Săptămâna 15 de sarcină

Se îmbunătăţeşte semnificativ sistemul cardio-vascular al bebeluşului. Ţesutul vascular poate fi observat prin pielea subţirică a copilaşului. Inima pompează foarte mult sânge, aceasta poate pompa şi până la 20 litri de sânge în 24 h. Tocmai de aceea pielea bebeluşului este roşiatică. Se formează pigmenţii care vor da culoarea părului. Intestinele funcţionează eficient, datorită faptului că ficatul începe să secrete bila, iar aceasta ajunge la nivelul intestinului gros.În ciuda acestui fapt, copilul poate sta foarte confortabil în lichidul amniotic, pentru că acesta este curăţat de cel puţin 10 ori pe zi.

Femeia poate descoperi o linie ciudată maronie, care duce de la ombilic în zona pubiană. Nu este cazul să vă faceţi griji, este datorată secreţiei de melanină, foaret intensă în această perioadă, dar linia va dispărea imediat după naştere.

Achiziţionaţi haine pentru gravide, care să nu pună persiune asupra burticii. Acestea sunt foarte importante, de aceea trebuie să fie comode. Puteţi întreba medicul curant care va fi data aproximativă de naştere, acesta o poate dermina datorită examinării poziţiei uterului.

Săptămâna a 15 -a este de asemenea importantă pentru că începe să se formeze cortextul cerebral al fătului. În această săptămână poate fi remarcat faptul că atât emisfera stângă cât şi cea dreaptă încep să se acopere cu brazde, cu circomvoluţiuni, de asemenea începe procesul de divizare al celulelor nervoase. Se formează sistemul nervos central, care pe viitor va dirija dezvoltarea întregului organism.

Se formează sistemul endocrin, iar la băieţei începe secretare hormonului testosteron. În aceeaşi perioadă pot fi observate reacţiile la gusturile alimentelor pe care le consumă mămica, pentru că sunt deja formate papilele gustative.

În această perioadă burtica mamei capătă dimensiuni noi, este mult mai evidentă, cu toate că există şi cazuri în care aceasta abia din săptămâna a 15 începe să se dezvolte mai intens.

Apar noi simptome în săptămâna a 15-a, printre acestea se numără nasul înfundat, sau poate curge sânge din nas. Nu este cazul să vă îngrijoraţi, acestea sunt manifestări absolut obişnuite pentru femeile însărcinate, vor trece de la sine.

Printre alte simpome ar fi închiderea la culoare a sfârcurilor (manifestare cauzată de creşterea cantităţii de melanină), pot apărea petele pigmentare, exfolierea unghiilor şi chiar fărâmiţarea dinţilor. Simptomele din urmă nu trebuiesc trecute cu vederea, pentru că pot fi dăunătoare pe termen lung.

În aceeaşi perioadă femeile însărcinate pot deveni mai neatente şi uituce. Nu este totuşi un motiv să abandonaţi toate activităţile şi să staţi în pat. Dacă vă permite starea de sănătate încercaţi să păstraţi toate activităţile obinuite.

Dacă în aceeaşi perioadă însă apar secreţii mai ciudate, purulente, cu miros persistent şi neplăcut (de peşte), mai rozalii sau de culoare galbenă pronunţată, dacă descoperiţi urme pe cearşafuri este bine să vă adresaţi medicului, pentru că sunt simptome mai puţin bune.

Burtica în creştere vă va obliga să alegeţi o altă poziţie pentru somn. Indicat este somnul pe partea stângă.

Poţi preveni aceste probleme printr-un consum mare de apă. E la fel de important să mergi la toaletă chiar în momentul în care ai această senzaţie şi să nu laşi pe mai târziu. Poţi bea diferite ceaiuri pentru a scăpa de senzaţiile acestea neplăcute, caz în care nu e deloc o idee rea să ai la îndemâna muşeţel, coacăze negre sau menta.

Sfaturi şi trucuri pentru săptămâna 15 de sarcină

– Menţine un stil de viaţa alert şi sănătos şi evita sedentarismul. E adevărat că eşti însărcinată, însă acest lucru nu înseamnă că poţi să mănânci tot ce vrei şi să nu te ridici aproape deloc de pe canapea.

– Consumă cât mai multă apă, pentru a evita constipaţia şi infecţiile urinare.

– Nu luă niciun fel de medicamente, decât dacă este ceva urgent şi doar sub atenta supraveghere a unui medic.

– Elimină orice urmă de alcool, tutun sau mâncăruri şi băuturi acidulate din rutina ta zilnică.

– Ai grijă de corpul, de părul şi de pielea ta pentru ca recuperarea post-natala să fie una cât mai uşoară şi mai armonioasă.