Sanatatea mentala a mamei – Depresia pre si postnatala

Una din 8 femeie sufera de depresie postnatala – este o realitate ignorata de multe ori si pusa pe seama schimbarilor hormonale sau a oboselii specifice perioadei de sarcina. Insa starea depresiva a proaspetei mamici nu trebuie ignorata si cu atat mai putina lasata sa treaca de la sine. Cum stii insa daca suferi de depresie sau daca e doar o stare de tristete trecatoare?

Specialistii spun ca in primele 3 luni dupa nastere, riscul instalarii depresiei este extrem de mare. Incepand cu schimbarile produse in timpul sarcinii, atat la nivel fizic cat si mental si terminand cu apartia copilului, noua viata a mamici este pusa sub semnul schimbarii, care de multe ori nu este atat de binevenita. La toate aceste motive se adauga oboseala instalata din cauza noptilor nedormite, sau incapacitatea mamei de a face fata noul stil de viata. De cealalta parte, chiar si in cazul mamelor care si-au dorit un copil, depresia poate sa apara din cauza faptului ca schimbarile hormonale specifice, produc emotii puternice si stari inexplicabile de melancolie, tristete, apasare etc.

Depresia postnatala se recunoaste printr-o stare de anxietate, sentiment de vinovatie, iar mama se simte depasita de situatia in care se afla. O alta stare specifica care anunta depresia postnatala este ipohondria ( frica de boala, interes obsedant pentru propria sanatate ), o stare care nu poate fi controlata si care netratata conduce la instalarea depresiei. De notat este faptul ca, astfel de stari incep sa se manifeste inca din timpul perioadei de sarcina, iar in acest caz vorbim de depresii antenatele.

Cand este insa momentul sa ne facem griji cu adevarat in ceea ce priveste instalarea depresiei? Insomnia, irascibilitatea si modificarile de dispozitie sunt specifice pentru primele zile dupa nastere. Aceste stari, insa, sunt considerate normale pentru o perioada de maximum patru zile si ar trebui sa dispara in mai putin de doua saptamani. Daca aceste stari continua sa persiste pentru o perioada mai lunga de timp, atunci mama trebuie sa fie evaluata de un medic de specialitate.
Netratata, depresia postantala conduce la instalarea psihozei postpatum, o tulburare mentala grava, care se manifesta in general prin pierderea contactului cu realitatea, halucinatii si in cazuri extreme poate duce chiar la sinucidere.

Un alt motiv pentru care diagnosticarea depresiei postnatale este impetuos necesara, este faptul ca efectele acestei tulburari se pot rasfrange si asupra copilului. Potrivit unor studii publicate in revistele ”Journal of Affective Disorders” si „Psychoneuroendocrinology” , probleme psihologice cu care se confrunta mama inainte si dupa nastere, pot conduce mai tarziu la dezvoltarea anxietatii la copii, mai ales in perioada adolescentei. Rezultatele studiilor au aratat ca riscul de a dezvolta o tulburare mentala este de trei ori mai mare la copii ale caror mame au suferit de depresie pre si postnatala.