Odihnă în sarcină- poziţii de dormit

Pe măsură ce burtica va creşte, fiecare dintre mămici îşi va aranja culcuşul seara cu multă minuţiozitate. Multe dintre mămici se pot întreba de asemenea dacă pot să doarmă pe burtă, atunci când dimensiunile ei încă permit acest lucru.

Dacă aceasta este poziţia în care vă simţiţi cel mai confortabil ăn timpul somnului, atunci trebuie să ştiţi că medicii o permit până în săptămânile 12 şi 13 de sarcină, aceasta este perioada în care uterul încă se află în cavitatea sa. Din momentul în care acesta începe să crească şi depăşeşte cavitatea uterină poziţia de dormit pe burtă este interzisă de către medici.

În trimestrul al doilea şi cu atţt mai mult în cel de-al treilea dormitul pe burtă este categoric interzis! Este vorba despre un disconfort teribil, cauzat şi de faptul că bebeluşul va apăsa pe intestine, rinichi şi alte organe interne.

Vena cavei interioare se desfăşoară de-a lungul coloanei vertebrale, funcția sa principală constând în furnizarea de sânge de la membrele inferioare la inimă. Prin urmare, prin comprimarea acestei vene se reduce cantitatea de sânge. Gravida începe să se simtă amețită, ea este diagnosticată cu tahicardie, având permanent senzaţia că nu are suficient aer. Presiune prelungită pe vena cavă inferioară poate afecta negativ dezvoltarea copilului.

Ce putem face pentru un somn confortabil în timpul sarcinii? Medicii recomandă folosirea de perne speciale, umplute cu polistiren, cu care puteți regla poziția corpuluiPerna pentru femeile gravide poate fi de diferite tipuri, în funcție de formă: este posibil să puneţi în partea din spate, sub burta sau între picioare perna poate ajuta la micşorarea presiunii asupra pelvisului.