Malformaţiile Congenitale: Află toate detaliile despre malformaţii fetale

Malformaţiile congenitale sunt defecte de sănătate serioase, la nivel fizic sau la nivelul structurii funcţiilor vitale și de metabolism, de care copilul suferă încă de la naştere, dar devin vizibile mult mai târziu, după ce acesta se dezvoltă. Acestea pot avea origine genetică, infecţioasă sau de mediu, deşi de cele mai multe ori, este foarte dificil de menţionat cauza.

BabyStem te ajută să înțelegi tot ce trebuie să ştii despre malformaţiile congenitale.

 

Care sunt cauzele şi factorii de risc pentru malformaţiile congenitale?

Malformaţiile congenitale pot fi clasate în 2 tipuri de categorii, în funcție de gravitatea acestora:

1.ușoare, care se pot trata și remedia

2.severe, care pot pune viaţa bebeluşului în pericol.

Există două tipuri principale de defecte congenitale: structurale şi funcţionale/de dezvoltare.

Malformaţiile congenitale structurale care au legătură cu problemele ce apar în anumite părţi ale corpului, precum buza de iepure, defectele cardiace, membrele dezvoltate anormal. Se mai pot datora și din cauza defectelor de tub neural, cum ar fi probleme legate de dezvoltarea creierului şi a măduvei spinării.

Malformaţiile congenitale funcţionale se datorează, în mare parte, modului în care un sistem sau o anumită parte a corpului funcţionează.  Acest tip de probleme pot rezulta handicap de dezvoltare, cum ar fi:

  • probleme de concentrare, retard mintal, dificultăți de a dezvolta noi abilități, tulburări de comportament, probleme de vorbire, convulsii şi probleme de circulaţie sanguină. Problemele de dezvoltare congenitale ce afectează sistemul nervos pot duce la autism, sindromul Down, sindromul Prader-Willi şi sindromul X fragil ;
  • probleme ale funcției senzoriale, precum orbirea și alte probleme ce includ văzul,  cataracta, diferite gradeale funcției auditive, ducând chiar și până la pierderea completă a auzului;
  • tulburări de metabolism, cum ar fi fenilcetonuria, o boală ereditară caracterizată printr-o acumulare în organism a unui acid amânat, fenilalamina şi a derivaţilor săi, dar şi hipotiroidism;
  • tulburările degenerative sunt afecţiuni care ar putea să nu fie atât de sesizabile în primele zile de la naştere, dar care pot deveni deosebit de grave o dată cu trecerea timpului: sindromul Rett , distrofie musculară şi tulburări lizozomale.

Cum pot fi prevenite malformaţiile congenitale?

Conform studiilor, în cazul a peste 50% din totalul noilor născuți care suferă de malformaţii congenitale nu a fost descoperită o cauză exactă. În ciuda tuturor acestor lucruri, s-au întâlnit nenumărate cauze sau factori de risc care au putut fi ușor asociaţi cu malformaţiile congenitale. Printre acestea se numără:

  1. Infecţii – Infecţiile pe care mama le suferă pe parcursul celor nouă luni de sarcină, precum sifilisul şi rubeola, care prezintă cauze semnificative de malformaţii congenitale.
  2. Obișnuința alimentară a mamei –  Lipsa de iod, de acid folic, kilogramele în plus sau alte probleme care rezultă dintr-un regim alimentar necorespunzător, precum  diabetul zaharat, au mare legătură cu unele anomalii congenitale. Pentru a înțelege mai bine, insuficienţa acidului folic duce la riscul de a da naștere unui copil care suferă de defecte ale tubului neural.
  3. Factorii de mediu – Femeile expuse la pesticide în timpul primului trimestru de sarcină, dar și la radiaţii mari sau cele care fac exces de medicamente, droguri, alcool, tutun, anumite substanţe chimice, doze mari de vitamina A,  pot suferi de un risc crescut de a da naștere unor copii care vor suferi de malformaţii congenitale. Cele mai predispuse femei sunt cele care lucrează sau locuiesc în apropierea depozitelor de deşeuri, topitori sau mine.

malformații congenitaleLa ora actuală, defectele congenitale se numără printre  principalele cauze de deces în rândul sugarilor aflați în primul an de viaţă. Conform studiilor, malformaţiile congenitale afectează aproximativ 1 din 33 de sugari, anual, 270 000 de nou-născuţi ajungând la deces în primele 28 de zile de viaţă din aceste cauze.

Sănătatea copilului tău este pe primul loc. Asigură-i un viitor lipsit de griji prin recoltarea de celule stem. Baby Stem, partener în România al băncii de celule stem Seracell, numărul 1 în Germania aduce experienţa şi calitatea germană a serviciilor de stocare şi mai ales de prelucrare a probelor biologice în vederea tratamentelor ulterioare cu celule stem. Pentru mai multe detalii vizitează www.babystem.ro

Nota pentru Malformaţiile Congenitale: Află toate detaliile despre malformaţii fetale: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 note, media: 5,00 din 5)
Încarc...
Articolul face parte din categoriile