Metoclopramidul în timpul sarcinii: Iată la ce te expui dacă vrei să scapi de grețuri și vărsături

CUPRINS:

A fi însărcinată nu este un lucru simplu. În această perioadă delicată, orice viitoare mămică acordă o atenție sporită tuturor acțiunilor pe care le face, și mai ales, medicamentelor pe care le administrează. Un singur medicament poate avea efecte negative semnificative asupra sarcinii și implicit asupra fătului în curs de dezvoltare.

De la glezne umflate, la pofte nocturne de dulciuri sau murături, simptomele sarcinii au fost bine documentate de-a lungul timpului. Există însă, două lucruri pe care cele mai multe femei însărcinate le experimentează: greața și vărsăturile.

Aceste două simptome pot deveni inconfortabile pe măsură ce se intensifică. Fiecare viitoare mămică experimentează diferit semnalele sarcinii, astfel încât pentru unele dintre ele este nevoie de o soluție pentru ameliorarea stărilor de greață și vomă.

Grețurile și vărsăturile afectează între 50 și 90 la sută dintre gravide, potrivit statisticilor. Metoclopramid, un blocant al dopaminei, este un medicament pe bază de rețetă care poate ajuta la ameliorarea simptomelor stomacului.

Este sigură administrarea de metoclopramid în sarcină?

Un studiu de lungă durată, efectuat între 1997 și 2011 în Danemarca a urmărit efectele administrării de metoclopramid în timpul sarcinii. Dintre femeile incluse în analiză, peste 40.000 au fost expuse la metoclopramidă la un moment dat în cele 9 luni de sarcină. Din datele extrase, cercetătorii au concluzionat că expunerea la metoclopramidă nu este legată de o creștere semnificativă a riscului de deces fetal sau de defecte la naștere, sau de efecte secundare, cum ar fi greutatea scăzută la naștere sau nașterea prematură.

Mai mult decât atât, riscul aparițiilor unor probleme a părut a fi mai mic: 2,5 % dintre bebelușii născuți din mame expuse la metoclopramidă în timpul sarcinii au dezvoltat o malformație congenitală în primul an de viață, comparativ cu 2,6 % dintre bebelușii născuți din mame care nu au avut luat metoclopramidă.

Mai mult decât atât, nu s-au înregistrat influențe ale administrării de metoclopramid asupra activităților de zi cu zi.

Metoclopramid în alăptare

La fel ca și în cazul sarcinii, administrarea de metoclopramid este permisă doar în doze mici pentru a evita orice timp de risc. În plus, acest medicament este des folosit pentru stimularea producerii laptelui matern. Metoclopramida promovează lactația prin împiedicarea eliberării dopaminei în sistemul nervos central, crescând astfel nivelul de prolactină și, prin urmare, crescând nivelul laptelui matern. În acest sens, pe lângă faptul că ameliorează senzația de greață și vărsăturile, poate reprezenta și o metodă de rezolvare a problemei lactației reduse. 

Cu toate acestea, poate avea și efecte secundare. În primul rând, proaspetele mămici prezintă un risc crescut de dezvoltare a depresiei postpartum, iar medicamentul metoclopramid poate accentua acest risc. Prin urmare, metoclopramidul ar trebui să fie evitat de femeile cu antecedente de depresie majoră. Alte reacții adverse raportate la mamele care alăptează includ oboseală,diaree, gură uscată, disconfort la sâni, vertij, gaze intestinale, căderea părului și anxietate. 

Ca orice alt medicament, înainte de a fi administrat, este foarte important să te adresezi medicului pentru a stabili dacă acest tratament ți se potrivește și nu prezintă riscuri pentru sarcina ta. 

 

 

Voteaza Metoclopramidul în timpul sarcinii: Iată la ce te expui dacă vrei să scapi de grețuri și vărsături: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele
Încarc...
Articolul face parte din categoriile