanuginosa este o tulburare genetică rară care determină o creștere excesivă a lanugo sau a părului asemănător cu acesta. Un copil se poate naște cu această afecțiune sau se poate dezvolta mai târziu în viață. Această rară tulburare este uneori numită „omul lupului” sau „sindromul vârcolacului”. Când se dezvoltă mai târziu în viață, tulburarea este uneori declanșată de o condiție medicală, tulburare de alimentație sau efectul secundar al unui medicament.
  • Alte probleme de sănătate. Studiile au arătat că, deși rar, lanugo poate fi un semn al anumitor condiții de sănătate, inclusiv cancer, tulburări endocrine sau tulburări metabolice.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Lanugo este o parte naturală a dezvoltării fetale și este perfect normal dacă bebelușul tău se naște cu acest puf moale pe corp Nu vă faceți griji, de obicei dispare după stadiul nou-născutului, dar dacă lanugo-ul bebelușului rămâne peste câteva luni, întrebați medicul pediatru. Dacă lanugo apare ulterior pe un copil mai mare, discutați cu medicul, deoarece ar putea indica o problemă gravă de sănătate care necesită tratament.