De ce se umflă picioarele în timpul sarcinii? 

Umflarea picioarelor în sarcă este normală și apare de obicei  din cauza presiunii crescute a sângelui. Aproximativ 50%  dintre femeile însărcinate o experimentează în jurul gleznelor, în special în ultimele luni de sarcină.

Umflarea picioarelor se agravează, de obicei, spre sfârșitul zilei, mai ales dacă stai mult timp în picioare. Gravitatea face ca lichidul să se colecteze în punctul cel mai de jos din corp. În sine, ea nu reprezintă o boală, ci mai degrabă simptomul unei boli subiacente.

 Ce cauzează picioare umflate în sarcină? 

Umflarea picioarelor are numeroase cauze. Din punct de vedere medical, cuvântul „umflat” înseamnă o proeminență sau o dispnee anormală. Astfel, dacă un picior este umflat, înseamnă că acesta este mărit. Picioare umflate în sarcină, de obicei, reprezintă un semn al unei probleme fundamentale, dar niciuna nu reprezintă un motiv de îngrijorare.

Cauzele picioarelor umflate sunt numeroase. Iată de ce se umflă picioarele în sarcină:

Tumefiere (sau edem): picioare umflate din cauza mersului pe jos mult timp.

Sarcina: umflarea normală pe care cele mai multe femei gravide o au în timpul sarcinii.

Medicamente (efecte secundare): Multe medicamente au ca efecte secundare retenția de lichide care se manifestă ca umflături. Categoriile generale de medicamente care pot determina umflături includ medicamente antiinflamatorii, hormonale, medicamente pentru persoanele cu diabet zaharat, medicamente antihipertensive și cardiace.

Leziuni: orice traumă a piciorului (de obicei, entorse sau fracturi) poate duce la umflături.

Boli: boli de inimă, boli hepatice, boli renale, toate aceste boli pot influența mobilizarea fluidelor în organism prin interacțiuni fizice.

Infecție: orice infecție, fie localizată (abces), fie difuză (celulită)

Lymphedema: umflare cauzată de vasul limfatic sau de blocarea ganglionilor limfatici ai lichidului limfatic.

Cheaguri de sânge: blocarea vaselor de sânge (de obicei venoase) care determină scurgerea fluidelor din vase în țesuturi.

 Picioare umflate în sarcină tratament 

Tratamentul pentru picioare umflate la gravide depinde de cauza sau cauzele care stau la baza acestora. Pentru multe femei, pur și simplu ridicarea picioarelor deasupra nivelului inimii sau pur și simplu mișcarea acestora în mod regulat în timpul zilei va reduce sau elimina umflarea. Cu toate acestea, pentru multe altele, tratamentul cauzei care stă la baza inflamației poate include antibiotice pentru infecții, atelă sau înveliș pentru entorsă, administrarea medicamentelor adecvate.

Tratamentul emergent și urgent este rar pentru umflarea piciorului în sarcină, dar apare pentru anumite cauze care stau la baza. Exemplele includ:

  1. preeclampsie în timpul sarcinii,
  2. exacerbări congestive ale insuficienței cardiace,
  3. insuficiență hepatică,
  4. insuficiență renală,
  5. abcese,
  6. celulita.

În momentul în care umflarea picioarelor în sarcină este însoțită de alte simptome majore, cum ar fi scurtarea respirației, durerea toracică sau febra, trebuie contactat imediat un medic specialist.

Umflarea picioarelor în sarcinăÎn timpul sarcinii, trebuie să ai mare grijă de sănătatea ta, întrucât de ea depinde și sănătatea bebelușului tău. Ai grijă de tine și de copilul tău atât în timpul sarcinii, cât și după aceea.

Baby Stem oferă servicii de prelucrare și de depozitare a celulelor stem în patru laboratoare  performante, prin colaborarea cu Seracell, banca numărul 1 în Germania. Astfel, stocarea se face în șase eșantioane: trei eșantioane, fiecare apt pentru un eventual transport și încă trei mini-eșantioane destinate testelor de compatibilitate, testelor ADN sau identificării malformațiilor genetice ale celulelor stem. Pentru mai multe detalii, vizitează www.babystem.ro.