Săptămâna 11 de sarcină

În această săptămână se dezvoltă mai mult placenta, se măreşte numărul de vase sangvine care împânzesc suprafaţa şi copilul primeşte mult mai multe substanţe nutritive. Organismul copilului devine mai puternic, organele funcţionează mai bine şi cresc în dimensiuni. Cordonul ombilical şi intestinele se unesc în această perioadă, dar pentru puţin timp. Cu toate că în această perioadă bebeluşul nu consumă alimentele direct, tractul său digestiv lucrează intens şi se pregăteşte pentru perioadă post-naştere, când va trebui să digere alimentele consumate.

În această perioadă metabolismul mamei se accelerează cu până la 20%. Datorită acestui fenomen se accelerează şi circulaţia sângelui, schimbul de substanţe, arderea caloriilor, creşte temperatura corpului. Pentru ca să evitaţi stările de rău din cauza creşterii temperaturii trebuie să cosumaţi cât mai multă apă curată.

În săptămâna a 11-a copilul are greutatea de aproximativ 7-8 g şi 5 cm. Din acest moment copilaşul va creşte foarte repede, chiar dacă dezvoltarea organelor continuă. Doar în câteva săptămâni dimensiunea lui va creşte de cel puţin două ori. În aceeaşi perioadă apar în sânge primele limfocite, care vor ajuta din acest moment la stabilirea imunităţii copilaşului. Ficatul creşte foarte activ şi ocupă în acest moment aproximativ 10% din corpul celui mic. Tot în săptămâna a 11-a se stabileşte culoarea ochilor. La drept vorbind, în această perioadă copilul arată de-a dreptul amuzant: picioruşele sunt mult mai mici decât mânuţele, urechiuşele sunt aşezate foarte jos, muşchii gâtului se întăresc, aşa încât copilaşul va încerca să ridice şi să mişte capul.

Capul copilului măsoară acum jumătate din lungimea lui. Ochii lui se găsesc la distanţă şi au pleoapele împreunate, iar urechile sunt situate jos. Atât degetele de la mâini, cât şi de la picioare s-au separat în această săptămână. Mâna va începe curând să se deschidă şi să se închidă sub formă de pumn şi sub gingie încep să se formeze muguri foarte mici ai dinţilor. Pielea este încă foarte transparentă, în schimb oasele încep să se întărească. Organele genitale externe s-au format aproape complet şi în câteva săptămâni vei putea afla dacă ai băiat sau fată. Chiar dacă încă nu poţi simţi mişcările copilului tău, acesta este foarte activ. Deja loveşte şi se întinde, însă mişcările lui sunt foarte fluide, ca şi când ar face balet în apă.

Copilul măsoară aproximativ 5 cm în lungime de la creştet la şezut, fiind aproape de mărimea unei smochine şi cântăreşte aproape 8 grame.

În săptămâna a 11-a puiuţul simte mirosurile de mâncare cu care se hrăneşte mama, el reacţionează la mişcările bruşte ale mamei acoperindu-şi faţa cu mânuţele. Uneori se întinde şi încearcă în fel şi chip să comunice cu mama. Când începe să simtă atingerile încearcă să exerseze cât mai mult această capacitate, apucând tot ce poate cu mânuţele. Cu toate că mama nu simte încă prea mult mişcările copilaşului, acesta este extrem de activ şi se poate întoarce în câteva secunde la 360 de grade.

Între timp proporţiile mamei pot creşte şi trebuie să aveţi grijă de garderobă, să alegeţi haine comode şi lejere, din materiale naturale, ca să nu incomodaţi în niciun fel micuţul. Nu mai simţiţi atât de dureroşi sânii, deseori suferiţi de sete, somnolenţă, bufeuri. În acest moment schimbul metabolic poate creşte şi cu 25%. Burtica se rotunjeşte treptat. Şi chiar dacă pentru ceilalţi nu este atât de evidentă, dumneavoastră o simţiţi prea bine, nu vă mai este atât de confortabil să dormiţi pe burtă, în plus ea începe să se vadă ca după o masă copioasă.

Utrerul îşi schimbă şi el dimensiunea şi iese în afară cu mult, spre abdomen. El îşi va modifica dimensiunea pe măsură ce creşte şi copilul, lăsându-i loc să se mişte în voie.

Testul ecograf vă poate oferi în această perioadă informaţii cu privire la:

– creşterea copilului, parametrii de dezvoltare, activitatea inimii şi activitatea fizică.

– stabileşte exact în a câta săptămână de sarcină sunteţi.

– vede cantitatea lichidului amniotic.

– recunoaşte sarcina multiplă.

Sfaturi:

1. Dacă vă îngrijorează schimbarea deasă şi bruscă a stării emoţionale consultaţi un psiholog, el poate să vă ofere multe răspunsuri pertinente la întrebările ce vă macină.

2. Consumaţi produse bogate în calciu: caşcaval, lapte, chefir. Ajută la funcţionarea eficientă a intestinelor şi la menţinerea sănătoasă a dinţilor şi unghiilor (care suferă în sarcină din cauza pierderii de calciu prin transfer la bebeluş).

3. Feriţi-vă de răceli şi infecţii.

Nota pentru Săptămâna 11 de sarcină: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (1 note, media: 5,00 din 5)
Încarc...
Articolul face parte din categoriile