Sângerări nazale în sarcină

 

Sângerări nazale în sarcină

Cuprins

Ce cauzează sângerarea nazală în sarcină
Cum pot opri sângerarea nazală în timpul sarcinii?
Când ar trebui să apelez la ajutorul unui doctor?

Cele nouă luni de sarcină îți pot provoca, pe lângă o imensă bucurie, și câteva neplăceri. Se poate să experimentezi greață, amețeală, oboseală extremă sau chiar sângerări nazale. Iată ce trebuie să faci dacă te confrunți cu această problemă.

 
Ce cauzează sângerarea nazală în sarcină

Sarcina poate face ca vasele de sânge din nas să se dilate și creșterea fluxului de sânge pune mai multă presiune asupra acelor vase delicate, provocând astfel spargerea lor mai ușoară. Acesta este motivul pentru care sângerările nazale sunt frecvente în timpul sarcinii – 20% dintre femeile însărcinate le au, comparativ cu 6% dintre femeile care nu sunt gravide.

Din fericire, minorele sângerări nazale sunt, de obicei, inofensive. Unii medici spun că chiar și câteva sângerări nazale pe parcursul sarcinii nu sunt cauza unei alarme.

Poți avea o sângerare nazală când contactezi o viroză, o infecție sinusală sau alergii, ori când membranele din interiorul nasului se usucă, așa cum fac în condiții de vreme rece, camere cu aer condiționat, cabine de avion și alte medii cu aer uscat.

O leziune și anumite afecțiuni medicale, cum ar fi hipertensiunea arterială sau tulburarea de coagulare a sângelui, pot provoca sângerări nazale mai abundente.

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

 
Cum pot opri sângerarea nazală în timpul sarcinii?

Dacă experimentezi episoade de sângerare nazală în timpul sarcinii:

 • Stai jos și apleacă-te puțin înainte, dar ține capul mai înalt decât inima.
  Folosind degetul mare și degetul arătător, strânge ferm toată partea interioară moale a nasului – ambele nări.
  Respiră pe gură și strânge nările timp de 10 minute. Nu le da drumul și nu verifica dacă sângerarea s-a oprit înainte de acest timp, pentru că în acest timp s-ar putea coagula sângele.
  Aplică gheață pentru a constrânge vasele de sânge și pentru a încetini sângerarea.
  Ține un pachet rece sau o pungă de legume înghețate peste podul nasului, timp în care strângi nările cu mâna preț de câteva minute.
  Nu te așeza la orizontală și nu înclina capul pe spate: s-ar putea să sfârșești prin a înghiți sânge, ceea ce ar putea provoca greață sau vărsături.

 
Când ar trebui să apelez la ajutorul unui doctor?

Contactează doctorul dacă ai sângerări nazale frecvente în timpul sarcinii. Ar putea dori să facă un examen pentru a exclude orice probleme mai grave.
Uneori, o sângerare nazală în timpul sarcinii necesită asistență medicală imediată. Apelează medicul sau fă o vizită la spital dacă:

 • Sângerarea nu se oprește după 30 de minute de presiune.
  Fluxul de sânge este extrem de mare.
  Ai probleme cu respirația din cauza sângerării.
  Ai sângerări nazale după o leziune a capului, chiar dacă ai doar sângerări minore.
  Sângerarea provoacă oboseală, stări de leșin sau dezorientare.
  Devii palidă de la sângerare.
  Ai dureri în piept.

Mai multe schimbări apar în corpul tău în perioada sarcinii iar sângerarea nazală poate fi una dintre ele. Nu te panica atâta timp cat sângerarea și disconfortul nu scapă de sub control.

Gândește-te la sănătatea bebelușului tău pe termen lung și informează-te despre stocarea celulelor stem la naștere.
Mai multe beneficii și avantaje despre utilizarea și tocarea celulelor stem poți afla de aici https://www.babystem.ro/celule-stem

Vrei să afli mai multe despre recoltarea de celule stem la naștere?

pexels-photo-132730Baby Stem oferă servicii de prelucrare și de depozitare a celulelor stem în laboratoare performante, prin colaborarea cu banca numărul 1 din Germania, dar și cu una dintre cele mai mari companii de servicii medicale (recoltare si stocare celule stem) din Marea Britanie.

Baby Stem oferă un serviciu medical unic pe piaţa din România, respectiv cea mai inovatoare şi performantă tehnologie de stocare dezvoltată de Cells4Life. Cells4Life este una dintre cele mai vechi bănci de sânge din Europa, cu peste 100.000 de eşantioane stocate în prezent. Baby Stem oferă servicii de stocare a celulelor stem printr-un kit de recoltare, asistenta pe tot parcursul procesului şi garanţia calităţii băncii Cells4Life. Pentru mai multe detalii vizitaţi babystem.ro.