Ovarele polichistice: Cum afectează sarcina?

Cuprins

 

Sindromul ovarelor polichistice este o afecțiune hormonală comună la femei. Femeile cu această problemă reușesc mai greu să rămână însărcinate și prezintă un risc mai mare de a dezvolta complicații în timpul sarcinii. Cu toate acestea, prin gestionarea simptomelor, multe femei cu ovare polichistice pot rămâne însărcinate și pot avea un copil sănătos.

Simptomele ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice reprezintă o afecțiune în care ovarele produc valori mai mari decât cele normale ale hormonilor masculini (androgeni). Acest lucru poate afecta ciclul menstrual, fertilitatea și aspectul unei femei. Printre simptomele se numără:

  •         perioade menstruale neregulate
  •         chisturi pe ovare
  •         infertilitate
  •         creștere în greutate
  •         acnee
  •         păr excesiv pe față și corp
  •         rezistenta la insulina

Sindromul ovarelor polichistice și infertilitatea

Dacă ai această afecțiune, s-ar putea să fie mai dificil să rămâi însărcinată. Acest lucru se datorează faptului că nivelurile ridicate de hormoni masculini împiedică eliberarea unui ovul (ovulație).

Poți crește șansele de a rămâne însărcinată prin:

  • Menținerea unei greutăți sănătoase – s-a demonstrat că o pierdere în greutate de 5-10% crește semnificativ șansa de a rămâne însărcinată
  • Adoptarea unei alimentații sănătoase
  • Practicarea de exerciții fizice regulate
  • Monitorizarea ovulației
  • Dacă ai făcut unele modificări, iar acest lucru încă nu te-a ajutat, medicul ar putea recomanda teste de fertilitate și poate prescrie medicamente pentru fertilitate.

Sindromul ovarelor polichistice și sarcina

Sindromul ovarelor polichistice crește riscul apariției unor complicații în timpul sarcinii, cum ar fi:

 Avort spontan sau pierderea precoce a sarcinii. Femeile cu ovare polichistice sunt de trei ori mai susceptibile să aibă un avort spontan în primele luni de sarcină decât femeile fără această afecțiune.

Diabet gestational. Acesta este un tip de diabet pe care îl dobândesc doar femeile însărcinate. Este tratabil și, dacă este controlat, nu provoacă probleme semnificative mamei sau fătului. În cele mai multe cazuri, afecțiunea dispare după nașterea copilului. Bebelușii ale căror mame au diabet gestațional pot fi foarte mari (ceea ce duce la necesitatea nașterii prin cezariană și au probleme cu respirația. Femeile cu diabet gestational, precum si copiii lor, prezintă un risc mai mare de diabet de tip 2 mai târziu de-a lungul vieții.

Preeclampsie. Preeclampsia, o creștere bruscă a tensiunii arteriale după a 20-a săptămână de sarcină, poate afecta rinichii, ficatul și creierul mamei. Dacă este lăsată netratată, preeclampsia se poate transforma în eclampsie. Eclampsia poate provoca leziuni ale organelor, convulsii și chiar deces.

 Naștere prematură. Bebelușii sunt considerați „prematuri” dacă sunt născuți înainte de săptămâna 37 de sarcină. Bebelușii prematuri sunt expuși riscului unor mai multe probleme de sănătate, atât după naștere, cât și mai târziu în viață, iar unele dintre aceste pot fi grave.

Naștere prin cezariană. Femeile însărcinate și având ovare polichistice au mai multe  șanse de a avea nevoie de cezariană din cauza complicațiilor asociate cu această afecțiune, cum ar fi hipertensiunea arterială indusă de sarcină. Deoarece nașterea prin cezariană este o procedură chirurgicală, recuperarea poate dura mai mult decât cea de după nașterea naturală si poate avea riscuri atât pentru mamă, cât și pentru sugar.

Femeile cu ovare polichistice au, de asemenea, o probabilitate mai mare de a avea nevoie de cezariană, deoarece bebelușii lor ar putea fi mai mari decât era de așteptat pentru vârsta gestațională. Mai mult decât atât, bebelușii au un risc mai mare de a deceda în momentul nașterii și de a fi internați într-o unitate de terapie intensivă. 

Cu toate acestea, nu ar trebui să te descurajezi. Un stil de viață echilibrat, precum o alimentație sănătoasă și exerciții fizice regulate, alături de controale dese la medic pot crește semnificativ șansele de rămâne însărcinată chiar dacă suferi de ovare polichistice. Tot ce trebuie să faci este să rămâi constantă.

 

Voteaza Ovarele polichistice: Cum afectează sarcina?: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele
Încarc...
Articolul face parte din categoriile