Rubeola este o boală virală care produce de obicei febră, tuse, conjunctivită, ochi roșii, erupție cutanată („pete Koplik”) în interiorul obrajilor. Aceasta poate fi însoțită de infecțiile urechii secundare, diaree, sau pneumonie ușoară. Majoritatea copiilor sunt vaccinați acum împotriva rujeolei cu vaccinul MMR (Mumps-Measles-Rubella). Rubeola în sarcină poate fi însă mai complicată ca la copii, de aceea necesită mai multă atenție.

Înainte ca vaccinul să apară, epidemiile de rujeolă apăreau la fiecare doi ani, de obicei în timpul iernii și în timpul unei primăveri timpurii, când copiii neimunizați erau împreună la școală, majoritatea pacienților cu rujeolă fiind copii de vârstă preșcolară. În prezent, majoritatea cazurilor sunt observate la copiii nevaccinați (copii mai mici de 15 luni care nu au avut vaccinul făcut încă și copiii preșcolari care ar fi trebuit să aibă vaccinul făcut dar nu l-au avut) și copiii mai mari, unii chiar de la liceu, care au primit o doză de vaccin dar nu au devenit imuni la virus. Poate apărea și rubeolă în timpul sarcinii, când diferite alte simptome pe lângă cele precizate pot apărea.

Riscuri

Cele mai multe femei gravide sunt imune și nu pot contacta rujeola, deoarece fie au avut rujeolă, fie au fost vaccinate.

Vaccinarea împotriva rujeolei nu este recomandată în timpul sarcinii, deoarece vaccinul conține virus viu. Rubeola în timpul sarcinii poate face fătul să dezvolte anumite maltformații.

Spre deosebire de virusul Rubeola (rujeola), care este puțin probabil să dăuneze fătului, virusul rujeolic german (rubeolă) este diferit și poate avea un efect negativ asupra fătului.

Sindromul rubeolic congenital (CRS) este o afecțiune care apare la copil în curs de dezvoltare în uterul a cărui mamă este infectată cu virusul rubeolei. Femeile gravide care contactează rubeola sunt expuse riscului de avort spontan sau decese, iar copiii în curs de dezvoltare sunt expuși riscului unor defecte congenitale grave, cu consecințe devastatoare, de-a lungul vieții.

Cele mai frecvente defecte congenitale pentru rubeola în sarcină pot include:

  • Surditate
  • Defecte ale inimii
  • Tulburări intelectuale
  • Deteriorarea ficatului și a splinei
  • Greutate mică la naștere
  • Erupție cutanată la naștere

Complicațiile mai puțin frecvente pot include:

  • Glaucom
  • Leziuni ale creierului
  • Tulburări tiroidiene și alte probleme hormonale
  • Inflamația plămânilor

Tratamente

Rubeola este foarte periculoasă pentru o femeie însărcinată și copilul ei în curs de dezvoltare. Oricine nu este vaccinat împotriva rubeolei este expus riscului de apariție a bolii. Femeile trebuie să se asigure că sunt protejate de acest risc înainte de a rămâne gravide.

Infecția cu rubeolă în timpul sarcinii provoacă cele mai grave leziuni atunci când mama este infectată la începutul sarcinii, în special în primele 12 săptămâni (primul trimestru).

Dacă nu știi dacă ai avut rujeolă sau dacă ai fost vaccinat împotriva acesteia, fă un test de sânge (de preferat înainte de a încerca să concepi) pentru a afla sigur. Dacă nu ești imună și ești expusă la virus în timp ce ești însărcinată, trebuie să discuți cu medicul despre obținerea unui vaccin cu imunoglobulină pentru a încerca să împiedici dezvoltarea rujeolei în totalitate.

Tratamentul care poate fi administrat la domiciliu în cazul rubeolei în sarcină presupune administrarea de multe lichide și cât mai mult repaus. Această decizie se va lua doar în urma consultării unui medic specialist.

Există câteva țări în care examinarea sângelui este obligatorie înainte de căsătorie, acest lucru determinând imunitatea pe care viitorul copil o va avea la rubeolă. În cazul în care imunizarea nu este prezentă, înainte de a începe conceperea unui bebeluș este recomandată administrarea vaccinului. Indicat este să se aștepte cel puțin o lună până la fecundație. Îndiferent că imunizare este sau nu prezentă în timpul primului trimestru de sarcină, riscul pentru ca fătul să fie afectat de rubeolă este destul de scăzut.
Multi părinți sunt îngrijorați de situația în care vaccinul MMR poate cauza autism, însă studii efectuate în Europa, Canada sau Statele Unite au arătat că nu există nici o legatură între acestea două.

rubeola la gravideCel mai important lucru este ingrijirea prenatală. Baby Stem te ajută să stai fără griji și după ce treci cu bine de perioada de sarcină, aducând în România prima colaborare exclusivă cu Seracell. Seracell este banca de celule stem  nr. 1 din Germania, care oferă procedee profesionale de recoltare și depozitare a celulelor stem, pentru a putea combate posibilitatea apariției a mai mult de 40 de boli grave.Nota pentru Rubeola în timpul sarcinii: simptome, riscuri și tratamente: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 note, media: 5,00 din 5)
Încarc...


Articolul face parte din categoriile

Mămici fericite ne recomandă

emma zeicescu

Au fost 9 luni de provocări, zâmbete, gânduri, lacrimi și speranțe. Vestea că voi deveni mamă a fost cea mai frumoasă. Au urmat apoi planurile de viitor. Am conştientizat și cât sunt de responsabilă de viitorul micuţului nostru și, de aceea, am decis să recoltez cu Baby Stem...

Află povestea ei

adela popescu

Dupa o perioada in care ne-am informat foarte mult, am luat decizia ca pentru siguranta copilului nostru, sa incheiem contractul cu Banca de Celule Baby Stem [...] www.babystem.ro Avem incredere si suntem convinsi ca am facut cea mai buna alegere!

Află povestea ei

amalia enache

O altfel de "valiza", o altfel de calatorie in care pornesc, cea mai importanta de pana acum.Anul acesta de 1 iunie, i-am facut primul cadou copilului meu inca nenascut: kitul de recoltare si stocare a celulelor stem Baby Stem.

Află povestea ei

oana ionita

Inainte să fac această alegere, m-am documentat temeinic şi am ales Baby Stem. De ce? Pentru că stocând [...] se păstrează toate celulele atât de importante în tratamente [...] şi pentru că experienţa Baby Stem [...] este remarcabilă.DA, copilul meu merită ce este mai bun!

Află povestea ei

ioana tiganila

Romania, Liban, Africa de Sud ... Nu conteaza din ce colt de lume venim, nu conteaza culoarea pielii. Important este sa invatam din prezent, ca sa putem construi un viitor mai frumos. Iar viitorul sunt copiii.​​Haideti sa investim, ce gasim fiecare mai bun pe lume, in copiii nostri si in viitorul lor!Noi tocmai am facut un prim pas : am decis sa recoltam celule stem cu Baby Stem.

Află povestea ei

carmen bruma

După multe luni de studiat ofertele de pe piaţă, am decis să aleg Baby Stem. Iată câteva dintre motive: [...] stocarea se face în 3 eşantioane şi este garantată timp de 20 de ani prin asigurarea împotriva falimentului.

Află povestea ei

mirela boureanu-vaida

Aseara am incheiat contractul cu Banca de Celule Baby Stem pentru viitorul si siguranta copilului meu.. Sper sa nu fie niciodata nevoie de ele, dar paza buna trece primejdia rea.. de aceea am apelat la cei mai buni!!Multumesc, Baby Stem!

Află povestea ei

daniel osmanovici

Ce să alegi? Trebuie să alegi? Cum alegi? După ce am trecut în revistă toate ofertele …cu prețuri, metode recoltare, transportator care lucrează și în weekend, durată de păstrare și modalitate de păstrare, modul și modalitatea prin care pot să mă folosesc de ele, costuri înainte, după sau la nevoie am decis să aleg #babystem...

Află povestea lui

andreea banica

Sunt fericita!!! Azi am luat kit-ul de recoltare celule de la Baby Stem, [...] Prelevand celule din cordonul ombilical si stocandu-l [...], stocam mai multe celule care ne pot ajuta, in acest moment, in tratarea a peste 80 de boli. Viitoare mamici, asigurati-va bebelusul!

Află povestea ei

oana roman

Investiţia în viitorul copilului meu este cea mai importantă pentru mine. De aceea am hotărât din timpul sarcinii că voi recolta celule stem. După ce m-am documentat şi am studiat în detaliu mai multe oferte de pe piaţă, am hotărât că Baby Stem...

Află povestea ei

octavia geamanu

In minunata perioada a existentei mele – care-o precede pe cea mai frumoasa 🙂 -, am avut multe nopti nedormite in care am cautat raspunsuri la sutele de intrebari pe care n-ai cum sa nu ti le pui atunci cand urmeaza sa devii mama...

Află povestea ei

raluca culcea

E aproape aici! Gandul ma entuziasmeaza, ma copleseste, uneori ma amuza si alteori ma sperie. Dar in permanenta ma motiveaza! Sanatatea copilului meu e acum cel mai important lucru asadar caut acei specialisti care vor face din sanatatea prichindelului meu un ţel la fel de important...

Află povestea ei

Medicii aleg cu incredere Baby Stem

Contactează-ne pentru a primi o ofertă personalizată și consultanță gratuită din partea specialiștilor noștri.

Termenii si Conditiile

Celule stem
Câștiga un voucher de 1000 EURO pentru orice pachet de recoltare celule stem Baby Stem și premii speciale oferite de Provita (consultație, ecografie, kinetoterapie & masaj). Înscrie-te în concurs completând formularul de mai jos și te vom contacta cu informații despre stocarea celulelor stem! Succes!

Termenii si Conditiile