Rinichii creați artificial în laborator din celule stem rerpezintă un pas important pentru milioane de pacienți care prezintă risc sau sunt diagnosticați cu boli renale, după ce o echipă de cercetătorii de specialitate din Melbourne a reușit să facă un transplant de țesut în corpul unui șoarece.

Grant Monks, un tânăr de 24 de ani din Australia, a fost diagnosticat cu insuficiență renală de când era un copil. Până la vârsta de șase ani, el a fost supus unui tratament regulat de dializă. Iar la 13 ani a avut primul lui transplant de rinichi, care a provocat un șoc în organismul său.

La un an după, Grant a avut un nou transplant de rinichi, care au funcționat normal pentru o perioadă de șase luni, însă corpul său i-a respins. Acum, trebuie să facă patru ore de dializă de trei ori pe săptămână.

Grant Monks este unul dintre cei 1,7 milioane de australieni care trăiesc cu afecțiuni renale cronice – iar rata îmbolnăvirilor este în creștere, potrivit Dr. Lisa Murphy de la Kidney Health Australia.

,,41 de mii de oameni vor suferi de boli renale în stadiu terminal până în 2010. Iar ceea ce este și mai alarmant, este că unul din trei oameni prezintă risc de îmbolnăvire la rinichi”, a adăugat Dr. Lisa Murphy.

Astfel, rata cazurilor de insuficiență renală crește cu 6% pe an, iar transplanturile de rinichi sunt dificil de obținut.

Însă o echipă de cercetători olandezi și australieni promit să reducă rata îmbolnăvirilor după ce au folosit celule stem să creeze un rinichi mai mic, pe care l-au transplantat cu succes în corpul unui șoarece, care permitea circulația sângelui prin nefroni sau filtre.

Profesorul Melissa Little este directorul departamentului de Biologie Celulară de la Institutul de Cercetare pentru Copii Murdoch din Melbourne. Little a făcut parte și din echipa de specialiști care au lucrat la experiment, iar cercetarea a fost publicată în Stem Cell Reports.

„În această lucrare am arătat că se pot preleva celule stem umane din care putem crea un țesut asemănător unui rinichi uman. Tot în cercetarea de față am demonstrat că se poate transplanta un astfel de rinichi într-un animal, care poate asigura un flux continuu de sânge pentru țesut”, a declarat profesorul Melissa Little.

Rinichiul a fost creat în laborator și, odată transplantat în șoarece, a crescut în interiorul acestuia. Însă, deși țesutul reflectă celulele complexe și structurile găsite în organul uman, sunt necesare mai multe cercetări, spun specialiștii.

Cu toate acestea, posibilitatea de a crea un rinichi din celule stem pentru oameni aduce speranță pentru pacienții care suferă de boli renale.

Banca de celule stem Baby Stem este prima bancă de celule stem din Germania, fiind partenerul exclusiv al Seracell, în România. Grupul de firme Seracell are sediul in Rostock și este din 2002 o companie inovativă de servicii în domeniul tehnologiei țesuturilor și a Celulelor Stem. Aceasta a obținut acreditarea europeană Good Manufacturing Practice. Pentur mai multe detalii, vizitați site-ul www.babystem.ro.

Sursa: https://www.sbs.com.au/news/stem-cell-kidney-gives-hope-to-sufferersNota pentru Rinichi din celule stem, o rază de speranță pentru cei în suferință: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 note, media: 5,00 din 5)
Încarc...


Articolul face parte din categoriile

Mămici fericite ne recomandă

emma zeicescu

Au fost 9 luni de provocări, zâmbete, gânduri, lacrimi și speranțe. Vestea că voi deveni mamă a fost cea mai frumoasă. Au urmat apoi planurile de viitor. Am conştientizat și cât sunt de responsabilă de viitorul micuţului nostru și, de aceea, am decis să recoltez cu Baby Stem...

Află povestea ei

adela popescu

Dupa o perioada in care ne-am informat foarte mult, am luat decizia ca pentru siguranta copilului nostru, sa incheiem contractul cu Banca de Celule Baby Stem [...] www.babystem.ro Avem incredere si suntem convinsi ca am facut cea mai buna alegere!

Află povestea ei

amalia enache

O altfel de "valiza", o altfel de calatorie in care pornesc, cea mai importanta de pana acum.Anul acesta de 1 iunie, i-am facut primul cadou copilului meu inca nenascut: kitul de recoltare si stocare a celulelor stem Baby Stem.

Află povestea ei

oana ionita

Inainte să fac această alegere, m-am documentat temeinic şi am ales Baby Stem. De ce? Pentru că stocând [...] se păstrează toate celulele atât de importante în tratamente [...] şi pentru că experienţa Baby Stem [...] este remarcabilă.DA, copilul meu merită ce este mai bun!

Află povestea ei

ioana tiganila

Romania, Liban, Africa de Sud ... Nu conteaza din ce colt de lume venim, nu conteaza culoarea pielii. Important este sa invatam din prezent, ca sa putem construi un viitor mai frumos. Iar viitorul sunt copiii.​​Haideti sa investim, ce gasim fiecare mai bun pe lume, in copiii nostri si in viitorul lor!Noi tocmai am facut un prim pas : am decis sa recoltam celule stem cu Baby Stem.

Află povestea ei

carmen bruma

După multe luni de studiat ofertele de pe piaţă, am decis să aleg Baby Stem. Iată câteva dintre motive: [...] stocarea se face în 3 eşantioane şi este garantată timp de 20 de ani prin asigurarea împotriva falimentului.

Află povestea ei

mirela boureanu-vaida

Aseara am incheiat contractul cu Banca de Celule Baby Stem pentru viitorul si siguranta copilului meu.. Sper sa nu fie niciodata nevoie de ele, dar paza buna trece primejdia rea.. de aceea am apelat la cei mai buni!!Multumesc, Baby Stem!

Află povestea ei

daniel osmanovici

Ce să alegi? Trebuie să alegi? Cum alegi? După ce am trecut în revistă toate ofertele …cu prețuri, metode recoltare, transportator care lucrează și în weekend, durată de păstrare și modalitate de păstrare, modul și modalitatea prin care pot să mă folosesc de ele, costuri înainte, după sau la nevoie am decis să aleg #babystem...

Află povestea lui

andreea banica

Sunt fericita!!! Azi am luat kit-ul de recoltare celule de la Baby Stem, [...] Prelevand celule din cordonul ombilical si stocandu-l [...], stocam mai multe celule care ne pot ajuta, in acest moment, in tratarea a peste 80 de boli. Viitoare mamici, asigurati-va bebelusul!

Află povestea ei

oana roman

Investiţia în viitorul copilului meu este cea mai importantă pentru mine. De aceea am hotărât din timpul sarcinii că voi recolta celule stem. După ce m-am documentat şi am studiat în detaliu mai multe oferte de pe piaţă, am hotărât că Baby Stem...

Află povestea ei

octavia geamanu

In minunata perioada a existentei mele – care-o precede pe cea mai frumoasa 🙂 -, am avut multe nopti nedormite in care am cautat raspunsuri la sutele de intrebari pe care n-ai cum sa nu ti le pui atunci cand urmeaza sa devii mama...

Află povestea ei

raluca culcea

E aproape aici! Gandul ma entuziasmeaza, ma copleseste, uneori ma amuza si alteori ma sperie. Dar in permanenta ma motiveaza! Sanatatea copilului meu e acum cel mai important lucru asadar caut acei specialisti care vor face din sanatatea prichindelului meu un ţel la fel de important...

Află povestea ei

Medicii aleg cu incredere Baby Stem

Contactează-ne pentru a primi o ofertă personalizată și consultanță gratuită din partea specialiștilor noștri.

Termenii si Conditiile

Celule stem
Câștiga un voucher de 1000 EURO pentru orice pachet de recoltare celule stem Baby Stem și premii speciale oferite de Provita (consultație, ecografie, kinetoterapie & masaj). Înscrie-te în concurs completând formularul de mai jos și te vom contacta cu informații despre stocarea celulelor stem! Succes!

Termenii si Conditiile