Ma crezi sau nu?

Copiii au o imaginatie atat de bogata, incat e greu de intrecut si de marii regizori ai lumii. Uneori e destul de greu pentru adulti sa deosebeasca fanteziile copiilor de realitate si cu atat mai greu sa deosebeasca minciunile de fantezii.

Maria sa Fantezia

Copiii stiu prea bine sa deosebeasca realitatea de propriile fantezii, cu toate acestea fanteziile ii ajuta sa se bucure de lumea inconjuroatoare. Uneori este foarte important sa trageti cu urechea la povestile spuse de copil. Daca micutul le povesteste prietenilor ca duminica trecuta a fost la gradina zoologica cu tata, iar apoi s-au plimbat impreuna si au mancat inghetata ar fi cel mai indicat sa-i sugerati tatei sa-si elibereze ziua de duminica si sa petreaca timp pretios cu micutul vostru.

Exista posibilitatea ca cel mic sa se sperie si singur de propriile fantezii, de monstrii inchipuiti. Nu-l lasati singur in fata acestor fantezii, nu-kl pedepsiti pentru lacrimi si temerile pe care le are. Psihologii recomanda ca atunci cand copilasul se simte in siguranta sa deseneze monstrul din  imaginatie, iar apoi impreuna sa-i adaugati detalii care sa va amuze si care sa-l transforme intr-o fiinta mai degraba comica. De exemplu, desenati-i fundite si cercei. Daca puiutul nu stie sa deseneze inca spuneti-i o poveste cu un brav erou care a invins monstrul cel rau.

Tema pentru acasa, pentru mamici

Uneori copilasii isi manipuleaza parintii. Nu incercati sa gasiti o explicatie pentru acest fenomen. Pana la 9 – 10 ani, copilasii nu stiu sa deosebeasca adevarul de minciuna. De cele mai multe ori copiii se orienteaza dupa reactiile parintilor. Si daca deseori auziti de la copii explicatii minciunoase inseamna ca ati scapat undeva niste greseli de educatie. Copilul doar incearca sa se puna a adapostul acelei minciune si il puteti intelege.

Incercati sa intelegeti de ce se intampla acest lucru. Poate i-ati interzis multe si in acest fel el incearca sa capete mai multa libertate? Sau poate ii e frica de o pedeapsa nedreapta, este sigur ca oricum nu o sa-l credeti si atunci prefera sa inventeze o minciunica? Incercati sa ascultati atent versiunea copilului, credeti-l si pe viitor el va intelege ca nu mai e nevoie sa minta, pentru ca este ascultat si crezut.

Un minciunos simpatic

Daca micutul dumneavoastra incepe sa minta pentru a dobandi respectul copiilor din anturajul sau este de inteles, la aceasta varsta este foarte impoirtant sa se integreze si sa aiba parte de prieteni care sa-l aprecieze. Dar trebuie sa va puna in garda daca copilul va transmite chipurile vorbele profesorului de muzica, cum ca sunteti parintii unui „extrem de promitator viitor muzician de renume mondial”. Aceasta minciuna demonstreaza faptul ca cel mic are nevoie de mai multa atentie din partea dumneavoastra. Incercati sa pareti ca l-ati crezut, dar din acel moment daruiti-i mai multa atentie, iubire si grija copilului dumneavoastra.

Cu toate acestea minciunile foarte evidente, chiar si pe cele pe care le intelegeti si le-ati putea gasi o scuza nu trebuie inradacinate, incercati sa discutati cu micutul pentru a ii explica faptul ca va poate spune orice adevar, fara ca sa va piarda iubirea sau grija.