Primele zile ale nou-născutului acasă, la ce să te aștepți și cum să faci față cu brio

Primele zile acasă cu bebe sunt cele mai grele!” par a spune în cor majoritatea părinților. În timp ce bebelușul se adaptează la viața din afara uterului, adulții se acomodează cu schimbările care vin la pachet cu noul statut de proaspeți părinți. În realitate, dificultatea acestor zile vine din teama de necunoscut și din grija ca puiul lor să fie bine. 

 

Îngrijirea nou-născutului în primele zile acasă nu trebuie însă privită deloc cu teamă, iar de acest lucru își dau seama majoritatea după ce zilele se transformă în rutină. Pentru că ajung să știe exact ce trebuie să facă în diverse situații, cum să-l schimbe, cum să-l spele, cum să procedeze în cazul în care bebe regurgitează, care sunt preferințele de somn. 

 

Ce trebuie să știi despre îngrijirea nou-născutului în primele zile

 

Suntem convinși că ai așteptat cu nerăbdare acest moment, în care să-ți poți ține copilul în brațe. Și este de înțeles, sentimentul de iubire este unic, iar emoțiile pe care le simți ca proaspăt părinte sunt greu de descris în cuvinte. Dar, realitatea este că pe lângă această bucurie apar și stări de angoasă, neîncredere sau frică, toate pornind de la faptul că nu știi dacă ceea ce faci este bine. 

primele zile ale nou-nascutului acasa

Așa că vrem să-ți venim în ajutor cu acest articol și să-ți spunem că este doar o etapă, căreia îi poți face față cu brio dacă te informezi corect și știi la ce să te aștepți:

 

Plânsul. Singura modalitate prin care bebelușul comunică în primele zile de viață este plânsul. Este modalitatea prin care nou-născutul răspunde la stimuli (foame, disconfort, oboseală, frică) și arată că interacționează activ cu mediul exterior. Dacă te întrebi, cât de mult este ”normal” să plângă un nou-născut, află că specialiștii spun că durata plânsului aproximativ estimată la un sugar sănătos este de:  2h/zi , la 2 săptămâni de viață; la 6 săptămâni ajunge la 3h/zi; la 3 luni plânge cam 1h/zi. În funcție de temperamentul copilului și disponibilitatea părinților de a răspunde la solicitări, unii plâng mai mult, alții sunt mai liniștiți.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Alăptatul sau biberonul cu lapte praf. Bineînțeles că este de dorit ca hrana bebelușului nou născut să fie laptele mamei, care se recomandă să fie la cerere, adică de câte ori copilul solicită. În cazul în care va fi hrănit cu formulă de lapte praf, respectă indicațiile medicului neonatolog din spital sau ale medicului pediatru la care este bine să mergi lunar în primele 6 luni de viață. 

 

Regurgitațiile. Există posibilitatea ca bebelușul să regurgiteze, adică după fiecare masă sugarul varsă o parte din ceea ce a mâncat, deoarece sfincterul esofagian este insuficient dezvoltat. Regurgitațiile sunt un fenomen normal și nu ar trebui să te sperie, însă dacă ți se par foarte abundente și seamănă mai degrabă cu vărsăturile, întreabă medicul pediatru cum trebuie procedat și dacă sunt necesare investigații suplimentare. 

primele zile ale nou-nascutului acasa

Colicile. Probabil, dacă ai părinți în grupul de prieteni, ai auzit de colici, adică dureri de stomac cauzate de balonare. Teoretic, colicii se diagnostichează prin excluderea oricăror alte afecțiuni care ar putea provoca plânsul inconsolabil al nău-născutului și dacă există semne asociate precum strângerea piciorușelor și încordarea corpului, stomăcel zgomotos care chiorăie și produce multe gaze. Există teorii care spun că alimentația mamei care alăptează poate fi o cauză, astfel se vor exclude alimentele care balonează sau mâncărurile condimentate. De asemenea, medicul pediatru îți va recomanda diverse metode pentru a-l ajuta pe sugar să eructeze după fiecare masă (de exemplu punerea pe umăr și bătutul ușor pe spate) și metode pentru facilitarea eliminării gazelor nou-născutului (așezarea pe burtică, masajul circular pe abdomen sau unele medicamente sau remedii naturiste). 

 

Igiena. În primele zile de viață, este nevoie să acorzi puțin mai multă atenție buricului, care este recomandat să se mențină cât mai uscat, chiar dacă îi faci baie copilului zilnic. După fiecare scutec, folosește soluția indicată de medic (alcool medicinal sau pudra baneocin), până acesta va cădea, proces care se întâmplă de obicei în ziua a zecea. De asemenea, folosește serul fiziologic și compresele sterile în primele zile de viață pentru a-i șterge ochii și pentru a-i curăța nasul. De asemenea, este bine să acorzi atenție schimbării scutecului, de preferat cât mai des și spălat după fiecare scaun, deoarece există riscul iritațiilor de scutec.

 

Ce se întâmplă cu mama în primele zile după naștere

 

Și tu ar trebui să te aștepți la schimbări legate nu doar de ceea ce simți, ci și transformări ale organismului care pe de-o parte încearcă să își revină după naștere, vorbim de un eveniment traumatizant pentru corp, dar și să se pregătească pentru ceea ce urmează.

 

Așadar, iată la ce ar trebui să te aștepți în primele zile după ce ai născut:

 

Apariția lohiilor. Lohiile sunt o scurgere vaginală sângeroasă normală după naștere care pot fi abundente în primele 24-48h, dar care se diminuează pe parcurs. 

 

Angorjarea sânilor. Inflamarea sânilor se numește angorjare și semnalează creșterea volumului de lapte și schimbarea compoziției colostrului (primul lapte). O proaspătă mamă care alăptează poate reduce acest disconfort prin hrănirea frecventă a bebelușului. Dacă nu alăptezi atunci poartă un sutien de suținere și aplică-ți comprese reci pentru a reduce inflamarea sânilor. Angorjarea este temporară și durează 36-48h.

pozitii de alaptare

Oboseala. 70% dintre femei se plâng de oboseală la o săptămână sau două după naștere. Este un fenomen normal, cauzat în special de privarea de somn, așadar încearcă pe cât posibil să dormi de câte ori doarme și cel mic, să te hrănești cât mai sănătos, să ceri ajutor partenerului sau familiei și să găsești metode de relaxare, din când în când.

 

Depresia post-partum. Starea de tristețe, care apare până la a doua săptămână de naștere, este o stare temporară normală, dacă însă observi că te simți din ce în ce mai deprimată, ai gânduri negative și îți este aproape imposibil sa îți regăsești echilibrul emoțional, mergi la doctor sau la un psiholog și discută despre aceste schimbări.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

Timp de 9 luni, puiul tău stă în cel mai sigur loc de pe pământ, pântecul tău. Tu ai grijă de tine și noi vom avea grijă de micuțul tău în viitor, pentru că Baby Stem se ocupă de păstrarea celulelor stem în deplină siguranță în laboratoarele de colectare a celulelor stem recoltate la nașterea bebelușului!