Masajul perineal în sarcină. TOT ce trebuie să știi


Masajul perineal în sarcină! Află în ce condiții trebuie să-l faci, cum te poate ajuta și de ce trebuie să-l faci!

Cuprins

 • Cum se efectuează masajul perineal?
  Ce trebuie să faci înainte de a efectua un masaj perineal?
  Tehnica masajului perineal

  Masajul perineal este o metodă de pregătire a corpului pentru nașterea naturală, în special a perineului, pentru senzațiile de întindere și presiune din timpul nașterii copilului. Acesta a fost folosit în diferite țări și culturi pe parcursul mai multor generații.

  Scopul este de a evita traumatismele în această zonă: fie ruptura, fie o epiziotomie (o tăietură făcută în perineu pentru a mări zona de ieșire a capului bebelușului). Un studiu amplu a arătat că femeile care se află la prima lor naștere vaginală și care practică un masaj perineal de la 35 de săptămâni de sarcină, au un risc mai scăzut de rupere gravă (necesită cusături) sau epiziotomie.

  Cum se efectuează masajul perineal?

  Masajul perineal te va face mai conștientă de această zonă și te va ajuta să te relaxezi și să te pregătești efectiv pentru nașterea bebelușului. Femeile care au efectuat în mod constant masaj perineal nu raportează extremele de presiune și senzație de arsură care însoțesc adesea momentul ieșirii capului copilului. În plus, masajul perineal scade, de asemenea, șansa de a suferi dureri perineale la un timp îndelungat după naștere.

  Se recomandă începerea masajului perineal de la cel puțin 35 săptămâni de sarcină. Ideal este să se efectueze masarea perineului o dată sau de două ori pe săptămână.

  Este posibil să ai o senzație puternică de întindere sau senzație de arsură la primul masaj, dar acest lucru ar trebui să dispară în timp.

  Ce trebuie să faci înainte de a efectua un masaj perineal?

  -Golește-ți vezica
  -Spală-ți mâinile cu apă și săpun și găsește un loc relaxant pentru a efectua masajul (baie, dormitor sau oriunde altundeva te simți confortabil)
  -O baie caldă sau comprese calde pe perineu timp de 10 minute înainte de masaj pot ajuta la relaxare
  -Stai confortabil
  -Utilizează o oglindă pentru a te familiariza cu deschiderea vaginală și cu perineul

  Tehnica masajului perineal

  Pune un lubrifiant solubil pe bază de apă, sau ulei natural, cum ar fi uleiul de măsline, pe degete și perineu;

  Așează degetele doar în interiorul vaginului la o adâncime de trei până la cinci centimetri;

  Apasă ușor în jos spre rect și spre partea laterală a vaginului pentru a întinde deschiderea, până când se simte senzația de arsură ușoară, senzație de furnicătură sau furnicături;

  Întinde lubrifiantul încet și ușor, menținând presiunea și trăgând puțin de perineu în timp ce îți miști degetele de la o parte la alta a vaginului într-o mișcare în formă de U timp de aproximativ două minute;

  Masajul se poate face într-o singură direcție la un moment dat, adică de la o parte la alta, sau degetele pot fi duse în direcții opuse. Încercă diferite moduri până vei găsi ceea ce este mai confortabil pentru tine;

  masaj perineal in sarcinaConcentrează-te pe respirația relaxată în timp ce încerci să relaxezi conștient mușchii pelvieni și lași țesuturile să se întindă;

  Atenție: Evită presiunea în partea superioară a deschiderii vaginale. Fă-ți un masaj ușor și ai grijă deoarece un masaj forțat ar putea provoca vânătăi sau umflături. Oprește masajul dacă experimentezi orice durere sau disconfort.

  Până la naștere, află totul despre recoltarea și stocarea celulelor stem din cordonul ombilical.