Cuprins:

 

Nu toate sarcinile evoluează așa cum ar trebui. Uneori, viitoarele mamici se pot confrunta cu anumite probleme, mai mult sau mai puțin grave. Placenta previa este una dintre aceste probleme, în care placenta creşte în partea inferioară a uterului şi poate acoperi total sau parțial din deschiderea colului uterin. În cele mai multe cazuri, această situație se corectează de la sine, iar bebelușii se nasc perfect normali.

O sarcină normală presupune existența intrauterină a fătului și a anexelor fetale: placenta, cordonul ombilical, membranele amniotice și lichidul amniotic. Placenta se formează pe peretele intern al uterului, la scurt timp după concepție, și are rol de hranire pentru bebeluș, furnizând de la mamă către acesta oxigen și substanțe nutritive. De asemenea, are și rolul de a elimina produșii de degradare din sângele fătului. În mod normal, placenta se atașează de uter deasupra cervixului, însă, rareori, în circa 1 din 200 de sarcini, placenta se formează la baza uterului și blochează total sau parțial cervixul, problema fiind denumită placenta previa.

Există 4 variante anatomoclinice ale localizării placentei previa:

 1. Placenta previa centrală – este cea mai intalnită formă a acestei probleme, ce acoperă în totalitate orificiul cervical intern.
 2. Placenta previa parțial centrală – placenta acoperă doar o parte a orificiului cervical intern.
 3. Placenta previa marginală – placenta blochează marginea orificiului cervical intern.
 4. Placenta previa laterală – placenta ajunge cu marginea la 2-3 cm de orificiul cervical intern.

Cauzele apariției placentei previa

Nu se cunosc cauzele reale ale apariției placentei previa, însă există o serie de factori favorizanți:

 • sarcinile anterioare cu placenta previa – pacientele cu antecedente de placenta previa au risc crescut la o viitoare sarcină;
 • operațiile de cezariană anterioare;
 • avorturile – determină cicatrizări ale endometrului (mucoasa uterină);
 • 5 sau mai multe sarcini – incidența este de aproape 80 % la pacientele cu nașteri multiple;
 • vârsta peste 35 de ani;
 • fumatul – este un factor de risc deoarece determină tulburari vasculare la nivelul mucoasei uterine;
 • placenta previa poate apărea și în cazul sarcinilor gemelare, în cazul incompatibilităților de RH cu izoimunizare și la pacientele cu diabet;
 • țesut cicatricial pe uter;
 • Alte cicatrici uterine dobândite după operații pentru fibroame uterine (miomectomii).

Simptomele placentei previa

Simptomele variază în general în funcție de forma anatomo-clinică. Chiar dacă placenta previa nu este însoțită de simptome, medicul poate detecta această problemă la o ecografie de rutină sau la o ecografie făcută cu alte scopuri.

 • În general, în localizările parțial centrale, marginale și laterale apare sângerarea pe cale vaginală, fără o cauză aparentă. Sângerarea este de obicei nocturnă și nu este însoțită de durere.
 • Sângerările severe sunt cele mai comune simptome în cazul placentei previa. Acestea pot conduce la anemie sau volum scăzut de sânge.
 • De asemenea, pot apărea și scurgeri de culoare roșu aprins, fără ca viitoarea mămică să aibă dureri sau crampe.
 • În varianta cea mai gravă de placenta previa centrală, evoluția nu prezintă simptome pe parcursul sarcinii, sângerarea se declanșează brusc, odată cu primele contracții uterine, sau are caracter provocat (contact sexual, traumatism, tuseu vaginal).

Tratamentul pentru placenta previa

Orice sângerare vaginală, nedureroasă, dar suspicioasă, apărută în trimestrul 3, poate da semne de placenta previa. În cadrul investigațiilor ce se efectuează pe parcursul sarcinii, un loc important îl ocupă ecografia. Efectuată în trimestrul 3 de sarcină (după 28 săptămâni), aceasta stabilește localizarea placentară cu o acuratețe de 95%.

De asemenea, în variantele parțial centrale, marginale, laterale de placenta previa, se poate ajunge la tratament medicamentos și spitalizare. Deoarece fătul este prematur, se recurge întotdeauna la temporizare. În varianta centrală a placentei previa cu sângerare abundentă, de cele mai multe ori se impune operația de cezariană în scopul salvării mamei, indiferent de vârsta sarcinii și de dimensiunile fătului.

placenta previa sarcinaÎn cazul în care travaliul nu s-a declanșat, hemoragia nu este mare, iar fătul nu este în pericol, evoluția sarcinii este favorabilă. Orice decizie cu privire la naștere trebuie să țină cont de vârsta sarcinii, starea fătului și de cantitatea de sânge pierdut.

BabyStem aduce în România experiența si calitatea germană a serviciilor de stocare și mai ales de prelucrare a probelor biologice în vederea tratamentelor ulterioare cu celule stem. Unic partener Seracell în România, BabyStem oferă servicii de recoltare și depozitare a celulelor stem la standarde înalte. Pentru detalii, va rugăm accesați site-ul www.babystem.ro.Nota pentru Placenta previa: Care sunt factorii de risc?: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (4 note, media: 4,25 din 5)
Încarc...


Articolul face parte din categoriile

Mămici fericite ne recomandă

emma zeicescu

Au fost 9 luni de provocări, zâmbete, gânduri, lacrimi și speranțe. Vestea că voi deveni mamă a fost cea mai frumoasă. Au urmat apoi planurile de viitor. Am conştientizat și cât sunt de responsabilă de viitorul micuţului nostru și, de aceea, am decis să recoltez cu Baby Stem...

Află povestea ei

adela popescu

Dupa o perioada in care ne-am informat foarte mult, am luat decizia ca pentru siguranta copilului nostru, sa incheiem contractul cu Banca de Celule Baby Stem [...] www.babystem.ro Avem incredere si suntem convinsi ca am facut cea mai buna alegere!

Află povestea ei

amalia enache

O altfel de "valiza", o altfel de calatorie in care pornesc, cea mai importanta de pana acum.Anul acesta de 1 iunie, i-am facut primul cadou copilului meu inca nenascut: kitul de recoltare si stocare a celulelor stem Baby Stem.

Află povestea ei

oana ionita

Inainte să fac această alegere, m-am documentat temeinic şi am ales Baby Stem. De ce? Pentru că stocând [...] se păstrează toate celulele atât de importante în tratamente [...] şi pentru că experienţa Baby Stem [...] este remarcabilă.DA, copilul meu merită ce este mai bun!

Află povestea ei

ioana tiganila

Romania, Liban, Africa de Sud ... Nu conteaza din ce colt de lume venim, nu conteaza culoarea pielii. Important este sa invatam din prezent, ca sa putem construi un viitor mai frumos. Iar viitorul sunt copiii.​​Haideti sa investim, ce gasim fiecare mai bun pe lume, in copiii nostri si in viitorul lor!Noi tocmai am facut un prim pas : am decis sa recoltam celule stem cu Baby Stem.

Află povestea ei

carmen bruma

După multe luni de studiat ofertele de pe piaţă, am decis să aleg Baby Stem. Iată câteva dintre motive: [...] stocarea se face în 3 eşantioane şi este garantată timp de 20 de ani prin asigurarea împotriva falimentului.

Află povestea ei

mirela boureanu-vaida

Aseara am incheiat contractul cu Banca de Celule Baby Stem pentru viitorul si siguranta copilului meu.. Sper sa nu fie niciodata nevoie de ele, dar paza buna trece primejdia rea.. de aceea am apelat la cei mai buni!!Multumesc, Baby Stem!

Află povestea ei

daniel osmanovici

Ce să alegi? Trebuie să alegi? Cum alegi? După ce am trecut în revistă toate ofertele …cu prețuri, metode recoltare, transportator care lucrează și în weekend, durată de păstrare și modalitate de păstrare, modul și modalitatea prin care pot să mă folosesc de ele, costuri înainte, după sau la nevoie am decis să aleg #babystem...

Află povestea lui

andreea banica

Sunt fericita!!! Azi am luat kit-ul de recoltare celule de la Baby Stem, [...] Prelevand celule din cordonul ombilical si stocandu-l [...], stocam mai multe celule care ne pot ajuta, in acest moment, in tratarea a peste 80 de boli. Viitoare mamici, asigurati-va bebelusul!

Află povestea ei

oana roman

Investiţia în viitorul copilului meu este cea mai importantă pentru mine. De aceea am hotărât din timpul sarcinii că voi recolta celule stem. După ce m-am documentat şi am studiat în detaliu mai multe oferte de pe piaţă, am hotărât că Baby Stem...

Află povestea ei

octavia geamanu

In minunata perioada a existentei mele – care-o precede pe cea mai frumoasa 🙂 -, am avut multe nopti nedormite in care am cautat raspunsuri la sutele de intrebari pe care n-ai cum sa nu ti le pui atunci cand urmeaza sa devii mama...

Află povestea ei

raluca culcea

E aproape aici! Gandul ma entuziasmeaza, ma copleseste, uneori ma amuza si alteori ma sperie. Dar in permanenta ma motiveaza! Sanatatea copilului meu e acum cel mai important lucru asadar caut acei specialisti care vor face din sanatatea prichindelului meu un ţel la fel de important...

Află povestea ei

Medicii aleg cu incredere Baby Stem

Contactează-ne pentru a primi o ofertă personalizată și consultanță gratuită din partea specialiștilor noștri.

Termenii si Conditiile

Celule stem
Câștiga un voucher de 1000 EURO pentru orice pachet de recoltare celule stem Baby Stem și premii speciale oferite de Provita (consultație, ecografie, kinetoterapie & masaj). Înscrie-te în concurs completând formularul de mai jos și te vom contacta cu informații despre stocarea celulelor stem! Succes!

Termenii si Conditiile