Mâini și picioare umflate în sarcină – Când este normal și când e motiv de îngrijorare

Orice gravidă a auzit că este normal ca mâinile și picioarele să se umfle în timpul sarcinii. Această senzație neplăcută apare în mod special la sfârșitul sarcinii și când sarcina este mai avansată. Umflarea care apare treptat nu este de obicei dăunătoare pentru gravidă sau copil, dar poate fi inconfortabilă. În schimb, o umflare bruscă poate fi un semn al preeclampsiei, o afecțiune care trebuie monitorizată cât mai curând posibil.

Mâini și picioare umflate în sarcină: când este normal 

Umflarea este cauzată de faptul că în sarcină corpul reține mai multă apă decât de obicei. Pe tot parcursul zilei, apa suplimentară tinde să se adune în cele mai joase părți ale corpului, mai ales dacă vremea este fierbinte sau dacă ai stat mult în picioare. Presiunea uterului în creștere poate afecta, de asemenea, fluxul de sânge din zona picioarelor. Acest lucru poate provoca acumularea de lichid în picioare, în special în zona gleznelor.

Umflarea la nivelul mâinilor și picioarelor este cea mai frecventă în etapele ulterioare ale sarcinii sau în al treilea trimestru. Motivul pentru acest lucru este că fătul crește în greutate și pune mai multă presiune pe picioare.  De asemenea, femeile însărcinate rețin mai multă apă decât în mod normal, ceea ce duce la edem.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

La femeile care suferă de picioare umflate în timpul sarcinii, umflarea de obicei:

  • apare treptat;
  • se acutizează în sezonul cald;
  • se acutizează spre sfârșitul zilei;
  • se diminuează atunci când gravida se întinde în pat sau ridică picioarele;
  • este egală la ambele picioare.

maini si picioare umflate

Ce poți face pentru a nu avea mâini și picioare umflate în sarcină

Pentru a preveni umflarea mâinilor și picioarelor este bine să ții cont de câteva sfaturi:

  • Evită să porți inele sau brățări care te strâng;
  • Evită să stai în picioare perioade lungi, deoarece acest lucru poate crește presiunea la nivelul picioarelor și poate accentua umflarea;
  • Ține picioarele ridicate pentru a crește fluxul sanguin către inimă, de exemplu în timpul somnului ridică picioarele pe o pernă;
  • Poartă colanți de susținere sau ciorapi de compresie pentru a ajuta la îmbunătățirea circulației în picioare;
  • Menține-te activă pe tot parcursul zilei, cu plimbări scurte sau exerciții fizice ușoare;
  • Limitează aportul de sare;
  • Hidratează-te și bea 8-10 pahare de lichid (apă și sucuri din fructe proaspete) în fiecare zi. În mod surprinzator, corpul reține mai puțină apă atunci când este bine hidratat;
  • Evită cofeina, deoarece este un diuretic, ceea ce înseamnă că promovează producția crescută de urină;
  • Poartă haine largi și confortabile. Șosetele, dresurile și încălțămintea nu trebuie să strângă;
  • Evită să stai perioade lungi în picioare;
  • Petrece timp limitat în aer liberîn zilele călduroase;
  • Dormi pe partea stângă a corpului, deoarece acest lucru te poate ajuta la creșterea fluxului de sânge către inimă;
  • Încearcă masajul sau reflexoterapie pentru a îmbunătăți circulația sângelui;
  • Practică exerciții fizice – încearcă să faci plimbări regulate în timpul zilei sau să faci exerciții speciale pentru zone picioarelor.

expunerea la soare in sarcina

Exerciții pentru picioare pentru evitarea umflării

Chiar dacă ești însăcrinată poți face exerciții pentru picioare, așezat sau în picioare. Acestea îmbunătățesc circulația sângelui, reduc umflarea gleznelor și previn crampele la nivelul mușchilor gambei. De exemplu, poți încerca să:

  • îndoi și întinzi piciorul în sus și în jos de 30 de ori;
  • rotești fiecare picior într-un cerc de 8 ori într-un sens și de 8 ori în sens invers.

Mâini și picioare umflate în sarcină: când este motiv de îngrijorare

Deși pot fi inconfortabile, picioarele umflate sunt un efect frecvent al sarcinii. Este puțin probabil ca tratamentul medical să fie necesar și multe femei pot ameliora umflarea cu remediile de care am vorbit mai sus.

Cu toate acestea, există gravide care vor avea nevoie de tratament medical dacă există o afecțiune care cauzează umflarea picioarelor. Umflarea poate semnala uneori o problemă de sănătate în timpul sarcinii. Gravida trebuie să informeze medicul care îi supraveghează sarcina imediat dacă observă o creștere bruscă sau rapidă a umflăturii, deoarece poate fi semnul unei afecțiuni grave:

  • Preeclampsie. O umflare bruscă a picioarelor poate fi un semn al preeclampsiei. Femeile pot observa, de asemenea, că li s-a umflat față, în jurul ochilor sau că mâinile s-au umflat mult. Preeclampsia este o afecțiune de sănătate care se poate întâmpla în timpul sarcinii sau postpartum. Preeclampsia provoacă tensiune arterială foarte mare femeilor gravide care este extrem de periculoasă. Cel mai frecvent apare după 20 de săptămâni de sarcină sau până la 6 săptămâni după naștere. Preeclampsia poate progresa rapid și, fără tratament, poate fi foarte periculoasă pentru gravidă și făt. Dacă sarcina a ajuns la 37 de săptămâni, medicul ginecolog poate recomanda nașterea copilului devreme.

preeclampsie sarcina

  • Tromboză venoasă. Umflarea neuniformă a mâinilor sau picioarelor poate indica un cheag de sânge, cunoscut sub numele de tromboză venoasă profundă (TVP). Femeile gravide și femeile care au născut în ultimele 3 luni prezintă un risc mai mare de TVP. Motivul este că sângele se coagulează mai ușor în timpul sarcinii pentru a preveni pierderea excesivă de sânge în timpul travaliului și nașterii. Fătul în creștere pune, de asemenea, presiune pe picioare, ceea ce poate încetini circulația sângelui. Gravida fiind mai puțin mobilă decât de obicei, atât în timpul sarcinii, cât și în perioada de recuperare după naștere, fluxul de sânge se încetinește. Medicul care supraveghează sarcina poate prescrie un medicament pentru a preveni sau trata cheagurile de sânge.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

În principiu, diagnosticul de mâini și picioare umflate în sarcină nu reprezintă un motiv de îngrijorare, fiind o caracteristică normală a ultimelor luni de sarcină. Corpul stochează excesul de apă în timpul sarcinii. De asemenea, presiunea fătului poate reduce circulația sângelui, ceea ce provoacă umflături la mâini și picioare. Dar, dacă ești însărcinată și observi o umflare bruscă a mâinilor, feței sau picioarelor, trebuie să contactezi imediat un medic.