Paracetamol in sarcina: Este un medicament nociv?

Paracetamol în sarcină: Este un medicament nociv?

Cuprins

Paracetamolul este considerat de mulți ca fiind un medicament sigur și eficient – dar ar trebui femeile gravide să evite administrarea de paracetamol? Chiar dacă multe femei evită consumul medicamentelor de orice fel în timpul sarcinii, există mămici care au nevoie de un remediu pentru rapid pentru unele afecțiuni.

 Paracetamolul în timpul sarcinii

În timpul sarcinii, paracetamolul este alegerea preferată pentru a trata:

  • durerea ușoară sau moderată;
  • febra

Paracetamolul a fost utilizat în mod obișnuit în toate etapele sarcinii pentru a reduce o temperatură ridicată și pentru a ameliora durerile ușoare. Nu există dovezi clare că are efecte dăunătoare asupra fătului.

Dar, la fel ca în cazul oricărui medicament luat în timpul sarcinii, este recomandat să administrezi paracetamol la doza cea mai mică pe o perioadă cât se poate de scurtă.

Dacă ai constat că doza administrată nu și-a făcut efectul, durerea si celelalte simptome persistand, cel mai bine ar fi sa consulti un medic.

Indicații privind administrarea de paracetamol în sarcină

Nu este recomandat să combini cafeina cu paracetamolul. Nivelurile ridicate de cafeină pot afecta greutatea copilului la naștere, ceea ce poate crește riscul de probleme de sănătate. Prea multă cofeină poate provoca, de asemenea, avort spontan. Fii prudentă atunci când alegi să folosești paracetamolul.

Evitarea medicamentelor în timpul sarcinii

În mod ideal, ar trebui să eviți să iei medicamente atunci când ești gravidă, în special în primele 3 luni. Probleme precum răceli sau dureri minore nu necesită de fiecare dată tratament cu medicamente.

Dacă simți nevoia unor medicamente în perioada sarcinii, discută mai întâi cu medicul tău ginecolog.

Așadar, paracetamolul nu este interzis în sarcină, însă trebuie administrat cu multă prudență, numai în doze mici și pe o perioadă scurtă de timp. De asemenea, întărește-ți sistemul imunitar mâncând mai multe fructe și legume.