PRO si CONTRA: Anestezia dentara in timpul sarcinii

 PRO si CONTRA: Anestezia dentara in timpul sarcinii

 

Între vizite la medic, vizite în spitale și pregătirea nașterii, nu renunța la vizita pe care trebuie să i-o faci dentistului înainte ca micuțul tău să se nască.

Controlul dentar în timpul sarcinii este sigur și important pentru sănătatea orală. Nu numai că poți opta pentru curățarea profesională a dinților, sau curățarea cariilor, dar medicul dentist te poate ajuta cu orice simptome dentare legate de sarcină pe care s-ar putea să le experimentezi.

 

Cuprins

 

 Este sigur să mergi la dentist în timpul sarcinii?

 

Mamele sunt foarte curioase în legătură cu mersul la dentist în timpul sarcinii. Controalele dentare preventive și examenele anuale în timpul sarcinii nu sunt numai sigure, ci sunt recomandate. Creșterea nivelului hormonal în timpul sarcinii determină gingiile să se inflameze, să sângereze și să adune resturi alimentare, provocând o iritare crescută a gingiilor.

Prevenirea problemelor stomatologice în timpul sarcinii este esențială pentru a evita infecțiile orale, cum ar fi boala gingiilor, care a fost legată de nașterea prematură.

Procedurile dentare în perioada sarcinii, cum ar fi curățarea cariilor sau punerea unor coroane dentare, ar trebui efectuate pentru a reduce șansele de infecție.

În cazul în care te hotărăști să mergi la stomatolog în timpul sarcinii, al doilea trimestru este ideal.

Odată ce ai ajuns la al treilea trimestru, ar putea fi foarte dificil să te culci pe spate pentru o perioadă lungă de timp. În acest caz, cel mai bine ar fi să amâni vizita la stomatolog până după naștere.

 

 Anestezia locală în timpul sarcinii

 

anestezie dentara sarcinaDacă ai o sarcina în curs de dezvoltare și necesiţi o plombă, o curățare de canal sau de scoaterea unui dinte, un lucru la care nu trebuie să te îngrijorezi este siguranța produselor anestezice folosite de medicul dentist pe durata procedurii. Ele sunt sigure şi pentru tine, şi pentru bebeluşul tău.

Un studiu din 2015, a urmărit un grup de femei însărcinate care au urmat proceduri stomatologice în care au fost folosite anestezicele precum lidocaina si un grup care nu a urmat astfel de proceduri. Studiul a demonstrat faptul că aceste tratamente au fost sigure în perioada sarcinii, deoarece acestea nu produc nici o diferență în rata pierderilor de sarcină, nu creează defecte congenitale, nu duc la prematuritate sau nu influenţează greutatea copilului la naștere. Studiul nu a identificat dovezi care să arate că tratamentul dentar cu anestezice este dăunător în timpul sarcinii.