Molecula proaspăt descoperită este consiferată ca fiind prima de acest gen care permite multiplicarea celulelor stem într-o unitate de sânge din cordonul ombilical. Acest lucru este important, deoarece celulele stem din cordonul ombilical sunt utilizate în transplanturi pentru a trata boli de sange, cum ar fi leucemia, mielomul și limfom.
O nouă moleculă permite celulelor stem din cordonul ombilical să se multiplice
Cordonul ombilical al nou-născuților este considerat a fi o sursă excelentă de celule stem hematopoietice, care pot fi folosite în transplanturi.Spre deosebire de un transplant de maduvă osoasă, donatorul și primitorul nu au nevoie de compatibilitate imunologică, pentru un transplant de succes de celule stem din cordonul ombilical.
Noua moleculă a fost identificată de cercetatorii de la Institutul de Cercetare în Imunologie și Cancerul (IRIC) la Universitea din Montréal, în Canada. Acesta a fost numită UM171, cu referire la Université de Montréal.
Cercetatorii susțin că UM171 are potențialul de a multiplica numărul de unități de sânge din cordonul ombilical–transplant de 10 ori.
„Această nouă moleculă, combinată cu noua tehnologie bioreactoare, va permite unor mii de pacienți din întreaga lume să aibă accesul la un transplant de celule stem mai sigur„, spune cercetatorul principal IRIC Dr. Guy Sauvageau.
Copyright: Medical News Today