Poftele în timpul sarcinii – ce indică și cum le putem potoli?

După primul trimestru de sarcină , caracterizat de grețuri matinale și lipsa poftei de mâncare, apetitul tău poate să o ia razna pe alocuri. Te poți trezi cu pofte neașteptate pe care nu ți le poți explica și pe care cu greu le poți potoli. Cât sunt de justificate aceste pofte și ce înseamnă ele mai exact?

Unii nutriționiști sunt de pare că poftele au o legătură directă cu lipsa de vitamine din organism. De exemplu, nevoia de mânca gheață sau a mirosi substanțe puternice cum ar fi detergentul de rufe, apretul sau vopseaua,  pot fi un semn al lipsei de fier.  De asemenea,  nevoia acută de a mânca ciocolată poate indica o carență de magneziu. Vestea mai puțin bună este că magneziul îl poți găsi și în alimente mai puțin contraindicate cum ar fi alunele, nucile, semințele sau legumele verzi.  Nevoia de mânca ceva foarte consistent și bogat în grăsimi poate fi un semn al lipsei de proteine, care poate fi acoperită cu un consum crescut de carne roșie. Piersicile consumate în cantități mai mari decât de obicei, pot fi un indiciu că organsimul tău are nevoie de betacaroten. Iar lista poate continua.

Pe de altă parte, sunt suficiente voci care spun că nu există o legătură directă între poftele din timpul sarcinii și nevoile organismului. Explicația pentru apariția poftelor fiind legată de schimbările hormonale care apar odată cu sarcina. Din păcate pentru silueta mămicilor, poftele se manifestă de cele mai multe ori în a doua partea a zilei și în special seara, motiv de glumă pentru soții, care povestesc ce aventuri au trăit ei în căutarea unor alimente care să le facă fericite pe mămici.  

Cu toate acestea, putem însă controla acest apetit bogat de a mânca ceva oricând și oricât. Un mic dejun bogat în calorii îți poate micșora nevoia de a ronțăi ceva până la masa de prânz. Exercitiile fizice regulate, îți tin mintea ocupată și nu te mai gandesti astfel la nevoia de a manca. Suportul emoțional este un aliat important în lupta împotriva pofelor. Schimbările bruște de dispoziție te pot face mai vulnerabilă și gata să ataci punga cu chips-uri. Așa că înlocuiește ronțăitul cu o discuție cu o prietenă sau chiar cu partenerul. Un ultim sfat ține de antrenamentul creierului. Învață să mănânci în cantități mici, cât să îți potolești pofta – o cupă de îngheață e suficientă atunci când simți nevoia de dulce, nu e cazul să ataci întreagă cutie de înghețată.

Voteaza Poftele în timpul sarcinii – ce indică și cum le putem potoli?: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele
Încarc...
Articolul face parte din categoriile