Săptămâna 12 de sarcină

La 12 săptămâni de sarcina sau 10 de la momentul concepţiei, copilului tău i se dezvolta unghiile. În această săptămână copilul va începe să aibă un aspect cât mai aproape de normal, deoarece ochii se vor apropria mai mult, iar urechile se vor deplasa mai aproape de poziţia lor finala. Intestinele s-au dezvoltat atât de repede încât s-au extins la nivelul cordonului ombilical, însă vor începe să se mute înapoi în abdomen. Rinichii pot acum secretă urină, iar sistemul nervos continua să se maturizeze.

Cea mai dramatica dezvoltare a copilului din această săptămână sunt reflexele. Degetele copilului se strâng şi se răsfira, pleoapele clipesc, iar dacă îţi atingi abdomenul, copilul se va mişca în răspuns la atingerea ta, deşi nu vei putea simţi încă asta. De asemenea, copilul a dezvoltat reflexe mai complexe, cum ar fi acela de sugere.

Copilul măsoară 6 cm în lungime de la creştet la şezut, fiind de mărimea unei lime, şi cântăreşte aproximativ 14 grame.

Săptămâna a 12-a încununează practic sfârşitul primului trimestru. Stările de greaţă, slăbiciune, ameţeală ce au însoţit-o pe mămică timp de 11 săptămâni sunt pe cale să se potolească. Aceasta este explicată prin faptul că de toate funcţiile de menţinere a organismului bebeluşului sănătos se ocupă acum placenta. Dacă este vorba însă de o sarcină multiplă toate aceste manifestări se pot prelungi. Dacă până în săptămâna a 12-a mămica putea să slăbească din cauza străilor de rău, acum ea va mai adăuga în greutate aproximativ 500 g săptămânal. De acum nu va mai fi nevoie să mergeţi la fel de des la baie, dar este posibil să fiţi afectată de constipaţie.

Din săptămâna a 12-a de sarcină femeia va simţi şi va putea observa cum îi creşte burtica. Dacă este vorba de prima sarcină, burtica va creşte un pic mai încet şi nu va putea fi observată chiar din săptămâna a 12-a. În cazul unora dintre mămici, în perioada în care burtica începe să crească acestea pot simţi mâncărimi. În acest caz trebui să folosiţi creme speciale, pentru a evita vergeturile de după naştere. Uterul creşte şi ajunge în această perioadă la o lăţime de aproximativ 10 cm.

Este foarte indicat în această perioadă testul ecograf. Medicul poate analiza dezvoltarea uterului, vă poate asigura că est vorba despre o sarcină intra-uterină şi nu extra-uterină. Testele de acum vor fi comparate pe toată perioada sarcinii cu cele ce urmează a fi făcute pe parcurs, pentru că determină felul în care trebui să se dezvolte corect bebeluşul.

Uterul continua să se mărească, astfel încât medicul poate să-l palpeze la nivelul abdomenului inferior. Nu ai încă nevoie de haine speciale, însă cu siguranţă că ai remarcat că lucrurile par că nu-ţi mai vin ca înainte. Dacă eşti deja la a doua sarcină, este posibil să ai nevoie de haine pentru gravide mai devreme dăcât o femeie care nu a mai fost gravidă până acum.

Ecograful poate determina de acum, de asemenea şi anomaliile genetice. Foarte util în această perioadă este şi screeningul, care cuprinde nu doar testul ecograf, dar şi analiza biochimică a sângelui.

În săptămâna a 12-a apare de obicei pigmentaţia. Pete mai închise sau mai deschise, pe mâni, burtă, faţă, oriunde. Nu este un motiv de îngrijorare. În mod obişnuit acestea dispar la fel cum au apărut, de la sine. Durerile care pot apărea în abdomen nu sunt normale, nu trebuiesc suportate stoic, trebuie să mergeţi neapărat la medic. Arsurile gastrice pot deveni un element obişnuit al fiecărei zile. Este normal şi trebuie să vă obişnuiţi cu ele, pot să vă însoţească pe toată perioada sarcinii.

Acum este un moment foarte bun să analizezi ceea ce mânaci şi să te asiguri că atât tu, cât şi copilul tău primiţi toţi acei nutrienţi de care aveţi nevoie. Pe de altă parte, este important să înţelegi că nu trebuie să mânaci tot ceea ce îţi doreşti pentru simplul motiv că eşti însărcinată. Poţi să eviţi să iei prea mult în greutate urmând următoarele sfaturi:

  • Evită mâncarea fast food sau junk food
  • Evită gustările la ore târzii în noapte
  • Limitează cantitatea de grăsimi şi dulciuri

Nota pentru Săptămâna 12 de sarcină: 1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (3 note, media: 2,67 din 5)
Încarc...
Articolul face parte din categoriile