Leucemia acută limfoblastică: ce este, care sunt cauzele și cum se poate trata

Cel mai probabil ai auzit de leucemie, o formă de cancer a sângelui, o boală foarte gravă. În general, vorbim de leucemie, în prezența modificărilor biologice ale celulelor sanguine (globule roșii, globule albe și trombocite) care determină creșterea și proliferarea necontrolată a celulelor în sine. Numele provine de la cuvântul grecesc leukemialeucos = alb, deoarece boala afectează prima dată celulele albe din sânge responsabile pentru lupta împotriva infecțiilor.

Leucemia acută limfoblastică reprezintă cel mai frecvent tip de cancer la copii. Probabil ai auzit și că tratamentul pentru leucemie acută limfoblastică include și transplantul cu celule stem. Tocmai de aceea, în rândurile care urmează ne-am propus să vorbim pe acest subiect și să-ți spunem ce înseamnă această maladie, care sunt semnele care ar putea să-ți dea de bănuit și cum se tratează.

Ce este leucemia acută limfoblastică și care sunt simptomele?

Leucemia acută limfoblastică este cea mai frecventă afecţiune malignă la copii, cu o prevalenţă de 25% şi o rată de vindecare de aproximativ 85%. Tipurile de leucemie sunt de obicei împărțite în acute și cronice, în funcție de viteza de progresie a bolii. Leucemia acută limfoblastică (LAL) este determinată de proliferarea necontrolată în măduva osoasă hematogenă a celulelor imature numite limfoblaști. Limfocitele sunt celule sangvine care aparțin sistemului imun și sunt localizate în principal în măduva osoasă hematogenă, sânge, ganglioni limfatici și splină. 

De aceea, bolnavii cu leucemie acută limfoblastică sunt foarte susceptibili la infecţii (bacteriene, virale, fungice, deseori severe, recurente), din cauza unui sistem imunitar compromis. Celulele bolnave din sânge ajung foarte repede la diferite organe, la ficat, splină, noduli limfatici, chiar și la creier, de aceea tratamentul acestui tip de leucemie trebuie făcut cât mai rapid.

leucemia acuta limfoblastica

Iată care sunt simptomele care pot semnala apariția leucemiei acute limfoblastice:

  • slăbiciune, oboseală, stare de ameţeală, letargie;
  • dureri de spate, picioare şi încheieturi, dureri de cap, probleme la stat în picioare sau mers
  • vânătăi care apar prea uşor, sângerări neobişnuite, sângerări frecvente ale nasului, sângerări ale gingiilor;
  • infecţii repetate, frecvente, care durează foarte mult;
  • febră care durează mai multe zile;
  • lipsa poftei de mâncare, pierdere de greutate;
  • ganglioni limfatici umflaţi, creșterea în dimensiuni a abdomenului, ficat sau splină umflate;
  • transpiraţie nocturnă;
  • stare de agitație, nervozitate.

Cauzele leucemiei acute limfoblastice

Cauzele leucemiei acute limfoblastice nu sunt foarte bine cunoscute. Nu se cunoaște de ce unii oameni fac această boală și alții nu, și mai ales de ce apare la copii și bebeluși. Dar, specialiștii au observat că boala este legată de o combinație de mutații genetice și un sistem imunitar slăbit, imatur, care nu poate face față unei infecții. 

De asemenea, au mai remarcat că leucemia acută limfoblastică apare pe fondul:

  • mutații genetice care au loc în uter și afectează fătul,
  • sistem imunitar nedezvoltat, din cauza lipsei expunerii la microbi în primul an de viață al copilului (prin protejarea sa exagerată: sterilizarea obiectelor din jur, folosirea de produse de curățare care distrug complet germenii, evitarea intrării în colectivitate etc),
  • contactul copilului cu un virus sau bacterie care provoacă o infecție, moment în care apare a doua mutație genetică, care declanșează boala.

Prin urmare, se poate spune într-o anumită măsură că leucemia acută limfoblastică este un tip de cancer declanșat de diferite infecții, care apare la copiii predispuși genetic și care au un sistem imunitar slab, care nu a fost „călit” la timp prin contactul cu microbi.

Cum se tratează leucemie acută limfoblastică

Tratamentul folosit în leucemie acută limfoblastică presupune administrarea de medicamente citostatice care să distrugă limfoblastiile, transfuzii de sânge pentru remedierea anemiei și tratament cu antibiotice, pentru eliminarea infecțiilor.

În anumite cazuri, când bolnavii au un risc crescut de recidivă, medicii recomandă și transplantul cu celule stem hematopoietice (de la un donator compatibil sau de la pacient, în cazul în care au fost recoltare anterior, de exemplu celule stem recoltate la naștere).

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Baza tratamentului o constituie administrarea de citostatice, adică medicamente care au capacitatea de a distruge celulele tumorale (limfoblaștii). Pentru cei care nu știu, citostaticele sunt medicamente cu efect anticancerigen, iar tratamentul cu citostatice poartă numele de chimioterapie.

Tratamentul citostatic depinde de tipul specific de leucemie acută limfoblastică, dar și de alți factori precum vârsta bolnavului, prezența altor afecțiuni (cardiace, pulmonare). Mai mult decât atât, pe lângă chimioterapie, mai sunt și alte aspecte importante precum necesitatea transfuziilor de masă eritrocitară sau de trombocite, cât și tratamentul cu antibiotice pentru a controla efectele secundare produse de citostatice. Scopul chimio și radioterapiei este eliminarea completă a limfoblaștilor. Totuși, acest tip de tratament nu elimină numai celulele maligne, ci le distruge și pe cele sănătoase din măduvă. Astfel, celulele stem administrate în cadrul transplantului contracarează efectul toxic al chimio si radioterapiei și refac hematopoieza.

În unele cazuri de leucemie acută limfoblastică există un risc crescut de recidivă, de aceea se impune efectuarea de transplant de celule stem hematopoietice. Transplantul de celule stem hematopoietice periferice sau din măduvă poate fi autolog (dacă celulele progenitoare sunt recoltate de la pacientul însuși) sau alogen (dacă celulele progenitoare sunt recoltate de la un donator compatibil, înrudit sau neînrudit). Se pot transplanta și celule recoltate din sângele cordonului ombilical. Transplantul de sânge din cordonul ombilical nu implică necesitatea testului de compatibilitate, deoarece nu există riscul ca sistemul imunitar să respingă celulele, și poate ajuta la diminuarea riscului de apariție a complicațiilor după intervenție.

Celulele stem sunt cele mai importante în transplant datorită capacității lor mari de multiplicare ceea ce ajută la formarea de noi celule sangvine. 

Sângele din cordonul ombilical al copilului tău este foarte valoros! Asigură-te că nu ratezi această șansă la sănătate în viitor și alege recoltarea celulelor stem la naștere, pentru că o sursă bogată de celule stem este sângele din cordonul ombilical al nou-născutului.