Pierderea lichidului amniotic: simptome, cauze şi tratamente!

Cuprins

Ce este lichidul amniotic?

Fluidul amniotic este lichidul de protecție conținut în sacul amniotic al unui amniot însărcinat. Acest lichid este ca o pernă pentru fătul în creștere, înconjurând fetusul în timpul întregii sarcini, dar facilitează și schimbul de nutrienți, apă și produse biochimice între mamă și bebeluș.

În momentul începerii travaliului, acest lichid se pierde, acțiune care poartă denumirea populară „ruperea apei”.

De unde provine lichidul amniotic?

În primele 14 săptămâni de sarcină, lichidul se transferă din sistemul circulator în sacul amniotic. La începutul celui de-al doilea trimestru, bebelușul începe să înghită lichidul, să-l transmită prin rinichi și să-l elimine prin urină, pe care apoi o înghite din nou.

În această situație, bebelușul joacă un rol important în menținerea unei cantității necesare de lichid în sacul amniotic. Uneori, nivelul lichidului poate deveni ori prea mic ori prea mare, devenind o problemă serioasă.

Cât de mult lichid amniotic ar trebui să am?

În mod normal, cantitatea de lichid amniotic se extinde până la începutul celui de-al treilea trimestru. În perioada de 34 până la 36 de săptămâni, poate exista aproximativ un litru de lichid amniotic. După aceea, scade treptat până la naștere.

La început, lichidul amniotic este doar apa cu electroliţi, pentru că mai apoi, să fie prezente şi proteine, glucide, lipide şi fosfolipide, uree – toate având un rol important în dezvoltarea fătului.

Ce conţine lichidul amniotic?

La început, lichidul amniotic provine din plasma maternă, iar  mai apoi, placenta, membrana sacului amniotic, cordonul ombilical şi pielea fătului să producă – în primele 14 săptămâni de sarcina – această substanţă.

Pe măsură ce vasele placentare şi fetale se dezvoltă, lichidul trece prin ţesutul fetal, ca un exudat al pielii. După 20-25 de săptămâni de sarcină, atunci când are loc keratinizarea pielii fătului, cantitatea de lichid amniotic depinde doar de circulaţia lichidului amniotic. Cu alte cuvinte, după 25 de săptămâni de sarcină, urina bebeluşului reprezintă ce mai mare parte din lichidul amniotic.


lichid amniotic

Baby Stem este alături de tine și de copilul tău și îți oferă cele mai utile sfaturi și informații. Unic partener Seracell în România, Baby Stem oferă servicii de recoltare și depozitare a celulelor stem la standarde înalte. Pentru detalii, vă rugăm accesați site-ul www.babystem.ro.

Nota pentru Pierderea lichidului amniotic: simptome, cauze şi tratamente!: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (2 note, media: 3,00 din 5)
Încarc...
Articolul face parte din categoriile