Rinichi din celule stem, o rază de speranță pentru cei în suferință

Rinichii creați artificial în laborator din celule stem rerpezintă un pas important pentru milioane de pacienți care prezintă risc sau sunt diagnosticați cu boli renale, după ce o echipă de cercetătorii de specialitate din Melbourne a reușit să facă un transplant de țesut în corpul unui șoarece.

Grant Monks, un tânăr de 24 de ani din Australia, a fost diagnosticat cu insuficiență renală de când era un copil. Până la vârsta de șase ani, el a fost supus unui tratament regulat de dializă. Iar la 13 ani a avut primul lui transplant de rinichi, care a provocat un șoc în organismul său.

La un an după, Grant a avut un nou transplant de rinichi, care au funcționat normal pentru o perioadă de șase luni, însă corpul său i-a respins. Acum, trebuie să facă patru ore de dializă de trei ori pe săptămână.

Grant Monks este unul dintre cei 1,7 milioane de australieni care trăiesc cu afecțiuni renale cronice – iar rata îmbolnăvirilor este în creștere, potrivit Dr. Lisa Murphy de la Kidney Health Australia.

,,41 de mii de oameni vor suferi de boli renale în stadiu terminal până în 2010. Iar ceea ce este și mai alarmant, este că unul din trei oameni prezintă risc de îmbolnăvire la rinichi”, a adăugat Dr. Lisa Murphy.

Astfel, rata cazurilor de insuficiență renală crește cu 6% pe an, iar transplanturile de rinichi sunt dificil de obținut.

Însă o echipă de cercetători olandezi și australieni promit să reducă rata îmbolnăvirilor după ce au folosit celule stem să creeze un rinichi mai mic, pe care l-au transplantat cu succes în corpul unui șoarece, care permitea circulația sângelui prin nefroni sau filtre.

Profesorul Melissa Little este directorul departamentului de Biologie Celulară de la Institutul de Cercetare pentru Copii Murdoch din Melbourne. Little a făcut parte și din echipa de specialiști care au lucrat la experiment, iar cercetarea a fost publicată în Stem Cell Reports.

„În această lucrare am arătat că se pot preleva celule stem umane din care putem crea un țesut asemănător unui rinichi uman. Tot în cercetarea de față am demonstrat că se poate transplanta un astfel de rinichi într-un animal, care poate asigura un flux continuu de sânge pentru țesut”, a declarat profesorul Melissa Little.

Rinichiul a fost creat în laborator și, odată transplantat în șoarece, a crescut în interiorul acestuia. Însă, deși țesutul reflectă celulele complexe și structurile găsite în organul uman, sunt necesare mai multe cercetări, spun specialiștii.

Cu toate acestea, posibilitatea de a crea un rinichi din celule stem pentru oameni aduce speranță pentru pacienții care suferă de boli renale.

Banca de celule stem Baby Stem este prima bancă de celule stem din Germania, fiind partenerul exclusiv al Seracell, în România. Grupul de firme Seracell are sediul in Rostock și este din 2002 o companie inovativă de servicii în domeniul tehnologiei țesuturilor și a Celulelor Stem. Aceasta a obținut acreditarea europeană Good Manufacturing Practice. Pentur mai multe detalii, vizitați site-ul www.babystem.ro.

Sursa: https://www.sbs.com.au/news/stem-cell-kidney-gives-hope-to-sufferers

Nota pentru Rinichi din celule stem, o rază de speranță pentru cei în suferință: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 note, media: 5,00 din 5)
Încarc...
Articolul face parte din categoriile